Blogi

Maailma muuttuu jäsenaloite kerrallaan

Mikä yhdistää faktantarkistusapplikaatiota, ravintoloiden leimakorttien voimassaoloaikaa ja osuuspääoman korkoa? Nämä kaikki ovat Tradekan jäsenten ehdottamia aloitteita, joilla pyritään muuttamaan suomalaista yhteiskuntaa. Osuuskunnan jäsen Olli Kleemola kertoo, millaisia aloitteita hän on jättänyt ja miksi.

Historiantutkija ja tietokirjailija Olli Kleemola vastaa puhelimeen kotitoimistollaan Kaarinassa. Hän juuri käynyt katsomassa Oma Tradeka -sivustolla jättämiensä jäsenaloitteiden kannatustilannetta.

– Aloitteet ovat saaneet ihan kivasti kannatusääniä, mutta varmaan läpimenoon on vielä matkaa, Kleemola kuvailee tilannetta.

Jäsenaloite on jäsenen tapa vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan

Mistä siis on kyse? Osuuskunta Tradeka on kerännyt alkuvuodesta 2019 lähtien jäseniltään aloitteita siitä, miten osuuskunta voisi toiminnallaan tehdä Suomesta entistä paremman paikan elää. Oma Tradeka -palvelussa jäsenet voivat jättää ideoitaan esimerkiksi jäseneduista tai siitä, miten Tradekan voisi sijoituksillaan ja lahjoituksillaan muuttaa suomalaista yhteiskuntaa.

Tradekalla on isona toimijana suurempi mahdollisuus vaikuttaa.

Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelän mukaan palvelulla Tradeka on halunnut tuoda jäsenten vaikuttamismahdollisuudet entistä helpompaan ja konkreettisempaan muotoon.

Tämänkaltainen kansalaisvaikuttaminen on lähellä myös Kleemolan sydäntä.

– Haluan omalta osaltani vaikuttaa siihen, miten Tradekan oikeudenmukainen ja vastuullinen liiketoiminta käytännössä toteutuu, kuka siitä hyötyy ja miten. Tradekalla on isona toimijana suurempi mahdollisuus vaikuttaa kuin yksittäisellä ihmisellä.

Tradekan jäsen Olli Kleemola on ahkeroinut tänä keväänä jäsenaloitteiden parissa.

Ilmastonmuutoksesta turkulaisiin ruokaravintoloihin

Kleemola on jättänyt tämän kevään aikana nelisen aloitetta, joiden aiheet vaihtelevat aina ilmastonmuutoksen torjunnasta yksittäisiin jäsenetuihin.

– Osan aloitteista olen jättänyt puhtaasti itseäni hyödyntävistä syistä kuten esimerkiksi laadukkaan Restel-ruokaravintolan saamiseksi Turkuun. Osassa taas taustalla on suurempi tavoite.

Ilmastonmuutoksen torjumiseen tulisi ohjata osuuskunnan vuosittaisia sijoituksia tai lahjoituksia.

Kleemolalle itselleen merkittävin teema on ympäristön ja ilmaston suojeleminen.

– On hienoa, että Tradeka palauttaa jo nyt "kymmenykset" tuloksestaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Siihen, miltä yhteiskuntamme näyttää vuosikymmenien päästä, vaikuttaa kuitenkin myös ilmastonmuutos. Siksi sen torjumiseen tulisi ohjata osuuskunnan vuosittaisia sijoituksia tai lahjoituksia entistä vahvemmin.

Muissa jäsenaloitteissaan Kleemola on toivonut esimerkiksi jäsenetujen maantieteellistä laajentamista, alennuksia pankkien palvelu- ja kuukausimaksuihin sekä etuja kirjakauppaketjuihin.

Aloitteista parhaimmat eivät jää poimimatta

Kun jäsenaloite on jätetty, muut jäsenet voivat osoittaa tukensa sille. Jos aloite kerää puolen vuoden aikana 200 kannatusilmoitusta, eli sitä puoltavaa ääntä, käsittelee osuuskunnan hallitus aloitteen. Aiemmin vaadittu kannatusäänien määrä oli 500, mutta sitä laskettiin ­– juurikin erään jäsenaloitteen innoittamana.

Hyväksi koettu aloite voidaan toteuttaa, vaikka kannatusilmoitusten määrä ei yltäisikään vaadittavaan kahteen sataan.

Osuuskunta seuraa kuitenkin kaikkia jätettyjä jäsenaloitteita tarkkaavaisella silmällä.

– Hyväksi koettu aloite voidaan toteuttaa, vaikka kannatusilmoitusten määrä ei yltäisikään vaadittavaan kahteen sataan. Saimme esimerkiksi aloitteen, jossa ehdotettiin, että jäsenetuna Tradeka voisi tarjota alennuksia vakuutusyhtiö Turvan vakuutuksista. Päätimme tarttua tähän, vaikka äänimäärä ei ollutkaan täysi, Niemelä kertoo.

Maa muuttuu myös radioaalloilla

Huhtikuun alusta starttasi Radio Helsingin ja Tradekan yhdeksänosainen Maan Muuttajat-ohjelmasarja Fedja Kamarin vetämänä. Samalla avautui myös samanniminen puhelinpalvelu, johon kuuntelijat – olivat he osuuskunnan jäseniä tai ei – voivat jättää ideoitaan ja aloitteitaan ääniviestillä.

– Ohjelmassa paitsi keskustellaan asiantuntijoiden kanssa yhteiskunnallisista teemoista, myös nostetaan esiin kuuntelijoiden jättämiä aloitteita. Me Tradekalla kuuntelemme ja valitsemme näistä kiinnostavimmat, joista teemme varsinaiset jäsenaloitteet, Niemelä kuvailee.
 

  • Jäsenaloitteen voi jättää tai äänestää muiden aloitteita Oma Tradeka -palvelussa.
  • Maan Muuttajat Radio Helsingin taajuudella torstaisin klo 11.00–12.00 tai jaksot jälkikäteen kuunneltavissa ohjelman sivustolla.
  • Maan Muuttajat puhelinpalvelu kuuntelee vuorokauden ympäri numerossa 09 6899 7699.

Liity jäseneksi - avaa etuovesi yhteiseen hyvään

Vain 33,64 € jäsenmaksulla saat heti käyttöösi rahanarvoiset edut sadoissa ravintoloissa ja muissa etupaikoissa. Jäsenmaksu maksetaan kerran liittymisen yhteydessä. Liity jäseneksi Oma Tradekassa.

Liity