Tradeka-yhtiöt

Aalto Design Factoryssa opitaan keksimällä, kokeilemalla ja yhdessä tekemällä

Product Design Project -kurssin opiskelijat Shreya Kumar ja Valtteri Niutanen
Tämän vuoden Product Design Project -kurssin opiskelijat Shreya Kumar ja Valtteri Niutanen ihastelevat parhaillaan printtautuvaa 3D-tulostetta.

Mikä yhdistää vedenalaista tutkimusalusta, maanviljelijöiden älyvaatteita, hissejä rakentavaa robottia tai henkilökunnatonta ravintolaa? Nämä kaikki ovat oikeiden yritysten tuotekehityshaasteita, joita Aalto Design Factoryn opiskelijat ratkaisevat tämän vuoden Product Design Project -kurssillaan.

Osuuskunta Tradeka tukee tulevina vuosina Aalto Design Factorya yhteensä sadantuhannen euron lahjoituksellaan.

Otaniemen Aalto Design Factoryn aulassa käy monikielinen puheensorina. Käynnissä on tuotekehityskurssi Product Design Project, joka tuo tekniikan, muotoilun ja kauppatieteiden opiskelijat yhteen työstämään yritysten asettamia tuotekehityshaasteita. Tänä vuonna kurssilla on mukana yhteensä 12 yritysyhteistyöpartneria eri aloilta aina Orthexista Koneeseen ja Valtrasta Resteliin.

Mietimme tiimissämme maataloutta ja älyteknologiaa etenkin turvallisuuden kannalta. Traktorit ovat jo täynnä älyteknologiaa, mutta me selvitämme ja testaamme, kuinka teknologiaa voisi hyödyntää esimerkiksi kuskien vaatteissa, jotta työympäristöstä saataisiin entistä turvallisempi, kertoo muotoilun ensimmäisen vuoden maisteriopiskelija Shreya Kumar.

Konetekniikan laitoksella opiskelevan Valtteri Niutasen tiimissä taas keskitytään ratkaisemaan tulevaisuuden säilytyshaasteita. Tiimimme tehtävänä on kehittää älykkäitä säilytysratkaisuja ja etenkin niihin liittyvää applikaatiota. Yhteistyöpartnerimme voisi mahdollisesti kehittää innovaatiotamme aina kaupalliseen tuotantoon asti, Niutanen täsmentää.

Prototyyppejä
Prototyyppien valmistaminen on tärkeä osa kurssin oppimisprosessia.

Kokemusta kansainvälisestä ja monitieteellisestä työelämästä

Tuotekehityshaasteita ratkaisevat opiskelijatiimit ovat paitsi monitieteisiä myös kansainvälisiä. Otaniemessä opiskelevilla tiimeillä on ulkomailla toimivat etäryhmänsä. Projektinhallinta ja viestintä ympäri maailmaa levittäytyneiden tiimiläisten kesken on toki välillä haastavaa, mutta samalla se valmistaa opiskelijoita työelämään.

Tuotekehitystä ei opita pelkästään oppikirjoista, vaan se vaatii konkreettista tekemistä ja yhteistyötä niin tiimiläisten kuin yrityspartnereidenkin kesken.

Minulle kurssi on täysin vapaaehtoinen, mutta se tarjoaa ihan uudenlaisia oppimismahdollisuuksia. Muotoilijana tonttini rajoittuu usein hyvin käsitteelliselle ideatasolle, mutta tällä kurssilla pääsen valmistamaan oikeita prototyyppejä esimerkiksi tekniikan opiskelijoiden kanssa, Kumar sanoo.

Aalto Design Factoryn professori Kalevi ”Eetu” Ekman
Aalto Design Factoryn professori Kalevi ”Eetu” Ekman näkee työssään, kuinka uutta osaamista tukemalla voidaan löytää opiskelijoiden kipinä yrittäjyyteen.

Tuotteen matka ideasta prototyypiksi

Yksi kolmasosa Design Factoryn rakennuksen pinta-alasta on erilaisia prototyyppipajoja 3D-tulostimineen sekä metalli- ja elektroniikkasaleineen. Pajoissa teoria kohtaa käytännön ja kokeilevan oppimisen.

Tuotekehitystä ei opita pelkästään oppikirjoista, vaan se vaatii konkreettista tekemistä ja yhteistyötä niin tiimiläisten kuin yrityspartnereidenkin kesken. Yhteistyössä voittavat kaikki, etenkin kun suunnitelma ja idea viedään maaliin asti ja toimiviksi prototyypeiksi. Prototyyppien valmistaminen on äärimmäisen tärkeää oppimisen kannalta, mutta ilmaista se ei ole, kertoo kurssin vetäjä ja Design Factoryn keskushenkilö, professori Kalevi ”Eetu” Ekman.

Tradekaa ja Aaltoa yhdistää halu tukea ja edistää uuden osaamisen syntymistä ja viedä yrittäjyyttä eteenpäin.

Osuuskunta Tradeka tukee tulevina vuosina Aalto Design Factorya yhteensä sadantuhannen euron lahjoituksellaan. Rahoituksen tarkoituksena on edistää lupaavia tuotekehityshankkeita, jotka ilman Tradekan rahoitusta kaatuisivat rahoituksen puutteeseen. Lahjoituksen lisäksi Tradeka on myös mukana haastamassa opiskelijoita: yksi tämän vuoden yrityspartnereista on Tradekan omistama Restel, jonka Rax Buffet -ketjulle kurssin opiskelijat innovoivat pizzanpaistorobottia.

Tradekaa ja Aaltoa yhdistää halu tukea ja edistää uuden osaamisen syntymistä ja viedä yrittäjyyttä eteenpäin. Monet opiskelijoistamme ovat saaneet kipinän yrittäjyyteen kurssiemme ongelmanratkaisutilanteista ja konkreettisesta hands on -tekemisestä, Ekman jatkaa.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje