Vuosietu

Hailian kotimaiset pikkukalatuotteet vaihtoehtona kasvatetulle tuontikalalle

Kuvassa toimitusjohtaja Michaela Lindström ja teknologiajohtaja Otto Kaukonen.

Vuonna 2021 toimintansa aloittanut Hailia Nordic Oy on kotimainen ruokateknologiayritys, joka kehittää uudenlaisia kestävien kalaruokien valmistusmenetelmiä ja innovatiivisia kalatuotteita. Aiemmin hyödyntämättömistä Itämeren pikkukaloista valmistuu Karkkilan tehtaalla terveellisiä ja helppokäyttöisiä tuotteita, jotka tekevät hyvää ilmastolle ja vesistöille. 

Tradeka-sijoitus on sijoittanut Hailiaan ja on yksi sen kumppaniyrityksistä:
"Hailian avulla Suomeen saadaan uutta liiketoimintaa ja samalla kotimainen silakka tulee aiempaa paremmin hyödynnettyä. Kalatalouden rakenneuudistuksen edistäminen menee erinomaisesti yksiin Tradekan Luo uutta -sijoituskategorian kanssa”, avaa sijoituspäätöstä Tradeka-sijoituksen toimitusjohtaja Jari Pussinen.

Tradekan omistukset on jaettu neljään strategiseen kategoriaan, joista Luo uutta -kategoriaan kuuluvat sijoitukset edistävät talouselämän rakennemuutosta ja uuden osaamisen sekä uusien työpaikkojen syntymistä.

Kotimaiset kalat ruokapöytään 

“Tavoitteenamme on tuoda kotimaiset villikalat takaisin suomalaisten ruokapöytään, sillä yli 80 prosenttia Suomessa myydystä kalasta on ulkomaista”, sanoo Hailian toimitusjohtaja Michaela Lindström.

Liikeidea sai alkunsa huomiosta, että pientä kalaa ei osata hyödyntää elintarvikealalla. Silakkasaaliista iso osa päätyy eläinten ruoaksi; silakoilla ruokitaan muun muassa turkiseläimiä, norjalaista lohta ja tonnikalaa. 

“Vähäinen käyttö johtuu osittain kalojen pienestä koosta. Tätä olemme ratkoneet kehittämällä tuotantomenetelmän, jolla myös filekokoa pienemmät kalat saadaan ruoantuotantoon. Pikkukalamme pyydetään Pohjanlahden kestävistä kannoista ja siksi ne ovat WWF:n kalaoppaassa vihreä valinta”, Lindström kertoo. 

Itämeren pikkukaloista valmistetuilla kalatuotteilla Hailia aikoo poistaa syyt käyttää eettisesti arveluttavaa kalapuikkojen venäläislähtöistä alaskanseitiä sekä ympäristö- ja ihmisoikeusnäkökulmista kyseenalaista tonnikalaa. Aluksi Hailian tuotteet valmistetaan kotimaisesta Itämeren silakasta, joka on kooltaan 10–15 cm. Tulevaisuudessa tarkoituksena on hyödyntää muitakin alihyödynnettyjä kaloja, mahdollisesti myös lähijärvistä. 

Lindströmin mukaan luonnonvesien pikkukalat ovat ekologinen ja herkullinen vaihtoehto tuontikalalle.

Koemaisteluissa saatu erinomaista palautetta 

Hailian Karkkilan tehtaassa tuotanto on käynnistynyt kevään aikana 12 työntekijän voimin.  

Hailian omalla teknologialla valmistetut pikkukalaruoat on kehitetty yhteistyössä suurkeittiöasiakkaiden kanssa, ja ne ovat saaneet erinomaisen vastaanoton koemaisteluissa. Tuotekehityksessä on huomioitu etenkin terveellisyys, helppokäyttöisyys ja monipuoliset käyttökohteet. 

“Maun lisäksi kiitosta on saanut vastuullisen raaka-aineen kotimaisuus. Luonnonvesissä elävät pienet kalat ovat ekologinen ja herkullinen vaihtoehto tuontikalalle”, Lindström kuvaa. 

Pikkukalanyhtöä ja Pikkukalasuikaleita on aluksi tarjolla ruokapalveluille ja sen jälkeen kotikeittiöille. 

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje