Yhteystiedot

Gutsy Heroes vahvistaa kouluissa positiivisuutta ja yhteistyötaitoja sankarivalmennuksen avulla

Metsokankaan yhtenäiskoulun rehtori Kalle Komulainen suosittelee pahiksen roolia kaikille rehtoreille. "Hyppäämällä pahiksen rooliin rispekti oppilaiden silmissä kasvaa entisestään."

”Tämä oli paras päivä ikinä!” on melkoinen palaute ekaluokkalaiselta nuorten kehittämästä Gutsy Heroes -rohkeusvalmennuksesta.

Tradeka tuki syksyllä useiden ekaluokkien koulutaipaleen aloitusta tavalla, joka vähentää koulukiusaamista ja vahvistaa yhteishenkeä. Kyseessä on Gutsy Heroes -rohkeusvalmennus, jossa kahdeksasluokkalaiset tutustuvat ekaluokkalaisiin ja johdattavat heidät toiminnallisen sankariradan läpi. Valmennustunnin aikana vahvistetaan ekaluokkalaisten luottamusta, rohkeutta, itsetuntoa ja yhteistyötaitoja.

Valmennus syntyi, jotta jokaisen ekaluokkalaisen koulun aloituksesta tulisi mukava ja turvallinen. Konseptin loivat viime vuonna oululaiset Metsokankaan koulun nuoret oman Gutsy Go -interventioviikkonsa aikana, jolloin heidän tuli keksiä yhdessä ratkaisuja oman kaupunkinsa ongelmiin.

Lukuisista hyvistä ratkaisuista Gutsy Go:n yhteiskuntavastuukumppanina toimiva Tradeka valitsi Gutsy Heroes -rohkeusvalmennuksen teoksi, joka haluttiin laajempaan toteutukseen.

 Gutsy Heroes -valmennuksessa positiivisuus, empatia ja huumori yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla, perustelee valintaa Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä.

Valmennuksesta omannäköinen

Gutsy Go:n tiimi tiivisti kevään aikana oululaisnuorten idean kirjallisiksi ohjeiksi –  lisäksi Oulussa kuvattiin hauskat video-ohjeet sekä traileri. Gutsy Go:n toinen yhteiskuntavastuukumppani Finnkino näytti traileria valkokankaillaan ja sen näki yli 93 000 ihmistä.

Kahdeksasluokkalaisten vetämä valmennus on mahdollista toteuttaa myös etänä siten, etteivät eri kouluryhmät kohtaa fyysisesti.

 Valmennuksesta tehtiin helposti toteutettava ja muokattava, jotta jokainen koulu voisi luoda siitä omannäköisensä ja omiin sen hetkisiin olosuhteisiin ja koronasuosituksiin sopivan. Viestimme valmennuksesta jokaiseen suomalaiseen peruskouluun, jotta se olisi kaikkien saatavilla, kertoo Gutsy Go:n tiedottaja Sandra Lamppu.

 Jokainen koulu nappasi valmiista paketista omat juttunsa, mutta pääpointti oli kaikissa sama: isojen oppilaiden ja ekaluokkalaisten kohtaaminen, kuvailee Gutsy Go -valmentaja Petri Havukainen.

Gutsyn valmentajat Petri ja Vilja kiersivät Pohjois-Suomen kouluja.

Valmiin konseptin lisäksi kouluille tarjottiin valmennuksiin avuksi Gutsy Go:n omia valmentajia. Valitettavan koronatilanteen vuoksi fyysisesti paikan päälle kouluryhmiä päästiin tukemaan ainoastaan Pohjois-Suomessa, jossa Petrin työparina kouluja kiersi Vilja Hakanen. Petri oli viime vuonna valmentajana ryhmässä, joka kehitti Gutsy Heroesin – nyt hän pääsi näkemään, miten uudet koulut toteuttivat valmennuksen.

Viljan mukaan paikan päällä huomasi, että jo pelkästään valmentajien läsnäolo rentoutti tunnelmaa koulujen tehdessä jotakin täysin uutta: 

Valmentajan roolissa onkin tärkeää lisätä epävarmuuden hetkiin luottamusta, että tehdään yhdessä ja tämä onnistuu.

Valmennuksessa yksi oleellinen seikka on, että aktiivisina toimijoina siinä ovat nuoret. Opettajat eivät vedä valmennusta, vaan auttavat ja tukevat sen toteuttamisessa. Monet opettajat hämmästelivätkin, miten pienellä vaivalla kasien johdolla on mahdollista tuottaa jotain näin upeaa.

Yhdessä tekeminen ehkäisee kiusaamista

Rohkeusvalmennuksen tavoitteena on ehkäistä koulupelkoja ja kiusaamista positiivisella tavalla. Vanhemmat oppilaat ymmärtävät hyvin, miten jännittävä asia koulun aloittaminen on ja siksi heidän on luontevaa olla tukena koulun uusille tulokkaille. 

Pete uskookin, että ekaluokkalaisten on jatkossa helpompi kertoa kiusaamisesta, kun yhteisen seikkailutunnin ansiosta kokeneempiin kavereihin koulussa on syntynyt luottoa.

Rehtori Kalle Komulainen Metsokankaan yhtenäiskoulusta suosittelee myös valmennusta:

 Gutsy Heroes on loistava juttu nuorten, aikuisten ja koko yhteisön kannalta. Hienoa, että juuri isot oppilaat, jotka saattavat olla osasyynä pienempien jännitykseen koulussa, ottavat uudet ekaluokkalaiset vastaan. Suvaitsevaisuus ja yhdessä toimiminen ehkäisevät kiusaamista.

Videolta näet, miten Gutsy Heroes -valmennus syntyy.

 

Vaikka valmennus kestää vain pienen hetken, voi sillä olla valtava vaikutus ekaluokkalaisiin.

– Ajatella, että jollakin näin hauskalla ja helpolla tavalla voidaan ehkäistä jotain niin surullista ja yleistä asiaa kuin kiusaaminen, kiteyttää vielä Sandra Lamppu.

Monet koulut ovat kertoneet, että rohkeusvalmennus otetaan käyttöön tulevinakin vuosina. Gutsy Heroes -valmennusmateriaalit ovatkin verkossa kaikkien saatavilla ja valmennus on mahdollista kouluissa toteuttaa täysin itsenäisesti.

Gutsy Go on Suomessa kehitetty pedagogiaa, mediaa ja rauhantyötä yhdistävä malli. Se on valmentanut jo 3000 nuorta rauhantekijöiksi.  Kasiluokkalaiset ovat tehneet yhdessä yli 300 rauhantekoa kopioitavaksi missä päin maata tahansa. 

Viime vuonna oululaisnuoret kehittivät Gutsy Heroes -rohkeusvalmennuksen koulunsa aloittaville ekaluokkalaisille. Nuorten kehittelemän idean otti käyttöönsä toistakymmentä koulua eri puolilla Suomea.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje