Blogi

Parasta lapsille -järjestön leirillä leikitään ja nautitaan luonnosta

Leiriohjaaja Anu Molarius auttoi onkimaan.
Leiriohjaaja Anu Molarius auttoi Roni Alankoa onkimaan. Alanko toivoi nappaavansa järvestä hauen.

Tradekan tuella järjestettiin ensimmäistä kertaa viikonloppuleirejä tukiperhettä odottaville lapsille.

Käynnissä on hippa. Aikuisten jaloissa puikkelehtii kymmenkunta eri-ikäistä lasta, joita helteinen kesäsää ja ympärillä surisevat pörriäiset eivät hidasta. Ollaan Virroilla, lomakeskus Pukkilan idyllisessä pihapiirissä, Parasta lapsille ry:n kesäleirillä. 

11-vuotias Roni Alanko tarkkailee nuorempien lasten hippaleikkiä puutarhatuolistaan tyynesti. Hänen mielipuuhansa leirillä on selvä.

– Tietenkin kalastus, jota kokeilin täällä ensi kertaa. On vain ollut niin kuiva kesä, että matoja on hankala löytää, hän harmittelee.

Leirijohtaja Anu Molarius väistelee pikkuhippailijoita tottuneesti ja tarkkailee sivusilmällä, että leikki pysyy turvallisena. Tällä leirillä on 16 vanhempaa ja 27 lasta, ohjaajia on mukana Molariuksen apuna kuusi.

– Aluksi sovitaan yhteiset pelisäännöt: kaikkien kanssa leikitään ja kinastelutilanteet selvitetään yhdessä, hän kertoo.

Tällä leirillä on 16 vanhempaa ja 27 lasta, ohjaajia on mukana Molariuksen apuna kuusi.

 

Miro Alanko  ja Sura Abassoy
Miro Alanko, 7 vuotta, iloitsi leirillä erityisesti uimisesta.

Lasten viikonloppuleirit onnistuivat yli odotusten

Syksyllä 2017 Parasta Lapsille ry järjesti ensi kertaa viisi viikonloppuleiriä tukiperhettä odottavalle lapsiryhmälle.

Pilotin rahoittivat Tradeka ja Hämeenlinnan kaupunki. Tyypillisesti lapsi viettää tukiperheessä yhden viikonlopun kuukaudessa, jolloin lapsen vanhemmat saavat omaa aikaa. Lasten viikonloppuleirit tarjosivat vanhemmille samantapaisen hengähdystauon ja lapsille valtavasti uusia kokemuksia.

– Monella leirille tulleella lapsella ei ollut mitään harrastuksia, joten luonnossa liikkuminen ja leikkiminen olivat iso juttu. Kertoipa yksi lapsi saaneensa leiriltä myös ihka ensimmäisen kaverinkin, kertoo Parasta Lapsille ry:n toiminnanjohtaja Sari Nikula-Heino.

Leirit tiivistivät perhesuhteita sekä yhteistyötä kodin ja sosiaalipalvelujen välillä.

Syksyllä 2017 Parasta Lapsille ry järjesti ensi kertaa viisi viikonloppuleiriä tukiperhettä odottavalle lapsiryhmälle.

– Viikonloppuleirien avulla voidaan toivottavasti tukea perheen ja vanhempien jaksamista arjessa ja samalla ennaltaehkäistä vakavia kriisejä kodeissa, sanoo Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä. 

Viikonloppuleirien avulla voidaan tukea perheen ja vanhempien jaksamista arjessa ja ennaltaehkäistä kriisejä kodeissa.

 

Parasta Lapsille leirille osallistunut perhe
Abassoyn perheen vanhemmat Ruzi ja Suzanne sekä lapset Sura, Baqi ja Nur olivat Parasta lapsille ry:n leirillä mukana toista kertaa.

Raja-aidat murtuvat leiriläisten välillä

Nyt käynnissä oleva Virtojen leiri on monikulttuurinen perheleiri, jonne ovat tervetulleita niin kantasuomalaiset, maahanmuuttajat kuin yksinhuoltajatkin. Abassoyn kolmilapsinen perhe on matkannut leirille pääkaupunkiseudulta.

– Koko perhe viihtyy leirillä, varsinkin lapsille tämä on hieno kokemus. Täällä pääsee uimaan ja soutamaan sekä käymään metsäkävelyillä yhdessä, kertovat vanhemmat Ruzi ja Suzanne.

Leirillä ollaan niin tiiviisti yhdessä, että raja-aidat eri kulttuurien ja perhetilanteiden välillä murtuvat. 

– Olimme perheen kanssa leirillä myös talvella, ja sattui niin, että useampi perhe oli Jyväskylän suunnalta. Olemme nähneet perheiden kanssa myös arkena, iloitsee kolmen lapsensa kanssa leirille tullut Jenna Alanko.

Koko perhe viihtyy leirillä, varsinkin lapsille tämä on hieno kokemus. 

Parasta lapsille -järjestön leirille voivat hakea lapset ja nuoret, jotka toimivat itsenäisesti isossa lapsiryhmässä ja suoriutuvat arjen perusasioissa. Valinnassa huomioidaan perheen sosiaalinen, taloudellinen ja terveydellinen tilanne.

Parasta lapsille -järjestön valinnoissa huomioidaan perheen sosiaalinen, taloudellinen ja terveydellinen tilanne.

 

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje