Tradeka-yhtiöt

Klubitoiminta välittää yhteisöllisyyttä myös etänä

Poikkeuksellinen vuosi on vaikuttanut yhteiskuntaan ja yksilöihin monin eri tavoin. Liiketoiminnan lisäksi koronapandemia on ollut haitaksi myös harrastus- ja virkistystoiminnalle.

Muiden kerhojen tavoin myös ONNIn klubitoiminnan fyysiset kokoontumiset ovat olleet tauolla – yhteisöllistä ohjelmaa on kuitenkin voitu järjestää säännöllisesti verkossa.

Virkistys- ja harrastustoiminta on merkityksellinen osa ikääntyvien suomalaisten arkea. Poikkeuksellista aikaa kuvaavat ONNIn Ikäänny ilolla! -klubilaisille keväällä lähettämän kyselyn vastaukset, kertoo klubiemäntä ja ONNIn tapahtuma- ja markkinointikoordinaattori Tessa Kouvolainen.

Joka kolmas klubin kyselyyn vastanneista ikäihmisistä kertoi tunteneensa olonsa ajoittain yksinäiseksi. Kyselyn vastauksissa muuttunut arki näkyykin paljolti sosiaalisen elämän muutoksena. Pariskunnat kertovat jaksaneensa arjessa tilanteeseen nähden suhteellisen hyvin, mutta monet vastaajat tiedostavat, että kaikilla näin ei ole: Yksinasuvan olo saattaa helposti tuntua hylätyltä tai unohdetulta.

Vaihtelua korona-arkeen

Ikäänny ilolla! ja Elä täysii! -klubit ovat osa Tradekan omistaman ONNIn yhteiskuntavastuutoimintaa. Tradeka tukee osana omaa voitonjakolupaustaan konserniin kuuluvien tytäryhtiöiden vastuullisuushankkeita. Tukea ja lahjoituksia ohjataan muun muassa hankkeille, jotka aktivoivat ja tukevat kansalaisia.

Klubit järjestävätkin maksuttomia ja omakustanteisia retkiä sekä elämyksiä vammaisille, pitkäaikaissairaille, liikuntarajoitteisille ja ikääntyville. Elä täysii! -klubin erityispiirre on klubin toiminnan fyysinen ja sosiaalinen esteettömyys.

Yhteisöön liittyminen ei ole sitovaa eikä maksa mitään.

Vuonna 2019 ONNIn klubeissa järjestettiin 56 yhteisöllistä tapahtumaa, jotka tavoittivat yli 800 klubilaista. Yhteensä klubeissa on 1 700 jäsentä.

Klubien järjestämillä retkillä on vierailtu esimerkiksi museoissa ja näyttelyissä.

 

Poikkeuksellisesta ajasta huolimatta yhteisöllisyyttä ja lämpimiä kohtaamisia on pyritty tarjoamaan klubilaisille myös tänä vuonna muun muassa 17 livelähetyksen muodossa.

Kuulumisia vaihdetaan sosiaalisessa mediassa ja Ikäänny ilolla! -klubilaisten Facebook-ryhmän torstaiturinat ovat tuoneet väkeä yhteen jo keväästä asti. Torstaiturinoiden teema vaihtuu toiveiden mukaan viikoittain ja keskusteltu on niin ruokamuistoista, talviurheilusta kuin lempimusiikistakin.

Klubiemännän keittiöstä saapuvassa lähetyksessä on myös juhlittu sesongin juhlapäiviä ja pidetty hauskaa visaillen. Livelähetykset ovat toimineet arjen levähdyshetkenä, jossa koronasta ei keskustella. Myös klubien kuvahaasteet ja bingot ovat tuoneet hymyn monen huulille.

Livelähetykset on hieno juttu. On ollut mukava osallistua niihin. Niissä on välittynyt yhteisöllisyys ympäri Suomea.

– Ikäänny ilolla! -klubilainen

Klubiemäntä Tessa Kouvolaisella on paljon ideoita tulevan vuoden klubitoimintaan.

Katseet on suunnattu jo ensi vuoteen

Kun turvallisten tapaamisten aika jälleen koittaa, on klubiemäntä valmis järjestämään jälleen monipuolisia elämyksiä klubien toimintakaupungeissa. Tessan mukaan onkin tärkeää, että klubilaisilla on poikkeusajan jälkeen tallella turvallinen yhteisö, johon jokainen on tervetullut omana itsenään.

Klubilaisten katse on suunnattu jo turvallisimpiin aikoihin, ja monet odottavat kovasti pääsyä vapaaehtoistöiden, harrastusten ja omien yhteisöjensä pariin.

Myös ONNIn klubiemäntä Tessa kertoo odottavansa jo klubilaisten tapaamista ja meneviä retkiä yhdessä. Vaikka vuosi on ollut poikkeuksellinen, se on opettanut paljon uutta verkossa kohtaamisesta ja korostanut entisestään klubien kaltaisten, matalan kynnyksen yhteisöjen merkityksestä ihmisten elämässä.

– Eikä mukava tekeminen ja klubilaisten arjen piristäminen toki tähän lopu! Uusia suunnitelmia ja klubilaisten toivoma verkkokurssi valokuvauksesta on suunnitteilla. Toiveikas katse tapahtumien suhteen suunnataan jo ensi vuoteen, sanoo Tessa Kouvolainen. 

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje