Vuosietu

Asumisosuuskunnassa yhdistyvät omistus- ja vuokralla asumisen parhaat puolet

Firan Samuel Kopperoinen ja tuleva asukas Heikki Leppänen
Firan Samuel Kopperoinen ja tuleva asukas Heikki Leppänen odottavat innolla, että asumisosuuskunta Koskelan Lehmuksen rakennustyöt pääsevät kunnolla käyntiin.

Suomessa asumisosuuskunnat kukoistivat 1900-luvun alussa, jolloin etenkin Helsingin Käpylään nousi useita osuuskuntamallilla rakennettuja taloja. Nyt reilut sata vuotta myöhemmin asumisosuuskunnat palaavat juurilleen Tradekan rahoittaman Fira Osku-hankkeen myötä. Asumisosuuskunta-mallissa yhdistyvät vuokra-asumisen huolettomuus sekä omistusasumisen laatu, päätösvalta ja asumisturva. 

Koskelan vanhan kirkon viereisellä rakennustyömaalla kaivurin valot vilkkuvat ja kengänkärjet kastuvat. Vaikka sää on marraskuisen apea, työmaan reunalla kävelee kaksi rennosti hymyilevää miestä. Samuel Kopperoinen ja Heikki Leppänen ovat tulleet katsomaan, kuinka Leppäsen tuleva koti, asumisosuuskunta Koskelan Lehmus, rakentuu.

Koskelan Lehmus on ensimmäinen Fira Osku -hanke. Hankkeen tavoitteena on tarjota asumisosuuskunta-mallilla edullista vuokra-asumista omistusasumisen eduin.

Asumisosuuskunnassa asukkaat ovat omia vuokranantajiaan.

Asumisosuuskunta-mallissa asukkaat lunastavat itselleen osuuden asumisosuuskunnasta. Tämä osuuskunta taas omistaa kiinteistön, josta se vuokraa asuntoja asukkaille alueen vuokratasoa alemmalla hinnalla. Käytännössä asukkaat ovat siis omia vuokranantajiaan. Osuuskunnan jäsenet osallistuvat osuuskunnan päätöksentekoon ja samalla asumisoikeus on turvattu vuokra-asumista paremmin, Firan Osku-ohjelman omistaja Samuel Kopperoinen kertoo.

Asumisosuuskunta esite
Koskelan Lehmus koostuu kahdesta rakennuksesta, joihin valmistuu yhteensä 50 kotia. Kohteessa hyödynnetään ekologisia ratkaisuja, kuten älykästä kulutuksenseurantaa. Veri vetää takaisin Helsinkiin. Leppänen on yksi noin sadasta asukkaasta, jotka muuttavat asumisosuuskunta Koskelan Lehmukseen kesällä 2021.

Nurmijärvi-ilmiö ei kantanut

Koskelan Lehmuksen on tarkoitus valmistua heinäkuussa 2021. Tällöin myös Leppänen pakkaa naisystävänsä kanssa nummelalaisen omakotitalon muuttolaatikoihin, ja he suuntaavat Koskelaan, uuteen 75-neliöiseen kolmioon.

Suurimman osan elämästään Helsingissä asuneen Leppäsen tuo takaisin pääkaupunkiin palveluiden läheisyys sekä kaupungissa asuvat aikuiset lapset. Hieman jännittää, miten elämä kerrostalossa sujuu. Reilu kolmekymppinen tyttäreni muuttaa samaan rakennukseen, joten tärkeät ihmiset ovat lähellä, Leppänen kuvailee.

Tulevat naapurit vaikuttavat erittäin mukavilta. Yhteinen sävel on löytynyt helposti.

Leppänen uskoo, että talossa tulee olemaan aidosti yhteisöllinen ilmapiiri. Olemme tavanneet jo puolenkymmentä kertaa esimerkiksi pikinikin tai Firan vetämien keskustelutilaisuuksien merkeissä. Tulevat naapurit vaikuttavat erittäin mukavilta, ja yhteinen sävel on löytynyt helposti.

Heikki Leppänen
Veri vetää takaisin Helsinkiin. Leppänen on yksi noin sadasta asukkaasta, jotka muuttavat asumisosuuskunta Koskelan Lehmukseen kesällä 2021.

Osuuskuntamallinen asuminen kiinnostaa

Firan yhteistyökumppanina mallin kehittämisessä ja rahoittamisessa toimii Tradeka, joka pyrkii asumismallien monipuolistamiseen sekä asumisen hintojen kohtuullistamiseen.  

Asumisosuuskunnassa vaadittava omarahoitusosuus on huomattavasti pienempi kuin perinteisessä omistusasumisessa. Tällöin myös kynnys on matalampi ja mahdollisuudet aukeavat useammalle.

Tradeka pyrkii asumismallien monipuolistamiseen sekä asumisen hintojen kohtuullistamiseen.

– Tradekan rakentamisen aikaisen rahoituksen ansiosta tähän osuuskuntaan asukkaat pääsevät mukaan maksamalla alussa kahdeksan prosentin omarahoitusosuuden. Toinen samansuuruinen osuus maksetaan, kun hanke on valmis, Kopperoinen avaa. Juuri rahoitusmallin joustavuus sai Leppäsen varaamaan asunnon Koskelan Lehmuksesta.

– Meillä ei ole pakottavaa kiirettä päästä eroon nykyisestä omakotitalosta, vaan voimme maksaa uutta asuntoa pitkän aikaan. Uskon myös, että tällaisen asunnon arvo tällä sijainnilla kestää hyvin aikaa.

Asukkaat pääsevät mukaan maksamalla alussa kahdeksan prosentin omarahoitusosuuden.

– Tämänkaltaisen uuden mallin teossa on tärkeää herättää luottamusta. Se, että Tradekan kaltainen taho on valmis rahoittamaan hanketta, antaa koko hankkeelle uskottavuutta, Kopperoinen lisää.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje