Blogi

Munuais- ja maksaliiton vertaistukiviikonloppu

Isä Sahin Polat ja poika Tarik keilasivat yhteispelillä.
Isä Sahin Polat ja poika Tarik keilasivat yhteispelillä.

Munuais- ja maksaliiton Tradekan tuella järjestetyllä vertaistukiviikonloppuna vanhemmat saavat hengähtää ja lapset riehaantua. Vertaistukiviikonloppu järjestettiin maahanmuuttajataustaisille perheille, joiden lapsi on sairastunut munuais- tai maksasairauteen tai saanut elinsiirron.

Joulukuisena iltana Hotelli Aulangossa Hämeenlinnassa valmistaudutaan hohtokeilaukseen. 

– Me mennään nyt bowling, hihkuu 6-vuotias ja jo monikielisesti jutteleva Tarik Polat ja kiirehtii äitinsä Sakine Polatin kädestä pidellen vaihtamaan kenkiä. 

Tradekan tuella järjestettyyn Munuais- ja maksaliiton viikonloppuun osallistuu kolme maahanmuuttajataustaista perhettä, joissa jokaisessa on munuais- tai maksasairautta sairastava tai elinsiirron saanut lapsi. Nelihenkisen Polatin perheen Tarik-kuopukselle on tehty sydämensiirto.

– Lapsen vakava sairaus vaikuttaa koko perheen arkeen. Lääketieteellisen avun lisäksi perheet tarvitsevatkin myös vertaistukea, jotta kukaan ei jäisi yksin, sanoo viikonloppua järjestänyt Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

Lapsen vakava sairaus vaikuttaa koko perheen arkeen. Lääketieteellisen avun lisäksi perheet tarvitsevatkin myös vertaistukea.

 

Keilahallin kenkähylly
Viikonlopun aikana perheet pääsivät viettämään aikaa yhdessä ja erikseen.

Maahanmuuttajataustaisilla voi olla erityisiä tarpeita

Myös Polatin perheelle yksin jäämisen tunne on tuttu. Suku Turkissa on kaukana, eikä perhe ole tähän mennessä voinut matkustaa sinne tai muuallekaan vatsatautiriskin vuoksi. Sakine Polat näkee kuitenkin, että vaikka tuttu tukiverkko olisikin lähempänä, voi vakavan tilanteen täysin ymmärtää vain toinen saman kokenut perhe. 

– Täällä on ollut hyvä huomata, että muut vanhemmat ovat käyneet läpi aivan samoja tunteita kuin mekin, Polat sanoo.  

Monilla maahanmuuttajilla tukiverkot ovat kaukana ja suomalainen terveydenhoitojärjestelmä voi olla vieras.

Tradekan vastuullisuuspäällikkö Satu Niemelä pitää tärkeänä, että maahanmuuttajataustaisten vakavasti sairastavien perheiden erityiset tarpeet huomioidaan. Monilla, kuten Polateillakin, tukiverkot ovat kaukana ja lisäksi suomalainen terveydenhoitojärjestelmä voi olla vieras.

– Olemme iloisia, että voimme Munuais- ja maksaliiton kanssa tarjota perheille pienen hengähdystauon ja irtioton arjesta, Niemelä sanoo.

Tradekan tuella vietettiin vertaistukiviikonloppu, jossa mm. keilattiin
Ohjaaja Miia Toikka keilasi yhdessä Polatin perheen lasten Tarikin ja Keremin sekä vanhempien Sakinen ja Sahinin kanssa.

Koko perheen yhteinen aika on kortilla

Viikonloppuun osallistuvilla perheillä on ilman tukea harvoin mahdollisuus lomailla kodin tai sairaalan ulkopuolella koko perheen voimin. Viikonlopun aikana ohjelmaa on sekä yhdessä että erikseen aikuisille ja lapsille: kun lapset leikkivät lastenhoitajien valvomina, pääsevät vanhemmat keskustelemaan rauhassa keskenään ja yhdessä ohjaajien kanssa. 

– Kun osallistujia on vähän, meillä on aikaa kuunnella, Eloranta sanoo ja kertoo liiton miettivän jatkuvasti, miten se voisi auttaa perheitä paremmin. 

Mukana keskustelemassa on myös vertaistukivanhempi, jonka lapsi on selvinnyt samanlaisesta vakavasta sairaudesta.

– On ollut helpottavaa kuulla saman kokeneelta vanhemmalta, miten hyvin kaikki voikaan mennä. Olen aina pelännyt Tarikin joutuvan koulussa kiusatuksi. Nyt uskallan ensimmäistä kertaa olla toiveikas, Sakine Polat huokaa.

On ollut helpottavaa kuulla, miten hyvin kaikki voikaan mennä.

Polatin perheessä viikonloppua ovat odottaneet yhtä lailla vanhemmat kuin lapset. 14-vuotias esikoinen Keremkin lähti mielellään mukaan kuultuaan, että myös hänelle löytyisi samanikäistä seuraa. Sairaalajaksojen takia enemmän aikuisten kuin muiden lasten seuraan tottunut Tarik on myös saanut Aulangolla nopeasti uusia kavereita. Keilauksen jälkeen ohjelmassa on Tarikin ja muiden lasten mielestä koko viikonlopun paras juttu – uiminen hotellin kylpylässä.

– Tänään oli ensimmäinen kerta, kun näin Tarikin suorastaan riehuvan, Sakine Polat iloitsee.

Olemme iloisia, että voimme Munuais- ja maksaliiton kanssa tarjota perheille pienen hengähdystauon ja irtioton arjesta, sanoo Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä.

 

Liity jäseneksi - avaa etuovesi yhteiseen hyvään

Vain 33,64 € jäsenmaksulla saat heti käyttöösi rahanarvoiset edut sadoissa ravintoloissa ja muissa etupaikoissa. Jäsenmaksu maksetaan kerran liittymisen yhteydessä. Liity jäseneksi Oma Tradekassa.

Liity