Blogi

Ensi- ja turvakotien liitto auttaa, kun väkivalta varjostaa lapsen elämää

Tuulia Kovanen ja Mikko Aliranta
Tuulia Kovanen ja Mikko Aliranta kehittävät nuorille ja lapsille uusia keinoja väkivallasta selviytymiseen.

Pian lapset ja nuoret voivat saada apua väkivallasta selviytymiseen myös verkossa toimivan sovelluksen avulla.

Tunnelma Ensi- ja turvakotien liiton tiloissa perjantai-iltapäivänä on seesteinen. Chat-päivystäjän ruudulla asiakkaita riittää kuitenkin tänäänkin. Liiton ylläpitämä lähisuhdeväkivallan kaikkia osapuolia tukeva Apua väkivaltaan -chat, eli verkossa toimiva keskustelupalvelu, on kasvavan kysynnän vuoksi ollut keväästä lähtien auki myös perjantaisin.

– Väkivalta on aiheena arka, ja monen kynnys hakeutua juttelemaan omasta hädästä ulkopuolisen kanssa on korkea, toteaa Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tuulia Kovanen, joka itsekin välillä päivystää chatissa.

Apua väkivaltaan -chat tarjoaa tukea kaikille lapsista aikuisiin. Auttaa halutaan sekä väkivallan uhreja että väkivaltaa käyttäviä henkilöitä, sillä molemmat osapuolet tarvitsevat tukea.

 

Väkivaltaan voi saada apua chatissa
Apua väkivaltaan -chattiin ovat tervetulleita kaikki väkivallan osapuolet.

Sovellus lisää lasten ja nuorten turvallisuutta

Ensi- ja turvakotien liitossa on kehitteillä Tradekan tuella ensi vuonna julkaistava verkkosovellus, jonka tarkoitus on parantaa lasten ja nuorten turvallisuutta. 

– Se on tarkoitettu erityisesti alaikäisille, jotka saavat jo ammattiapua väkivallan aiheuttamaan hätään kasvotusten. Sovelluksen ansiosta lapsi tai nuori ei jää yksin tapaamiskertojen välissä, vaan saa tukea esimerkiksi videoiden ja tehtävien muodossa verkossa. Lapsi pääsee myös chattiimme juttelemaan turvallisen aikuisen kanssa, kertoo sovelluksen kehittämisestä vastaava projektiasiantuntija Mikko Aliranta.

Tradeka on vuosien saatossa tukenut Ensi- ja turvakotien liiton verkkopalveluiden kehittämistä. Vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä pitää tärkeänä, että lapset saavat apua väkivallasta selviytymiseen sekä verkossa että sen ulkopuolella.

– Verkkopalvelut eivät ole sidottuja aikaan ja paikkaan, joten ne on helppo saavuttaa, kun hätä on suuri. Lisäksi verkko on ympäristö, jossa lapset ja nuoret nykyään viettävät ison ajan ajastaan.

Tuulia Kovanen
Tuulia Kovanen pitää tärkeänä, että ammattilaiset kuuntelevat ja ovat aidosti läsnä myös verkossa.

Apua kannattaa hakea ajoissa

Lasten ja nuorten yhteydenotot chatissa liittyvät useimmiten joko väkivaltaan vanhempien välillä tai omissa ensimmäisissä parisuhteissa. Usein chattiin tullaan vasta, kun tilanne on päässyt jo todella pahaksi. Kovanen kannustaakin kaikenikäisiä hakemaan apua mahdollisimman aikaisin. 

Väkivalta ei koskaan ole uhrin syytä.

– Voi olla vaikea itse huomata, missä menee riitelyn ja väkivallan välinen raja. Meille saa aina tulla juttelemaan tilanteestaan nimettömänä, Kovanen sanoo.

Iästä riippumatta väkivallan kokijat tuntevat usein väkivallasta syyllisyyttä – turhaan. 

– Väkivalta ei koskaan ole uhrin syytä, Kovanen korostaa.

Ensi- ja turvakotien liiton ja sen jäsenyhdistysten ammattilaiset palvelevat Apua väkivaltaan -chatissa maanantaisin klo 17–19, keskiviikkoisin klo 10–12 ja perjantaisin klo 13–15 täällä  https://nettiturvakoti.fi

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje