Blogi

Pyörillä, kävellen tai vaikka opaskoiran kanssa

Onni hoivan asiakkaita
Anna Maija Huhtikangas (ensimmäinen vasemmalta) on Elä täysii! -klubin aktiivikävijä. Hänestä klubissa parasta tapahtumien ohella on yleinen sosialisointi muiden klubilaisten kanssa.

Tradekan omistaman ONNI hoivan asiakkaat toivoivat mielekästä tekemistä ja mukavaa yhdessäoloa. Vastauksena tarpeeseen syntyi maksuton ja kaikille avoin Elä täysii! -klubi.

Moni ei tule ajatelleeksi, millaista elämä on silloin, jos liikkuu pyörätuolissa. Portaikot, wc-tilat tai vaikkapa ravintoloissa ruokailu voivat tuottaa yllättävää päänvaivaa. 

Tradekan omistaman sosiaali- ja terveydenhuoltoalan palveluyrityksen Med Groupin alla olevan ONNI hoivan asiakkaat kertoivat, että myös kivan tekemisen ja seuran löytäminen voi olla haastavaa silloin, kun esimerkiksi liikkuminen on hankalaa. Vastauksena asiakkaiden toiveisiin ONNI hoiva perusti vuonna 2014 Elä täysii! -klubin, joka on tarkoitettu vammaisille, pitkäaikaissairaille ja liikuntarajoitteisille. 

– Klubi on avoin kaikille, eli sinne voivat tulla muutkin kuin ONNI hoivan asiakkaat. Mukaan kokoontumisiin voi ottaa avustajan, perheenjäsenen tai vaikka opaskoiran, kertoo klubin koordinaattori Eetu Välkkynen ONNI hoivasta.

Onni-hoivan hoitaja
ONNI hoivan perustama klubi on tarkoitettu vammaisille, pitkäaikaissairaille ja liikuntarajoitteisille, mutta se on avoin kaikille.

Yhdessäoloa ikään katsomatta

Tänään klubilaiset tapaavat Kiasmassa. Ensin on syöty hyvä lounas ja sen jälkeen tutustutaan opastetulla kierroksella brittitaiteilija Greyson Perryn töihin. Aika loppui kierroksella kesken. Pitää varmaan hommata museokortti, niin pääsen tänne uudestaan, miettii Elä täysii! -klubin Helsingin lähettiläs ja aktiivikävijä Anna-Maija Huhtikangas.

Hän pitää klubia itselleen todella tärkeänä juttuna – erityisesti hän kiittää siitä, ettei klubissa ole ikärajaa. Monissa vammaisille tarkoitetuissa nuoria kiinnostavissa tapahtumissa tulee itsellä ikä vastaan, koska olen jo täyttänyt kolmekymmentä vuotta, hän avaa.

Yllättävän moni kahvila tai ravintola ei vieläkään kerro sivullaan, onko esteetön.

Huhtikankaan mielestä parasta klubissa ovat olleet esimerkiksi yhteiset illanvietot, ruokailut ja ihan yleinen sosialisointi. Vaikkei kaikkien klubilaisten kanssa nähtäisi muualla kuin klubin tapahtumissa, on yhdessä silti aina kivaa. Klubin ohjelmasta hän kiittelee erityisesti standup-iltoja. Kerrankin joku muu saa olla hauska ja voi itse keskittyä vain nauttimaan, Huhtikangas perustelee nauraen.

Eetu Välkkynen, Onni Hoiva
Klubin koordinaattori Eetu Välkkynen kertoo, että kaikki klubin tapahtumat ovat esteettömiä.

Standup kiinnostaa kaikkia

Standup onkin Eetu Välkkysen mukaan ollut toivotuin ohjelma klubissa. Hän kuuntelee herkällä korvalla klubilaisten palautteita ja pyrkii vastaamaan niihin parhaansa mukaan.

Välkkysen työnkuvaan kuuluu myös varmistaa, että klubin kohtaamispaikassa voi liikkua esteettömästi. Hän tarkastaa, että tilasta löytyvät tarvittavat hissit ja pyörätuolirampit sekä esimerkiksi invavessat. Myös ruuat pitää tarvittaessa tuoda pöytään – buffet on monelle liikuntarajoitteiselle hankala vaihtoehto. 

– Yllättävän moni kahvila tai ravintola ei vieläkään kerro sivullaan, onko esteetön. Tällä voisikin helposti erottua kilpailijoista, Välkkynen vinkkaa.

Tutustu Elä täysii -klubiin ja liity jäseneksi täältä:

Elä täysii -klubin tapahtumat ovat ilmaisia tai omakustannehintaisia, eikä mukanaolo sisällä mitään velvoitteita. Tapahtumia järjestetään pari kertaa kuukaudessa isoimmissa maakuntakeskuksissa.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje