Yhteystiedot

Ilmastonmuutosta hillitään vain yhteispelillä

Kaisa Kontkanen (vas.), Salla Taskinen ja Mikki Tiilikka
Kaisa Kontkanen (vas.), Salla Taskinen ja Mikki Tiilikka uppoutuivat My2050-pelin maailmaan koleasta säästä huolimatta.

Vaikka ilmastonmuutos on vakava juttu, voi siihen varautua myös hauskan pelin avulla. Etu-Töölön lukion maantiedon kurssilaiset ottivat haasteen vastaan.

Taivaalta tihuttaa vettä ja kylmyys tunkeutuu läpi vaatteiden. Sää on siis mitä sopivin keskustelulle ilmastonmuutoksesta. Helsingin Etu-Töölön lukion maantiedon kakkoskurssilaiset ovat kokoontuneet Kansalaistorin kulmalle vähän erilaista oppituntia varten. Tarkoituksena on pelata kännyköiden avulla My2050-elämyspeliä, jossa tutustutaan ilmastonmuutoksen muokkaamaan tulevaisuuteen. Pelissä seikkaillaan oikeassa kaupunkiympäristössä jalan liikkuen. 

My2050-elämyspelillä tutustutaan ilmastonmuutoksen muokkaamaan tulevaisuuteen.

Teillä on tunti aikaa pelata. Tutustutte pelissä sen päähenkilön Niha Been tarinaan ja keräätte pisteitä ja saavutuksia ratkomalla tehtäviä eri rasteilla, opastaa Elina Harju pelin kehityksestä vastaavasta Osuuskunta Visiasta.

Lukiolaiset alkavat innokkaina näpräämään puhelimiaan ja lataavat sovelluksen kännykkään vikkelästi.

Pelissä tutustutaan sen päähenkilön Niha Been tarinaan ja ratkotaan tehtäviä tämän kanssa.
Pelissä tutustutaan sen päähenkilön Niha Been tarinaan ja ratkotaan tehtäviä tämän kanssa.

On turha lisätä nuorten maailmantuskaa

Ilmastokeskustelu näkyy nyt kaikkialla, ja usein se on laadultaan varsin ahdistavaa ja toivotonta. My2050-pelin onkin tarkoitus tuoda synkkään maisemaan valonpilkahdus.

Tavoitteenamme oli kehittää kouluihin peli, joka kertoo tärkeästä asiasta, mutta ei latista ja maalaa vain kauhukuvia. Kehitimme peliä vuoden ajan ja löysimme onneksemme myös yhteistyökumppaneita auttamaan meitä. Tradeka on yksi tukijoistamme, Harju avaa.

Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä pitää tärkeänä, että nuorille viestitään ilmastonmuutoksesta tavalla, joka antaa toivoa ja herättelee toimimaan. Jokainen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen, joten maailmantuskaa on turhaa lisätä. On myös tärkeää kertoa faktat oikein asiasta, josta liikkuu paljon epämääräistä tietoa, Niemelä näkee.

Jokainen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen, joten maailmantuskaa on turhaa lisätä.

Harjun mukaan koulut ovat ottaneet pelin syksyn aikana innostuneesti vastaan. Peli on nyt pelattavissa Helsingissä ja Espoossa ja Visia tarjoaa peliä myös muihin kaupunkeihin. Parhaiten peli sopii kuudesluokkalaisista toisen asteen opiskelijoille, mutta pelissä riittää haastetta ja hauskaa tekemistä aikuisillekin.

Opettaja Johanna Vuollet (vas.) Etu-Töölön lukiosta ja Elina Harju Osuuskunta Visiasta
Opettaja Johanna Vuollet (vas.) Etu-Töölön lukiosta kertoo, että My2050-peli on hyvä lisä esimerkiksi maantiedon opetukseen. Elina Harju Osuuskunta Visiasta opasti pelaajia pelin käyttöön.

Isoja asioita tapahtuu jo nyt

Mantsa2-tiimi eli Salla Taskinen, Iines Harkki, Kaisa Kontkanen ja Mikki Tiilikka joutuvat ostamaan jo ensimmäisellä pelirastilla vihjeen, sillä ratkaistava pulma ei meinaa millään selvitä. Pelin päätteeksi tiimi ei ole ihan päässyt tavoitteeseen eli noin pariin kymmeneen rastiin asti, mutta kertoo kuitenkin nauttineensa tehtävien pähkäilystä. 

Peli on hauska ja linkittyi ihan hyvin teemoihin, joista on ollut puhe myös muilla oppitunneilla, Taskinen summaa.

Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä pitää tärkeänä, että nuorille viestitään ilmastonmuutoksesta tavalla, joka antaa toivoa ja herättelee toimimaan.

Ilmastonmuutos selvästi mietityttää nuoria, sillä he tietävät sukupolvensa kantavan asiasta ison vastuun. Sotien jälkeinen sukupolvi keskittyi ymmärrettävästi rakentamaan hyvinvointia, ja meidän tehtävä on nyt korjata jäljet. Ei se välttämättä reilua ole, mutta onneksi isoja muutoksia on jo tapahtumassa.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje