Blogi

Solariksen perhelomat tarjoavat yhteisiä kokemuksia ja irtioton arjen kiireestä

Tradekan-blogi-perhelomat-Erika-Mäntylä
Solariksen tutkija Erika Mäntylä vieraili Karjalohjan lomalla. Hän uskoo, että vuoden mittaan kertyvästä tutkimusaineistosta tulee monipuolinen.

Solariksen perhelomalla vanhemmat ja lapset saavat yhteistä aikaa ja mukavia kokemuksia, joista on iloa arjessakin. Perhelomien vaikutuksiin perehdytään myös Tradekan säätiön rahoittamassa tutkimuksessa. 

Aurinko tulvii sisään Karjalohjalla sijaitsevan Lohja Spa & Resort -kylpylähotellin aulan suurista ikkunoista, joista aukeaa maisema Lohjanjärven jäälle. Kylpylähotellissa riittää väkeä, sillä muiden hiihtolomalaisten lisäksi siellä ovat vieraina kolmen eri järjestön perhelomien osallistujat. Veikkausvoittovaroin toimiva Solaris-lomat ry järjestää useita tuettuja lomia vuodessa esimerkiksi perheille. Tälle Solariksen perhelomalle osallistuu parisenkymmentä perhettä. Espoosta lomalle saapunut Vihannon perhe on niistä yksi.

– Saanko mä laulaa vielä yhden lisää? kysyy pian 13-vuotias Nita Vihanto. 

Karaoke on ollut hänen lempijuttujaan lomalla ja muodostunut jokailtaiseksi ohjelmanumeroksi.

Tärkeintä perheelle on ollut rento yhdessäolo. 

– Tänään on luvassa myös perhekaraokea, kertoo perheen isä Pekka Vihanto seuratessaan tyttärensä esitystä. 

Lomalla on riittänyt paljon muutakin ohjelmaa bingosta tikkupullan paistamiseen ja askarteluun. Tärkeintä perheelle on kuitenkin ollut rento yhdessäolo.

Lapsi askartelee
Perhelomilla järjestetään monipuolista ohjelmaa, kuten askartelua ja muita käsitöitä, niin lapsille kuin vanhemmillekin.

Hetken irtautuminen arjesta on arvokasta

Perhelomien tarkoituksena on tarjota perheille mahdollisuus yhteiseen aikaan ja tekemiseen. Monelle vanhemmalle pieni irtiotto arjen kiireestä ja rutiineista on tärkeä. Perhe pääsee viettämään aikaa yhdessä, osallistui se sitten lomien järjestettyyn ohjelmaan tai ei. 

– Täällä saa ihan olla vaan. Ei tarvitse pestä pyykkiä tai miettiä, mitä laittaa ruuaksi, kuvailee perheen äiti Heli Vihanto.

Perheen tytär on löytänyt lomalta myös saman ikäisiä kavereita. Vihannot ovat olleet kaiken kaikkiaan tyytyväisiä loman ohjelmaan.

– Lomilla on aikaa ja tilaisuuksia yhteisille onnistumisen kokemuksille ja vanhemman ja lapsen vuorovaikutukselle, selvittää Solaris-lomien tutkija Erika Mäntylä. 

Mäntylä työskentelee Solariksella Tradekan säätiön rahoittaman perhelomien vaikuttavuustutkimuksen parissa ja on tullut Karjalohjalle haastattelemaan lomalaisia. 

Tradekan säätiö rahoittaa perhelomien vaikuttavuuden tutkimusta.

 

Tradekan-blogi-perhelomat, taulu-tv
Lomalla perheet pääsivät laulamaan esimerkiksi karaokea joka ilta.

Tutkimus tuo lomatoiminnan vaikutukset näkyviin

Tutkimuksella halutaan selvittää, miten loma vaikuttaa perheiden arkeen ja elämään. Perheille suunnattuja täysihoitolomia järjestetään ympäri vuoden ja osallistuvien perheiden valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.

Tuetuilla lomilla on tasa-arvoistava merkitys perheiden arjessa.

– Tuetuilla lomilla on tasa-arvoistava merkitys perheiden arjessa. Käynnissä oleva tutkimus on tärkeä, jotta loman merkitys perheiden hyvinvoinnille voidaan tehdä näkyväksi, kertoo Tradekan vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä. 

Mäntylä avaa, että tutkimus mahdollistaa monipuolisen tiedon keräämisen lomista ja auttaa tarkastelemaan lomien vaikuttavuutta. Tietoa vaikuttavuudesta kaivataan Solariksella lisää, jotta lomien sisältöä voidaan kehittää lasten näkökulmasta oikeaan suuntaan.

– Tätä tutkimusta ei olisi mahdollista tehdä ilman Tradekan säätiön tukea. Saamme kullanarvoista tietoa etenkin lasten kokemuksista, jotka muuten jäävät helposti piiloon, tiivistää Solaris-lomat ry:n toiminnanjohtaja Jussi Saramo.  

Solaris-lomiin voi tutustua täällä.

Tätä tutkimusta ei olisi mahdollista tehdä ilman Tradekan säätiön tukea. Saamme kullanarvoista tietoa lasten kokemuksista, jotka muuten jäävät helposti piiloon.

 

Liity jäseneksi - avaa etuovesi yhteiseen hyvään

Vain 33,64 € jäsenmaksulla saat heti käyttöösi rahanarvoiset edut sadoissa ravintoloissa ja muissa etupaikoissa. Jäsenmaksu maksetaan kerran liittymisen yhteydessä. Liity jäseneksi Oma Tradekassa.

Liity