Blogi

Huumorilla huuhaa-puhetta vastaan

Väestöliiton Poikien Puhelimen YouTube-videoissa yhdistyy viihteen ja asiatiedon balanssi.

Mistä hakea töitä? Miksi pitää maksaa veroja? Kannattaako kaverille lainata rahaa? Näihin ja moniin muihin nuoria askarruttaviin kysymyksiin vastaavat Väestöliiton Poikien Puhelimen taloustaitoihin keskittyvät YouTube-videot.

Hersyvä nauru ja työhakemukseen liittyvä värikäs dialogi kantautuvat sokkeloiseen eteiseen. Käynnissä on Poikien Puhelimen neljännen taloustaito-animaation äänitykset. Mikrofonin takana istuvat ääniään muunnellen Väestöliiton asiantuntijat Samuli Hietala ja Tommi Huhtaniemi. Samanaikaisesti kolmen näytön takana häärii animaattori Ville Koivuranta.

Tekijöiden toiveena on, että valmis sarja pääsisi myös laajempaan levitykseen ja opetuskäyttöön esimerkiksi yläkoulujen yhteiskuntaopin tunneille.

Nuorten kielellä nuorten maailmasta

Taloussanasto saattaa olla nuorille vierasta ja vaikeaa. Siksi asioista puhutaan Poikien Puhelimessa ymmärrettävästi ja nuorten omien esimerkkitilanteiden kautta.

Viihdyttävyyden, tarinoiden ja puhetavan myötä saadaan nuoret kiinnostumaan teemasta.

Tammikuussa alkaneessa animaatiosarjassa taloustaitoja käsitellään seuraamalla 15-vuotiaan nuorukaisen matkaa 25 jakson ajan. Sarjassa päähenkilölle sattuu ja tapahtuu, jolloin erinäiset kysymykset nousevat mieleen: Mistä löytää töitä, miksi sakot täytyy maksaa tai miten säästää rahaa? Videoilla halutaan näyttää, kuinka talous vaikuttaa nuoren elämään nyt tai viimeistään tulevaisuudessa.

– Talous itsessään ei ole nuorten keskuudessa kaikista polttavin puheenaihe, joten siksi videot tehdään huumorin kautta. Viihdyttävyyden, tarinoiden ja puhetavan myötä saadaan nuoret kiinnostumaan teemasta, Hietala kertoo.

Animaattori Ville Koivurannan mukaan kinkkisintä videoissa on purkaa esimerkiksi verojen kaltaiset abstraktit teemat toiminnaksi.

Monta asiaa mielenpäällä

Vaikka talouden teemat ei nuorten keskinäisissä piha- tai somekeskusteluissa nousisikaan, silti nuoria mietityttää monet talouteen liittyvät asiat.

Tyypillisin syy 15–17-vuotiaan ulosottoon on maksamattomat joukkoliikenteen tarkastusmaksut

– Yksi tyypillisimmistä Poikien Puhelimeen tulevista kysymyksistä on se, että mistä saisi äkkiä rahaa – se kertoo toki paljon myös ajasta, Huhtaniemi pohtii.

Monilla ensimmäinen kosketuspinta talous- ja raha-asioihin syntyy 15 vuoden iässä, jolloin kesätyöt tulevat ajankohtaisiksi ja ensimmäiset palkat tipahtavat kukkaroon.

– Aina ei muisteta, että samaan aikaan alkaa myös rikosoikeudellinen vastuu. Tyypillisin syy 15–17-vuotiaan ulosottoon onkin pummilla matkustamisesta johtuneet maksamattomat joukkoliikenteen tarkastusmaksut, Hietala muistuttaa.

Videosarjan uusin jakso ilmestyy Poikien Puhelimen YouTube-kanavalle aina parillisten viikkojen keskiviikkoina.

Mokistakin selvitään

Aikana, jolloin maailma on täynnä tietoa, on tärkeää, että sisältö on mietitty huolella ja faktat ovat oikein. Se vaati videoiden tekijöiltä paitsi hyvää taustatutkimusta myös vuosien saatossa kerryttämää kokemusta nuorista ja heitä askarruttavista kysymyksistä.

Talous on ihan arkinen ja hauska juttu.
 

Nuorten talousongelmien taustalla on usein ihan arkisiin asioihin liittyviä ongelmia.

– Pelkkä tiedon välittäminen ei riitä kasvattamaan nuoren talousosaamista, vaan tukea tarvitaan myös arjenhallintaan, Hietala kuvaa.

Taloustaito-videoilla pyritään tarjoamaan ennaltaehkäisevää tietoa, madaltamaan kynnystä hakea apua ajoissa ja purkamaan nuorten talousvaikeuksiin liittyvää häpeää.

– Talous on ihan arkinen ja hauska juttu. Jos mokaa, se ei ole maailmanloppu. Raha-asioista voidaan ja niistä pitää puhua, jotta apua osataan hakea oikeassa vaiheessa, Huhtaniemi tiivistää.

Tradekan vastaisku nuorten velkaantumista vastaan

Osuuskunta Tradeka on panostanut suomalaisten ylivelkaantumisen estämiseen ja taloustaitojen lisäämiseen. Poikien Puhelimen YouTube-videoista Tradeka on tukenut myös aikaisemmin. Nyt lahjoitettu 50 000 euroa on kohdistettu etenkin nuorten taloustaitoihin liittyvien videoiden mahdollistamiseen.

– Kun tavoitteena on kasvattaa nuorten taloustaitoja, kannattaa se tehdä nuorten kielellä ja heidän kanavissaan. Talouskasvatus on tärkeää aloittaa heti kun se tulee nuorille ajankohtaiseksi, sillä silloin luodaan pohja myös tulevaisuuden talousosaamiselle ja oman talouden hallinnalle, kertoo Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä.

Videosarjan uusi jakso ilmestyy Poikien Puhelimen YouTube-kanavalle aina parillisten viikkojen keskiviikkoina.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje