Vuosietu

Perhekumppani kulkee rinnalla, kun perhe ei enää jaksa tai tiedä, mistä pyytää apua

Elisa Kettunen aloitti työnsä Varkaudessa perhekumppanina vuoden alussa.
Elisa Kettunen aloitti työnsä Varkaudessa perhekumppanina vuoden alussa.

Suomen ensimmäinen perhekumppani aloitti toimintansa Tradekan tuella. Perhekumppani tulee kotiin, ohjaa perheitä läpi palveluviidakon ja varmistaa, että saatu apu on toimivaa.

Elisa Kettunen on innostuneella mielellä. Hän hyppäsi seitsenlapsisen perheen arjesta alkuvuodesta takaisin työelämään ja aloitti työnsä Varkauden kaupungin tuoreena perhekumppanina. Takana on jo monta erilaista työpäivää ja palautettakin hän on jo saanut.

– Yhdessä perheessä perheen nelivuotias kysyi, miksi juttelen vain aikuisten kanssa. Nyt meillä on sovittuna juttuhetki hänenkin kanssaan seuraavalle kerralle, Kettunen nauraa.

Kettusen työssä on kyse pitkälti perheiden kuuntelemisesta ja auttamisesta tavoilla, jotka perhe kokee tärkeäksi.

 

Kettusen tukena toimii Varkauden kaupungin moniammatillinen tiimi.
Kettusen tukena toimii Varkauden kaupungin moniammatillinen tiimi.

Varkaudessa tarvitaan apua monesta syystä

Perhekumppanin tarkoituksena on auttaa paljon tukea tarvitsevia lapsiperheitä, mutta samalla myös karsia toimimattomia tukipalveluita. Tradekan tuella perhekumppani saatettiin palkata täksi vuodeksi Varkauteen.

– Perhekumppani on hieno palveluinnovaatio. Toivomme, että lahjoituksemme mahdollistaisi palvelusta laajemman näytön, jotta oppia päästään levittämään myös muualla Suomessa.

Toivottavasti perheiden ongelmia voidaan näin ehkäistä ennalta ja tarjota oikeanlaista apua oikeaan aikaan, sanoo Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä.

SOS-Lapsikylän kehitysjohtaja Kati Palsanen kertoo, että perhekumppanin työnkuva on Varkauden kaupungin ja SOS-Lapsikylän yhteistyössä kehittämä. Varkautta koettelee kova työttömyys ja esimerkiksi mielenterveyssairauksista kärsiviä on kunnassa paljon. Tämä näyttäytyy myös korkeana lastensuojelutarpeena, johon voidaan perhekumppanin avulla tarttua.

Perhekumppanin tulee voittaa koko perheen luottamus, jotta yhteistyö toimii parhaiten.
Perhekumppanin tulee voittaa koko perheen luottamus, jotta yhteistyö toimii parhaiten.

Väliintulo niin perheeseen kuin palveluihinkin

Perhekumppanista voisi hyötyä esimerkiksi perhe, jossa vanhemmilla on mielenterveys-  tai päihdeongelmia ja lapsetkin ovat alkaneet oirehtia. Yhteiskunta tarjoaa perheelle avuksi esimerkiksi mielenterveyspalveluita, päihdeklinikan ja sosiaalipalveluita. Tieto palveluiden välillä ei kuitenkaan aina liiku ja lopulta perhe uupuu ja jättää avun käyttämättä. Myös perheen luottamus yhteiskuntaa kohtaan voi olla heikko, jos tuntuu, että se ei ole osannut auttaa.

Perhekumppani ei ole viranomainen, vaan tekee vähän kuin intervention niin perheeseen kuin palveluihinkin

– Perhekumppani ei ole viranomainen, vaan tekee vähän kuin intervention niin perheeseen kuin palveluihinkin. Selvitämme yhdessä, mikä on tärkeintä perheen hyvinvoinnin kannalta. Joskus pitää esimerkiksi ensin miettiä talousasioita ennen kuin keskitytään tukipalveluihin, Kettunen avaa.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje