Blogi

Kaksi kotia -sovellus auttaa eroperheiden arjessa

Isä ja lapsi kävelee käsikädessä

Kun lapsiperheessä tulee ero, parisuhde päättyy, mutta vanhemmuus säilyy. Eron jälkeinen yhteinen vanhemmuus tai erosta selviäminen voivat tuntua haastavalta. Uuden arjen sovittamisessa ja lapsen asioiden sopimisessa auttaa esimerkiksi Tradekan tuella kehitetty Ensi- ja turvakotien liiton Kaksi kotia -sovellus.

Vaikka vanhemmat eroavat toisistaan, koskettaa ero aina jokaista perheenjäsentä. On arvioitu, että vuosittain 30 000–40 000 lasta kokee vanhempiensa eron. Lapsen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että vanhemmat onnistuvat käsittelemään eron herättämät voimakkaat tunteet ja toimivat yhteistyössä lapsen liittyvissä asioissa myös eron jälkeen. Aina se ei ole kuitenkaan helppoa.

Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tanja Koskinen
Eron herättämiä voimakkaita tunteita on tärkeä käydä läpi, jotta pääsee eron jälkeisessä elämässä eteenpäin, kertoo Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tanja Koskinen.

Eroauttamisessa on lapsi keskiössä

Tanja Koskinen työskentelee Ensi- ja turvakotien liiton keskusjärjestössä Ero lapsiperheessä -työssä asiantuntijana. Hän kehittää ja koordinoi eroauttamistyötä ja kouluttaa eroteemoista.

– Vaikka eroauttamistyö ja tukipalvelut kohdistettaisiinkin vanhemmille, lapsen etu on kuitenkin aina keskiössä, Koskinen kertoo.

Ensi- ja turvakotien jäsenyhdistykset ympäri Suomen tuottavat erityyppisiä eropalveluita, joilla pyritään auttamaan perheitä selviytymään vaikeasta elämäntilanteesta. Tarjolla on esimerkiksi chat-apua, yksilökeskustelua vanhemmille ja lapsille, vertaistukiryhmiä, infotilaisuuksia sekä vertaiskahvilatoimintaa.

Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Tanja Koskinen
Koskisen mukaan eroauttamistyössä lapsi on aina keskiössä: vanhempia tukemalla voidaan auttaa myös lasta eron myllerryksessä sekä suojata lasta vanhempien ristiriidoilta.

Keskusteluyhteys on yhteistyövanhemmuuden kulmakivi

Eropäätöksen tehneet vanhemmat ja heidän lapsensa ovat uuden arjen edessä. Vanhempien tulee sopia, miten lapsen arkea ja kasvattamista koskevia asioita hoidetaan yhteistyössä.

– Siinä missä yhdet vanhemmat sopivat lastensa asioista ja arjen pyörityksestä puhelinsoitoilla tai tapaamisilla, toiset taas hoitavat asiat sähköpostitse tai vaikkapa WhatsAppilla, Koskinen kuvailee.

Hyvä apuväline asioista sopimisen ja kommunikaation helpottamiseksi on myös Kaksi kotia-sovellus.

Lapsi halaa isäänsä
Eron jälkeinen yhteistyö perustuu vanhempien väliseen toimivaan vuorovaikutukseen, joustavuuteen ja vaivannäköön.

Kaksi kotia tuo yhteen kahden kodin lapset ja vanhemmat

Tradekan tuella kehitetty Kaksi kotia -sovellus tarjoaa työkalut arjen pyörittämiseen silloin, kun lapset asuvat kahdessa kodissa.

Kaksi kotia -sovelluksesta löytyy kalenteri, joka auttaa arjen ja tapaamisten suunnittelussa. Sovelluksen chatissa voi käydä ryhmä- tai kahdenkeskisiä keskusteluja muiden ryhmän jäsenten kanssa. Tiedosto- ja kuvapankki taipuvat moneen: siellä voi helposti jakaa dokumentteja lääkärintodistuksista lasten piirustuksiin. Sovellus tarjoaa myös tukea ja tietoa eron jälkeiseen elämään ja lapsen aseman huomioimiseen.

Kaksi kotia -sovellus kännykän näytöllä
Kaksi kotia sovelluksessa on kalenteri arjen suunnitteluun, chat-palvelu keskusteluun sekä tukea ja tietoa eron jälkeiseen elämään ja lapsen aseman huomioimiseen.


Perheennäköinen sovellus

Joulukuussa 2019 lanseerattua sovellusta on ladattu jo noin parisen tuhatta kertaa. Koskisen mukaan palvelu on nähty tärkeänä avauksena ja sen on koettu normalisoivan kahden kodin perheen mallia. Kiitosta sovellus on kerännyt etenkin siitä, että käyttäjäryhmän voi määritellä juuri sellaiseen muotoon, minkä kukin perhe parhaimmaksi ja omimmakseen kokee.

– Sovellus voi auttaa myös esimerkiksi sellaisissa perheissä, joissa isovanhemmat ovat mukana lastenhoidossa. Näin saadaan menot samaan kalenteriin, ja pysytään perillä siitä, kuka milloinkin tuo ja vie lapsia esimerkiksi harrastuksiin, Koskinen kertoo.

Lapsi ja äiti kävelee käsikädessä
Lapsen selviämiseen vanhempien erosta vaikuttaa se, kuinka sopuisasti vanhemmat eron jälkeen kykenevät keskinäiseen yhteistyöhön.

Tradekan tuella apua koko Suomen lapsiperheille

Tradeka on ollut Ensi- ja turvakotien liiton kumppani jo vuosia.

– Olemme halunneet tukea etenkin liiton verkko- ja digipalveluien kehittämistä, jotta tärkeät palvelut olisivat entistäkin paremmin saavutettavissa kellon ympäri avuntarvitsijan maantieteellisestä sijainnista riippumatta", kertoo Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä.

Tradeka onkin viime aikoina lahjoittanut erityisesti vakiintuneita toimintatapoja uudistaviin hankkeisiin, jotka mahdollistavat uudenlaista kansalaisjärjestötoimintaa. Tärkeänä ja ajankohtaisena painopisteenä on ollut oikeudenmukaisen ja kaikki suomalaiset huomioivan digitalisaation tukeminen.

 

Kaksi kotia -sovellus on ladattavissa Google Playsta ja AppStoresta.
Ensi- ja turvakotien liiton apuaeroon.fi -sivusto tarjoaa tietoa ja tukea erotilanteeseen.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje