Fira ja Tradeka tuovat markkinoille uuden asumisosuuskuntamallin

Rakennusalaa uudistava Fira tuo markkinoille uuden asumisvaihtoehdon, asumisosuuskunnan. Osuuskunta Oskun tarkoituksena on tarjota markkinahintoja edullisempaa vuokra-asumista omistusasumisen laatukriteerein. Fira rakentaa kaksi uuden osuuskuntamallin mukaista asuinkerrostaloa: Vantaan Koivuhakaan ja Helsingin Koskelaan. Firan yhteistyökumppani mallin kehittämisessä ja rahoittamisessa on Tradeka. 

Firan mallissa asukkaat muodostavat asumisosuuskunnan, joka omistaa rakennettavan kiinteistön. Asumisosuuskunnan jäseneksi pääsee maksamalla 10 prosenttia asunnon rakentamiskustannuksista. Asunnon koosta riippuen liittymismaksut alkavat noin 13 000 eurosta ja liittymismaksu maksetaan kahdessa erässä. Lisäksi asukas maksaa asumisesta noin 10–15 prosenttia alueen markkinahintaa vuokraa matalampaa kuukausivuokraa. Vuokratulot käytetään talon ylläpitoon ja rakennuttamista varten otetun lainan takaisinmaksuun. 

Firan mallissa asukkaat ovat omia vuokranantajiaan. He omistavat osuuden asunto-osuuskunnasta ja maksavat vuokraa osuuskunnalle, jonka osakkaita he ovat. Asumisen kustannukset muodostuvat todellisten kustannusten mukaan ja kaikki tuotot käytetään osuuskunnan hyväksi. 

Koska asukas on osuuskunnan jäsen, hänen asumisoikeutensa on paremmin turvattu kuin tavallisessa vuokra-asunnossa.  Osuuskunta ei esimerkiksi pysty myymään asuntoa tai irtisanomaan vuokrasopimusta osakkaan tahdon vastaisesti. Osakas saa siis asua vuokaralla niin kauan kuin haluaa ja niin kauan kuin noudattaa osuuskunnan sääntöjä. Osuuskunnan jäsenyydestä pääsee eroon myymällä osuutensa käyvän arvon mukaan, jolloin jäsen myös hyötyy asunnon arvonnoususta. 

”Olemme Firassa halunneet kehittää uudenlaisen asukaslähtöisen asumisen mallin, joka on aidosti ihmisten puolella, alentaen asumisen kustannuksia ja lisäten yhteisöllisyyttä. Koen tämän mielenkiintoiseksi uudeksi vaihtoehdoksi ihmisille, jotka haluavat, että rahaa jää muuhunkin kuin asuntolainan maksamiseen”, sanoo Fira Groupin toimitusjohtaja Jussi Aho.

Tradeka haluaa edullista asumista

Tradeka lähti mukaan projektiin, koska se haluaa monipuolistaa asumismalleja Suomessa. Tradeka on aikaisemmin ollut mukana projekteissa, joiden tavoitteena on ollut asumisen hintojen kohtuullistaminen.

”Meitä kiinnostavat kaikki uudet ideat ja mallit, joiden avulla asumisen kustannuksia saadaan madallettua. Asumisosuuskunta yhdistää omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet ja mahdollistaa kohtuuhintaisen asumisvaihtoehdon ja haluamme siksi olla mukana tämän asumismallin kehittämisessä”, kertoo Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro.

Yhteistyö on osa Tradekan strategisesta Malta ja toteuta -omistuskategorian ”kärsivällisen rahan” sijoittamista, joissa Tradeka on valmis tinkimään sijoitusten tuotosta jonkin tavoiteltavan ja yhteiskunnallisesti merkittävän päämäärän hyväksi. Tradekan tavoitteena on mahdollistaa asunto-osuuskunta-asuntojen rakentamisen ja mallin kehittäminen.

“Omassa liiketoiminnassamme olemme nähneet, että asumisen hinta voi muodostua esteeksi työvoiman saamiselle isoissa kaupungeissa. Hanke kiinnostaa meitä siis tästäkin näkökulmasta”, Puro painottaa.

Lisätiedot

Samuel Kopperoinen, Fira OSKU ohjelman omistaja, puh. +358 40 736 5049
Perttu Puro, toimitusjohtaja, Osuuskunta Tradeka, puh. +358 40 779 3436

Fira on rakennusalaa uudistava kasvuyritys, joka taistelee paremman laadun, hyvän asiakaskokemuksen ja korkean ammattiylpeyden puolesta. Kaupungit kasvavat ja elävät ihmisten mukana ja asukkaidensa ehdoilla. Fira jakaa kokemustaan ja osaamistaan, auttaa ihmisiä ja yhteisöjä rakentamaan viihtyisiä koteja, toimivia tiloja ja eläviä kaupunkeja. Fira-konserniin kuuluvat monipuolisia uudis-, korjaus- ja modernisointirakentamisen hankkeita päätoteuttajana tekevä Fira Oy ja uusia palvelukonsepteja sekä toimintamalleja kehittävä ja rakennusalaa digitalisoiva älypalvelut. Konsernin liikevaihto ja henkilöstömäärä ovat kasvaneet vuodesta 2009. Yritys työllistää tällä hetkellä yli 300 ihmistä.

Osuuskunta Tradeka on noin 225 000 jäsenen omistajaosuuskunta, jonka johtoajatuksena on merkityksellinen omistajuus ja inhimillisemmän markkinatalouden toteuttaminen käytännössä. Tradekan ydinliiketoimintojen omistajaohjauksesta vastaa Tradeka-Yhtiöt Oy, jonka omistukset on jaettu neljään kategoriaan: Omista ja kehitä, Sijoita ja turvaa, Luo uutta sekä Malta ja toteuta. Yhtiö omistaa kokonaan ravintolatoimintaa harjoittavan Restel Oy:n, lehtijakelua sekä pakettiautomaattiliiketoimintaa harjoittavan Lehtipiste Oy:n, sosiaali- ja terveydenhuoltoalan palveluyritys Med Group Oy:n sekä sijoitustoimintaa harjoittavan Tradeka-sijoitus Oy:n.

Liity jäseneksi - avaa etuovesi yhteiseen hyvään

Vain 33,64 € jäsenmaksulla saat heti käyttöösi rahanarvoiset edut sadoissa ravintoloissa ja muissa etupaikoissa. Jäsenmaksu maksetaan kerran liittymisen yhteydessä. Liity jäseneksi Oma Tradekassa.

Liity