Blogi

Taloustaidot liittyvät kaikkeen – talouskeskustelu pitäisi tuoda työpaikoille

Marika Mäkelä, Takuusäätiön Marjut Puputti ja Marika Haikola
Takuusäätiön Marika Haikola ja Marjut Puputti sekä keskellä oleva Restelin HR-johtaja Marika Mäkelä olivat käynnistämässä Palkka haltuun -hanketta.

Korona on tuonut talouskeskustelussa yhä enemmän esiin yksittäisten ihmisten, kotitalouksien, työntekijöiden ja yrittäjien taloudellisen tilanteen. Takuusäätiön talousasiantuntijat kertovat, miten pandemian vaikutukset näkyvät suomalaisten kukkaroissa ja henkilökohtaisessa taloudenpidossa.

Julkisesti kotitalouksien raha-asioista puhutaan paljon, kun myös Suomessa velkaantuminen lisääntyy ja maksuhäiriömerkintöjen määrät nousevat. Omista henkilökohtaisista raha-asioista puhuminen ei sen sijaan usein ole helppoa – varsinkaan, jos oma talous on huonossa jamassa. 
 
– Monet ihmiset pyrkivät sinnittelemään mahdollisimman pitkään itsenäisesti ja meihin otetaan yhteyttä yleensä vasta siinä vaiheessa, kun omat keinot on jo käytetty, kertoo Takuusäätiön talousasiantuntija Marika Haikola.
 
Takuusäätiössä tämänkaltaiset kriisit näkyvät viiveellä, mutta loppuvuotta kohden neuvontapalvelu on ajoittain ruuhkautunut, ja Kysy rahasta -chatissa asiakkaita on tänä vuonna neuvottu enemmän kuin koskaan aikaisemmin. 
 
– Monilla tilanne on ollut hankala jo ennen koronaa: pienikin muutos tuloissa on voinut kaataa koko talouden ja nyt tilanne on muuttunut kestämättömäksi, kuvailee Takuusäätiön talousasiantuntija Marjut Puputti. 

Perheenlisäys ja muut elämäntilanteen muutokset ovat tyypillisiä syitä velkaantua.

Talouskeskustelu kuuluu myös työpaikoille

Tradeka on halunnut tuoda keskustelun taloudellisesta hyvinvoinnista myös työpaikalle – konsernissa huomattiin, että yhä useampaan työkykyhaasteeseen liittyy kokonaisvaltainen hyvinvointi. Vuosi sitten aloitettu Tradekan ja Takuusäätiön yhteinen Palkka haltuun -hanke on ollut alkusysäys tälle työnantajan vastuunkannon laajentamiselle. Hankkeen puitteissa tarjotaan koko Tradeka-konsernin henkilöstölle talouteen liittyviä neuvoja, henkilökohtaista apua ja työnantajan takaamia järjestelylainoja velkojen yhdistämiseen. 
 
– Taloustiedot ja taloustaidot liittyvät käytännössä kaikkeen. Asia on siis liian tärkeä jätettäväksi huomiotta. Työpaikoista voisi muodostua oiva väylä tarpeellisen ja oikean tiedon jakamiseen ja levittämiseen, uskoo Marjut Puputti. 
 
Takuusäätiössä peräänkuulutetaan rahapuheen lisäämistä – myös työpaikoilla. Työpaikoilla ja työkavereiden kanssa vietetään kolmasosa päivästä ja omia kuulumisia jaetaan luontevasti kollegoiden kanssa.

Raha liittyykin oleellisesti moniin eri elämäntilanteeseen, niin iloisiin perhetapahtumiin kuin niihin kurjempiinkin:

Muutto, perheenlisäys, ero ja sairastuminen ovat kaikki tyypillisiä syitä velkaantua. Jos rahapuhetta, ja siinä samassa velkaongelmia, saadaan arkipäiväistettyä, on tiedon ja avun hakeminen helpompaa.

Kiinnostus työntekijöiden taloudellista hyvinvointia kohtaan onkin talousasiantuntijoiden mukaan yrityksissä kasvanut viime aikoina. Korona-aika on myös omalta osaltaan korostanut talousasioiden merkitystä, kun vaikutukset talouteen ovat heijastuneet eri toimialojen yrityksiin ja heidän työntekijöihinsä.

Korona on vaikuttanut ihmisten henkilökohtaiseen talouteen monin tavoin.

Omien rajojen tunteminen on osa talousosaamista

Talousosaamisella tarkoitetaan jokapäiväisten raha-asioiden hallintaa ja se on keskeinen kansalaistaito, joka tuo turvaa ja ainakin lieventää rahaan liittyviä ongelmia. Talouden peruskäsitteiden ymmärtäminen on tärkeää, jotta arjessa pystyy tekemään vertailuja ja oman itsen kannalta järkeviä päätöksiä.

Talousosaamiseen kuuluu myös oman talouden rajojen tuntemista ja tunnistamista.

Valitettavasti nämä rajat eivät usein ole kaikille tuttuja ja siksi Takuusäätiön neuvontaan ollaan usein yhteydessä vasta aivan viimeisessä hädässä. 
 
– Tämä ei tietenkään ole ideaalia, vaan toivoisimme aina mahdollisimman aikaista yhteydenottoa. Vaikka varsinaista ratkaisua ei olisikaan heti tarjolla, voidaan yhdessä hahmotella polkua kohti ratkaisua. Myös väärien olettamusten korjaaminen oikealla tiedolla on talousneuvonnassa tärkeää, kertoo Marika Haikola.

Korona ja sen aiheuttamat vaikutukset yhteiskuntaan tulivat kaikille yllättäen, ja sen vaikutukset ihmisten henkilökohtaiseen talouteen vaihtelevat suuresti. Moni onkin havahtunut miettimään omia raha-asioitaan aiempaa tarkemmin, joko pienentyneiden tulojen tai muuttuneiden kulutustottumusten kautta. Toisille siis rahaa jää aiempaa enemmän säästöön, kun toisille maksuvaikeudet kasaantuvat.

– Jos tulot pienenevät, kannattaa ensisijaisesti tarkastella mistä ei-välttämättömästä kulutuksesta voisi luopua. Joka tilanteessa on tärkeää pitää mielessä menojen tärkeysjärjestys: asumisen menot aina ykkösenä, muistuttavat talousasiantuntijat.

Jos korona-aika on vaikuttanut taloutesi tuloihin, kannattaa aloittaa seuraavia Takuusäätiön vinkkejä seuraamalla:

  • Laita menot tärkeysjärjestykseen
  • Karsi kulutusta
  • Jos et pysty maksamaan laskua, ole yhteydessä sen lähettäjään mahdollisimman pian
  • Älä tee hätäratkaisuja
  • Pyydä apua

Lisää ohjeita ja Palkka haltuun -hankkeeseen liittyviä materiaaleja on koottu Tradekan verkkosivuille.

Liity jäseneksi - avaa etuovesi yhteiseen hyvään

Vain 33,64 € jäsenmaksulla saat heti käyttöösi rahanarvoiset edut sadoissa ravintoloissa ja muissa etupaikoissa. Jäsenmaksu maksetaan kerran liittymisen yhteydessä. Liity jäseneksi Oma Tradekassa.

Liity