Blogi

KIOS puolustaa ihmisoikeuksia kehittyvissä maissa

Heidi Heinonen (vas.) ja Terhi Aaltonen KIOSista
Heidi Heinonen (vas.) ja Terhi Aaltonen KIOSista muistuttavat, että ihmisoikeudet ovat rauhan ja kehityksen perusta kaikkialla maailmassa.

Tradeka tukee säätiötä, jonka kumppaneiden ihmisoikeustyö vaatii usein suurta rohkeutta ja kärsivällisyyttä.

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS ei ole monelle tuttu nimi, mutta sen 11 perustajajäsentä ovat sitäkin tunnetumpia. Perustajista ja hallituksesta löytyvät muun muassa Kirkon Ulkomaanapu, Unicef, Suomen YK-liitto, Kepa ja Pakolaisapu. KIOS vahvistaa ihmisoikeuksien toteutumista ja tukee kansalaisyhteiskunnan työtä kehittyvissä maissa. Säätiö ohjaa tukensa Suomesta pääasiassa kuuteen maahan Itä-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.

Tradekan tavoitteena on tukea kansalaisjärjestötoimintaa uudistavia hankkeita.

Tuemme kehittyvien maiden kansalaisjärjestöjen ihmisoikeushankkeita. Kumppanimme tarjoavat esimerkiksi ihmisoikeuksiin liittyvää koulutusta tai tiedotusta sekä monitoroivat ja dokumentoivat maiden ihmisoikeustilannetta, kertoo KIOSin toiminnanjohtaja Terhi Aaltonen.

KIOS edistää tasa-arvoa kehitysmaissa
KIOS rahoittaa Nepalissa WOREC-järjestöä ja sen perustamaa naisihmisoikeuspuolustajien verkostoa. Vaikka demokratia maassa edistyy, naisten oikeudet polkevat paikallaan.

Naisiin kohdistuu paljon väkivaltaa

Useat KIOSin kumppaneista työskentelevät naisten oikeuksien parantamiseksi Nepalissa ja Sri Lankassa. Maat ovat monelle suomalaiselle tuttuja matkakohteita, mutta harva tietää niiden yhteiskuntarakenteesta juuri mitään.

Naisen asema Nepalissa ei ole kummoinen. Maassa on siirrytty kohti demokratiaa, mutta naisten oikeudet ja tasa-arvo ovat edistyneet todella hitaasti, Aaltonen avaa. Sri Lankassa tilanne ei ole juuri sen parempi. Naisiin kohdistuu vakavaa syrjintää ja väkivaltaa eikä heitä katsota aktiivisiksi toimijoiksi yhteiskunnassa. 

Vaatii suurta rohkeutta naisena puolustaa ihmisoikeuksia.

On kestämätön tilanne, jos puolet kansalaisista on vailla ihmisoikeuksia. Myös suora linkki maan köyhyyden ja naisten heikon aseman välillä on kiistaton, muistuttaa KIOSin hallituksen jäsen ja varainhankintatyöryhmän puheenjohtaja Heidi Heinonen.

Naiset, jotka puolustavat naisten oikeuksia, ovat erityisen alttiita häirinnälle, uhkailulle ja väkivallalle.  Vaatii suurta rohkeutta naisena puolustaa ihmisoikeuksia ja pyrkiä muuttamaan yhteiskunnan normeja ja rakenteita, Aaltonen muistuttaa.

KIOSin kokoamassa julkaisussa kerrotaan ihmisoikeuspuolustajien koskettavia tarinoita ympäri maailman.
KIOSin kokoamassa julkaisussa kerrotaan ihmisoikeuspuolustajien koskettavia tarinoita ympäri maailman.

Tasa-arvo edistyy pienin askelin

KIOS on onnistunut tukemaan naisten aseman parantamista sekä Sri Lankassa että Nepalissa pienin, mutta vakain askelin. Kumppanimme kertovat paikallisille naisille näiden oikeuksista ja pitävät huolen siitä, että he saavat tarvittaessa oikeusapua. Esimerkiksi perheväkivaltaa ja raiskauksia koskeviin lakeihin on tehty Nepalissa muutoksia naisihmisoikeuspuolustajien työn tuloksena, Aaltonen sanoo.

Tradeka tukee projektia, jossa KIOS kehittää omaa varainhankintaansa ja voi toivottavasti sen avulla turvata toimintansa jatkossa entistä paremmin.

Yleinen keskusteluilmapiiri, joka liittyy kehitysyhteistyöhön, on viime aikoina kiristynyt ja kehitysapuun kohdistuvaa rahoitusta leikattu – myös KIOSin osalta.
Tradeka tukee projektia, jossa KIOS kehittää omaa varainhankintaansa ja voi toivottavasti sen avulla turvata toimintansa myös jatkossa entistä paremmin.

Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä kertoo, että Tradekan tavoitteena on tukea kansalaisjärjestötoimintaa uudistavia hankkeita. KIOS tekee äärimmäisen tärkeää työtä, kun puolustaa ihmisoikeuksia ja erityisesti naisten oikeuksia. Allekirjoitamme Tradekassa työn arvot ja tavoitteet.

Liity jäseneksi - avaa etuovesi yhteiseen hyvään

Vain 33,64 € jäsenmaksulla saat heti käyttöösi rahanarvoiset edut sadoissa ravintoloissa ja muissa etupaikoissa. Jäsenmaksu maksetaan kerran liittymisen yhteydessä. Liity jäseneksi Oma Tradekassa.

Liity