Extraetu

Ei pelkkää puhetta – vastuullisuustekoja ja -teemoja perataan Tradekan uudessa podcastissa

Euroopan unionin tuleva yritysvastuulaki ja muu kestävään yritystoimintaan liittyvä sääntely koskettaa eurooppalaisia ja suomalaisia yrityksiä lähivuosina. Uudessa sääntelyssä kiteytyy, miten suhtautuminen yritystoimintaan on muuttunut: Ajatus siitä, että yritysten yksinomainen tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, on muuttunut näkemykseksi, jossa yritysten odotetaan kantavan vastuunsa toimintansa kaikista yhteiskunnallisista seurauksista. 

Muun muassa tästä keskustellaan Tradekan Ei pelkkää puhetta -nimisen podcastin avausjaksossa. Podcastissa käsitellään kahdeksan jakson verran vastuullisuuden eri teemoja väitteiden ja myyttien kautta. Jokaisessa jaksossa on juontaja Minna Ruusuvuoren ja Tradekan edustajan lisäksi mukana vaihtuva joukko asiantuntijavieraita. 

Koska sääntelyn muuttuminen on sekä erittäin ajankohtainen että merkittävä aihe, sai se kunnian olla Tradekan podcastin ensimmäisen jakson teema. Podcastin muissa jaksoissa vastuullisuutta lähestytään enemmän konkreettisten tekojen kautta. 

Vuoden 2022 painopisteenä sääntelyyn valmistautuminen 

Uuden kestävyyssääntelyn myötä omistajat ja heidän saamansa voitto ei siis ole enää yritystoiminnan ainoa päämäärä. Tämä muodostaa myös Tradekan toiminnan perustan, jonka johtoajatuksena on merkityksellinen omistajuus ja inhimillinen markkinatalous, joka tarkoittaa kestävyyttä sekä luonnon että ihmisten näkökulmasta. 

Keskeinen osa Tradekan vastuullisuustyötä vuonna 2022 oli EU:n kestävän yritystoiminnan sääntelykokonaisuuteen valmistautuminen. Tulevaan sääntelyyn perehdyttiin sillä ajatuksella, mitä se voisi tarkoittaa Tradekan kaltaiselle kotimaiselle osuuskuntamuotoiselle yritykselle. Tämän myötä Tradekan hallitus muun muassa hyväksyi Osuuskunnalle EU:n yritysvastuudirektiiviluonnoksen mukaisen asianmukaisen huolellisuuden politiikan, joka ohjaa jatkossa konsernin kestävyysriskien tunnistamista ja niistä raportointia. Lisäksi osana sääntelyyn valmistautumista ulkopuolinen taho varmensi Tradeka-konsernin vuoden 2022 vastuullisuusraportin olennaisilta osin. 

Vastuullisuustyö on jatkuvaa kehittämistä, kuten Reilu kauppa ry:n kumppanuuspäällikkö Maija Lumme keskustelussa hyvin summa: 

“Suuri muutos on nyt tapahtumassa kestävyyslainsäädännön myötä: ei ole enää semmoinen kertaluontoinen se vastuullisuushomma. Sertifioimalla tai auditoimalla tuotantoa ei saa ruksattua mitään boksia, vaan se on jatkuvan oppimisen prosessi. Otetaan ketjuja haltuun ja tunnistetaan riskejä ja sitten parannetaan tekemistä pikkuhiljaa. Se on myös lohdullinen viesti, että ihan heti ei tarvitse olla kaikki täydellisesti.” 

Sääntely ulottuu kaikenkokoisiin yrityksiin 

Osuuskunnan hallitus asetti Tradekan tavoitteeksi pyrkiä omaksumaan uuden sääntelyn asettamat vaatimukset sekä sisällöllisesti että ajallisesti etupainotteisesti. 

Vaikka joidenkin säädösten piiriin kuuluvat yritykset vain tietyin edellytyksin, tekee vaatimus arvo- ja toimitusketjujen tuntemisesta sen, että isompien yritysten toimittajina, kumppaneina tai alihankkijoina olemisen myötä myös pienempien yritysten tulee pystyä raportoimaan toimintansa vastuullisuudesta. 

“Totta kai, kun direktiivit kirjoitetaan, näyttää siltä, että ne koskevat isoja yrityksiä. Omiin silmiin todellisuus on kuitenkin sitä, että sääntely valuu saman tien kaiken kokoisille yrityksille. Jokainen, joka on Suomessa yrittänyt myydä Keskolle tai S-ryhmälle, niin törmää näihin samoihin haasteisiin. Tai jokainen, joka hakee kohta pankista lainaa, niin silloin pitää pystyä vastaamaan näihin kysymyksiin voidakseen ylipäänsä toimia suomalaisessa tai eurooppalaisessa yrityselämässä”, sanoo jaksossa Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro

Jos haluat perehtyä lisää kestävyyssääntelyyn, kuuntele Ei pelkkää puhetta -podcastin ensimmäinen jakso täältä.


Jakso 1: Säädelläänkö eurooppalaiset yritykset hengiltä? 

Mitä uusi EU:n yritysvastuulaki käytännössä tarkoittaa ja mikä oikein muuttuu? Onko sääntely siunaus vai kirous, uhka vai mahdollisuus? Vähentääkö uusi lainsäädäntö kuluttajan taakkaa vastuullisten kulutuspäätösten edessä? Podcastin avausjaksossa Minna Ruusuvuoren kanssa studiossa debatoimassa Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro sekä vieraina FIBS ry:n toimitusjohtaja Kimmo Lipponen ja Reilu kauppa ry:n kumppanuuspäällikkö Maija Lumme. Kuuntele jakso täältä.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje