Vuosietu

Ensimmäinen yli 200 kannatusta saanut jäsenaloite käsitelty Osuuskunnan hallituksessa

Ensimmäinen kannatusrajan ylittänyt jäsenaloite käsiteltiin osuuskunnan hallituksen kokouksessa 16.6.

Tradekassa jäsenet pääsevät vaikuttamaan osuuskuntansa toimintaan monella eri tavalla. Yksi tällainen tapa vaikuttaa on jäsenaloite. Aloitteet voivat sisältää ehdotuksia liittyen esimerkiksi liike- tai sijoitustoimintaa, vastuullisuustyöhön tai jäsenetuihin. Kannatusrajan ylittäneet aloitteet käsitellään ja parhaat etenevät toiminnaksi. Aloitteita voi jättää ja kannattaa Oma Tradeka -jäsenportaalissa.

Kannatusrajan ylittäneessä jäsenaloitteessa ehdotetaan, että "Tradekan tulisi jakaa osinkomallin mukaisesti samaansa voittoa jäsenilleen myös rahana. Jäsenet ovat yhtä kuin Tradeka, mielestäni on aika tuoda jäsenille selkeä rahallinen etu tavalla, joka on taloudellisesti Tradekalle mahdollinen ja riskitön."

Hallitus käsitteli aloitteen ja vastasi siihen seuraavasti:

”Osuuskunnan hallitus yhtyy jäsenaloitteessa esitettyyn tavoitteeseen pyrkiä laajentamaan osuuskunnan jäsenetutarjontaan sellaisiin etuihin, jotka ovat osuuskunnan jäsenistön tasapuolisesti hyödynnettävissä esimerkiksi asuinpaikasta riippumatta. Lisäksi osuuskunnan hallitus toteaa, että osuuskunnassa on käytössä tuotto-osuus, johon sijoitetuille varoille osuuskunta pyrkii vuosittain maksamaan ylijäämästään kilpailukykyistä, vuodelta 2023 4,75 %:n suuruista, korkoa.”

Viime vuonna toteutui 11 aloitetta

Kaikki aloitteet luetaan huolella läpi ja osa niistä päätyy toteutukseen, vaikka kannatusraja ei ylittyisikään. Viime vuonna Oma Tradekan kautta jätettiin yhteensä 62 aloitetta.

Yksikään jäsenaloite ei vuonna 2022 ylittänyt kannatusrajaa, mutta toteutuneita aloitteita oli silti 11. Näistä kaksi liittyi liiketoimintaan, kaksi tuottotavoitteen nostamiseen ja seitsemän jäsenäänestyksen lahjoituskohteisiin. Esimerkiksi yhdessä liiketoimintaan liittyvässä aloitteessa esitettiin kasvisruokatarjonnan laajentamista, mihin Restelissä onkin kiinnitetty huomiota: kasvisvaihtoehtojen määrää kasvatettiin kaikissa ketjuissa (esim. Plant Based -hampurilaiset ja -nugetit, kasvispizzat, nyhtökaura) ja vuonna 2022 valikoimasta 23 % oli kasvisvaihtoehtoja.

Lisätiedot: 

Satu Niemelä, vastuullisuusjohtaja, Osuuskunta Tradeka 
Puh. 040 561 6802 
satu.niemela[a]tradeka.fi  

Osuuskunta Tradeka on noin 200 000 jäsenen omistajaosuuskunta, jonka johtoajatuksena on merkityksellinen omistajuus ja inhimillinen markkinatalous, joka tarkoittaa kestävyyttä sekä luonnon että ihmisten näkökulmasta. Osuuskunnan ydinliiketoimintojen omistajaohjauksesta vastaa Tradeka-Yhtiöt Oy. Yhtiö omistaa kokonaan ravintolatoimintaa harjoittavan Restel Oy:n, lehtijakelua harjoittavan Lehtipiste Oy:n, sosiaali- ja terveydenhuoltoalan palveluyritys Med Group Oy:n, katsastus- ja lupapalveluja tarjoavan A-Katsastus Group Oy:n sekä sijoitusyhtiö Tradeka-sijoitus Oy:n. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 663 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä kokoaikaiseksi muunnettuna 4 248.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje