Tradeka-yhtiöt

Henkilöstön palkat haltuun ja velkakierteet kuriin

Marika Mäkelä, Takuusäätiön Marjut Puputti ja Marika Haikola
Marika Mäkelä, Takuusäätiön Marjut Puputti ja Marika Haikola kannustavat hakemaan apua raha-asioihin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

”Tätä minä juuri tarvitsen, tämä tuli kuin tilauksesta!” on yksi niistä palautteista, joilla Tradekan työntekijät ovat luonnehtineet tänä syksynä käynnistynyttä Tradekan ja Takuusäätiön Palkka haltuun -yhteishanketta. Hankkeen piirissä on Tradeka-konsernin kaikki noin viisituhatta työntekijää eli Tradekan, Restelin, Lehtipisteen ja Med Groupin henkilöstöt. Apua raha-asioihin kannattaa hakea ajoissa ja yhteyttä voi ottaa pienissäkin asioissa.

Takuusäätiön talousasiantuntijoiden Marika Haikolan ja Marjut Puputin puhelimet ovat soineet tänä syksynä tavallistakin tiheämmin. He työskentelevät kaksivuotisessa Palkka haltuun -hankkeessa, jonka avulla Tradeka auttaa ja tukee työntekijöitään heidän talousongelmiensa ratkaisussa. Hankkeen myötä yhteydenottoja henkilöstöltä on tullut toistakymmentä ja ensimmäinen velkojen järjestelykin on jo tehty.

Työkykyyn liittyvien ongelmien taustalla on usein taloudellisia haasteita. Ne kuormittavat työntekijän työelämää ja vapaa-aikaa.

Tradeka-konsernin työntekijöiden talous- ja velkaongelmat vaihtelevat ja siten myös tarjottava apu. Joidenkin kohdalla on keskitytty neuvontaan ja ohjaukseen, toisilla taas on lähdetty hakemaan suoraan järjestelylainaa, Haikola kertoo.

Kiinnostuneiden määrä on positiivisesti yllättänyt myös Restelin henkilöstöjohtaja Marika Mäkelän. Restel on yksi hankkeen piiriin kuuluvista Tradekan tytäryhtiöistä. Työkykyyn liittyvien ongelmien taustalla on usein taloudellisia haasteita, jotka kuormittavat niin työntekijän työelämää kuin vapaa-aikaakin. Haluamme kantaa vastuuta työntekijöistämme tarjoamalla ennakoivaa, matalankynnyksen apua taloudenhallintaan. Tämä apu on hienosti löydetty, mutta mukaan mahtuu edelleen.

Tavoitteena on, että nyt kehitettävä ja pilotoitava malli leviäisi jatkossa laajalti myös muille työnantajille.

Testaa taloutesi -testi.
Tradeka-konsernin työntekijöillä on käytössään Testaa taloutesi -testi.

Pienistä jutuista sivuraiteille

Nuoret työntekijät saattavat olla ensimmäistä kertaa elämässään tilanteessa, jossa omalla työnteolla ansaitulla palkalla tulee selvitä seuraavaan palkkapäivään.

– Etenkin sosiaalinen media voi luoda painetta tietynlaisen elämän tavoitteluun – vaikka sitten lainarahalla, Mäkelä avaa.

– Olemme Takuusäätiössä huomanneet, että luottoja markkinoidaan aggressiivisesti ja niiden saaminen on tehty helpoksi ja nopeaksi. Pikalainojen pienet kuukausierät myös hämärtävät niiden kokonaiskustannuksia ja moni huomaa vasta jälkikäteen, että luotto ei lyhene lainkaan, kertoo Takuusäätiön Puputti.

Yhteyttä voi ottaa pienissäkin asioissa eikä kannata odottaa siihen, että ongelmat tuntuvat ylitsepääsemättömältä.

Kyse ei kuitenkaan aina ole tietojen tai taitojen puutteesta. Elämäntilanteet saattavat johtaa velkaantumiseen. Esimerkiksi muutto tai parisuhteen päättyminen ovat tyypillisiä tilanteita, joissa raha-asiat voivat mennä solmuun.

Velkaantuminen on myös asia, jota hävetään. Moni maksaa velkoja uudella velalla, koska pelkää maksuhäiriömerkintää.

Kyse ei aina ole tietojen tai taitojen puutteesta. Elämäntilanteet voivat johtaa velkaantumiseen. 

– Merkintä saattaa tuntua hypyltä tuntemattomaan, mutta se laittaa velkakierteen poikki, kun uutta lainaa ei enää myönnetä. Se on monelle myös helpottava hetki, Haikola kuvailee.

Restelin henkilöstöjohtaja Marika Mäkelä
Restelin henkilöstöjohtaja Marika Mäkelä toivoo, että työntekijät tarttuisivat mahdollisuuteen ja hyödyntäisivät työnantajan tarjoamaa etua.

Apua kannattaa hakea ajoissa

Velkaneuvontaa tarjoavien tahojen pariin on tyypillisesti vaikea löytää ja palvelut ovat ruuhkaiset. Palkka haltuun -hankkeessa apu tuodaan ensimmäistä kertaa suoraan työpaikalle. 

– Tradekan työntekijöillä on suora linja palveluumme, jolloin jokainen tulee varmasti kuulluksi, Puputti sanoo.

Tradeka tarjoaa edun työntekijöilleen, mutta neuvonnan ja ohjauksen antaa Takuusäätiö.

–Työnantaja ei ole millään lailla mukana itse neuvonnan tai avun tarjoamisessa, vaan se hoituu täysin Takuusäätiön kautta. Tieto avuntarpeesta tai avunhakijasta ei kantaudu työnantajalle, Mäkelä lupaa.

Tradeka tarjoaa edun työntekijöilleen, mutta neuvonnan ja ohjauksen antaa Takuusäätiö.

Mäkelä, Haikola ja Puputti kannustavat hakemaan neuvoja talousongelmiin ajoissa. Yhteyttä voi ottaa pienissäkin asioissa eikä kannata odottaa siihen, että ongelmat tuntuvat ylitsepääsemättömältä. Jos vähänkin oma taloudenhallinta askarruttaa, on hyvä tulla ihan vain juttelemaan siitä, voitaisiinko asialle tehdä jotain.

Palkka haltuun -yhteishankkeen piirissä on Tradeka-konsernin kaikki noin viisituhatta työntekijää eli Tradekan, Restelin, Lehtipisteen ja Med Groupin henkilöstöt. 

 

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje