Kotimaiset kalat ruokapöytään
“Tavoitteenamme on tuoda kotimaiset villikalat takaisin suomalaisten ruokapöytään, sillä yli 80 prosenttia Suomessa myydystä kalasta on ulkomaista”, sanoo Hailian toimitusjohtaja Michaela Lindström.
Liikeidea sai alkunsa huomiosta, että pientä kalaa ei osata hyödyntää elintarvikealalla. Silakkasaaliista iso osa päätyy eläinten ruoaksi; silakoilla ruokitaan muun muassa turkiseläimiä, norjalaista lohta ja tonnikalaa.
“Vähäinen käyttö johtuu osittain kalojen pienestä koosta. Tätä olemme ratkoneet kehittämällä tuotantomenetelmän, jolla myös filekokoa pienemmät kalat saadaan ruoantuotantoon. Pikkukalamme pyydetään Pohjanlahden kestävistä kannoista ja siksi ne ovat WWF:n kalaoppaassa vihreä valinta”, Lindström kertoo.
Itämeren pikkukaloista valmistetuilla kalatuotteilla Hailia aikoo poistaa syyt käyttää eettisesti arveluttavaa kalapuikkojen venäläislähtöistä alaskanseitiä sekä ympäristö- ja ihmisoikeusnäkökulmista kyseenalaista tonnikalaa. Aluksi Hailian tuotteet valmistetaan kotimaisesta Itämeren silakasta, joka on kooltaan 10–15 cm. Tulevaisuudessa tarkoituksena on hyödyntää muitakin alihyödynnettyjä kaloja, mahdollisesti myös lähijärvistä.