Tradeka-yhtiöt

Aalto-residenssissä perehdytään suomalaiseen modernismiin

Kansainvälisiä opiskelijoita Aalto-residenssissä
Bryan Ortega-Welch (vas.), Aayush Vira, Suyash Maheshwari ja Khoa Vu vierailivat Aalto-residenssissä aivan sen alkutaipaleella. Heitä yhdistää kiinnostus suomalaiseen moderniin arkkitehtuuriin.

Syksyllä 2018 Jyväskylän lähellä sijaitsevan Säynätsalon kunnantalolla käynnistyi Alvar Aallon työhön keskittyvä arkkitehtuurin ja muotoilun residenssi. Residenssissä vieraili Tradekan tuella neljä kansainvälistä opiskelijaa.

Keskellä hämärintä lokakuuta Säynätsalon kunnantalolla kuuluu papereiden kahinaa, kun neljä arkkitehtuuriopiskelijaa piirtelee ja mittailee suunnitelmiaan valtuustosalissa ja kunnantalon käytävillä. He ovat kuukauden mittaisen Aalto-residenssin vieraita Yhdysvalloista Harvardin yliopistosta ja Intiasta Kamla Raheja Institute for Architecture and Environmental Studies (KRIVIA) -oppilaitoksesta. Kunnantaloa pidetään yhtenä Alvar Aallon tärkeimmistä töistä ja se ja sen miljöö ovat houkutelleet Aallon työstä kiinnostuneet opiskelijat hakemaan mukaan residenssille. Majoitus, ylläpito ja residenssin ohjelma on järjestetty Tradekan tuella.

Residenssin tavoitteena on lisätä kansainvälistä tietoisuutta suomalaisesta modernista arkkitehtuurista ja Alvar Aallon perinnöstä.

Halusin nähdä paikan päällä modernia suomalaista arkkitehtuuria suunnittelijoilta, kuten Alvar Aallolta, Erik Bryggmanilta ja Eliel Saariselta. Samalla voin kasvattaa omaa ideavarastoani, sanoo Mumbain KRIVIA:n opiskelija Suyash Maheshwari. Residenssin tavoitteena on lisätä kansainvälistä tietoisuutta suomalaisesta modernista arkkitehtuurista ja Alvar Aallon perinnöstä. Tradekan päätös tukea neljän opiskelijan vierailua residenssissä oli hieno alkusysäys toiminnallemme, iloitsee Harri Taskinen Tavolo Bianco Oy:sta, joka vastaa residenssitoiminnasta. Residenssiohjelma toteutetaan yhteistyössä muun muassa Alvar Aalto -säätiön kanssa.

Markus Aaltonen ja kansainvälisiä opiskelijoita
Residenssin ohjelmaan kuuluu myös vierailuja. Seinäjoella opiskelijat tapasivat Tradekan hallituksen puheenjohtaja Markus Aaltosen (vas.).

Alvar Aallon työ ja ideat kiinnostavat yhä kansainvälisesti

Residenssin opiskelijoita yhdistää kiinnostus siihen, miten Aallon edustama modernismi näkyy hänen kädenjäljessään. 

Viettämäni viikot Aalto-residenssissä ovat olleet arvokkaita lopputyöni tekemisen kannalta. Olen oppinut paljon ympäristöönsä mukautuvasta arkkitehtuurista ja sen suunnittelusta, kertoo arkkitehtuurin maisteriopiskelija Khoa Vu Harvardin yliopistosta. 

Residenssin antia on myös ajatusten vaihtaminen muiden osallistujien kanssa. Suosittelisin, että residenssiohjelma on jatkossakin alan ihmisille suunnattu. Harvardin yliopiston opiskelijoiden läsnäolo on tehnyt residenssistä todellakin osallistumisen arvoisen, Maheshwari sanoo. 

Residenssin antia on ajatusten vaihtaminen muiden osallistujien kanssa. Harvardin yliopiston opiskelijoiden läsnäolo on tehnyt residenssistä todellakin osallistumisen arvoisen.

Taskinen tarkentaa, että vaikka kyseessä on arkkitehtuurin ja muotoilun residenssi, osallistujilta ei vaadita erityistä Aalto-kiinnostusta tai -projektia. Itseasiassa olemme avoimia myös muiden taiteenalojen osallistujille.

Kansainvälisiä opiskelijoita Aalto-residenssissä
Residenssin lopulla vieraat saivat tuntumaa myös suomalaiseen talvisäähän.

Residenssi ylläpitää suomalaisen muotoilun perintöä

Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä kertoo, että Tradeka haluaa tukea suomalaisen suunnittelun perintöä ja tunnettuutta. 

Säynätsalon kaltaiset residenssit ovat tärkeä tapa tehdä suomalaista muotoilua ja arkkitehtuuria näkyväksi.

Säynätsalon kaltaiset residenssit ovat yksi tärkeä tapa tehdä suomalaista muotoilua ja arkkitehtuuria näkyväksi kansainväliselle yleisölle. Niissä myös syntyy hyviä kohtaamisia opiskelijoiden välillä ja uusia ideoita esimerkiksi tutkimuskäyttöön, Niemelä sanoo.

Residenssistä myös tulee aina osallistujiensa näköinen. Tradekan kaltaisten toimijoiden tuki on tärkeää, jotta residenssiin löydetään sellaisia opiskelijoita, jotka hyötyvät siitä eniten, Taskinen summaa.

Jutun kuvat Harri Taskinen

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje