Yhteystiedot

Ruokahävikin vähentäminen on osa Restelin ympäristö- ja ilmastotyötä

Tradeka-konserniin kuuluvan ravintolatoimija Restelin ilmastotyön toimenpiteitä kuvataan tänä vuonna valmistuneessa ilmastotiekartassa. Restelin ravintolatoiminnassa oman toiminnan päästöt ovat noin 6 % kaikista Restelin ravintolatoiminnan ilmastovaikutuksista. Arvoketjun ja hankintojen (scope 3) päästöistä noin 85 % tulee ostetuista tuotteista ja palveluista vuoden 2022 hiilijalanjälkilaskennan mukaan. Keskeinen osa-alue Restelin ilmastotiekartassa on elintarvikeraaka-ainehankinnat, mutta tämän lisäksi oleellista on myös ruokahävikin tehokas pienentäminen. 

Ruoalla on iso vaikutus ympäristöön 

Ruoantuotannolla ja kulutuksella on merkittävä vaikutus ympäristöön ja luonnonvarojen käyttöön. Suomessa ruoka aiheuttaa noin 20 % kaikesta kulutuksen ilmastovaikutuksesta. Luonnonvarakeskus (LUKE) arvioi, että ravitsemispalveluiden osuus suomalaisesta ruokahävikistä on 17 % eli 61 miljoonaa kiloa vuodessa. 

Ruoantuotannossa tarvitaan paljon erilaisia vesi-, energia- ja maapinta-alaresursseja ja samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä. Ruoantuotanto vaikuttaa merkittävästi myös luonnon monimuotoisuuteen. 

“Jos ruoka päätyy hävikkiin, koko tuotantoketjussa aiheutuneet päästöt ovat syntyneet turhaan. Kaatopaikalla syntyvät metaanipäästöt ovat hyvin pieni osa ruoan ilmastovaikutuksista”, sanoo Restelin vastuullisuuden ja viestinnän HR-asiantuntija Anna Koskinen. 

Ruokahävikin pienentäminen alkaa hyvästä suunnittelusta 

Restelin operoimat Food&Events Tapahtumaravintolat tunnistivat kehittämiskohteita rakentaessaan omaa ympäristöohjelmaa:

“Tapahtumasuunnittelussa otetaan entistä paremmin huomioon ympäristövaikutukset aina raaka-ainevalinnoista logistiikan suunnitteluun. Suurin ympäristövaikutus tulee käytetyistä raaka-aineista, joten hävikin minimointi ja toiminnan ennustaminen on tärkeää.” 

Restelissä hävikin määrä ja laatua on aina seurattu tarkasti, mutta kehittämisen varaa on edelleen, sillä hävikin vähentäminen on systemaattista ja jatkuvaa työtä. Siinä auttavat hyvä menekin- ja valikoimanhallinta, tarkat ennuste- ja tilausjärjestelmät, tehokas logistiikka ja ammattitaitoinen henkilökunta.

Tuotteita voidaan myös myydä alennetuilla hinnalla ResQ-sovelluksen kautta. Vuonna 2022 Restel pelasti ResQ-sovelluksen kautta yli 20 000 ruoka-annosta joutumasta hävikkiin. Tämä vastaa yli 50 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. 

Valikoimalla vaikutuksia ruokahävikkiin 

Suuri osa ruoan ympäristövaikutuksista syntyy eläinperäisen ruuan tuotannosta. Kuluttajana oman ruokailun ilmastovaikutuksia voi pienentää tehokkaimmin valitsemalla kasvispohjaisia tuotteita. Ruokavaliolla on siis merkitystä myös, kun tarkastellaan ruokahävikkiä, sillä lihatuotteiden hävikillä on suurin ilmastovaikutus. 

“Kestävämpien kulutusvalintojen mahdollistaminen on Restelille keskeistä ja siksi haluammekin tarjota asiakkaille yhä enenevässä määrin herkullisia kasvisvaihtoehtoja järkevään hintaan. Jo nyt kaikesta ruokatarjonnastamme noin 30 % on kasvipohjaista”, kertoo Koskinen. 

Työ kasvipohjaisen ja kestävämmän valikoiman eteen on Restelissä jatkuvaa: se on sekä arkipäiväistä parantamista että monenlaisia kampanjoita. Esimerkiksi vuonna 2022 Burger Kingeissä vietettiin kansallista kasvisruokapäivää ja Taco Bell -ketju lanseerasi artisti Uniikin suunnitteleman nimikkoaterian, jonka proteiinina toimi nyhtökaura. 

Ruokahävikistä johtuva ilmastovaikutus voi tuntua pieneltä, jos sitä vertaa esimerkiksi ruokavaliomuutoksen avulla saavutettaviin vaikutuksiin. Ruokahävikin pienentäminen on kuitenkin yksi niistä keinoista, joilla ilmastonmuutosta voidaan hillitä eivätkä toimet sulje toisiaan pois, vaan kaikki keinot on otettava käyttöön.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje