Sujuvaa työarkea Restelillä työkykyä johtamalla

Työkykyjohtamiseen Restelillä kuuluu useita käytännön toimenpiteitä, joilla edistetään työntekijöiden hyvinvointia ja työssä jaksamista.

Hyvinvoivat ihmiset ovat hyviä työntekijöitä, ja jotta henkilöstö voi hyvin, pitää työkykyä johtaa. Ravintolayhtiö Restelillä työkykyjohtamisen prosessit sisältävät monia konkreettisia toimia, jotka tukevat työntekijöiden hyvinvointia ja työkykyä. Näitä toimia ovat muun muassa varhaisen välittämisen malli, työterveysneuvottelut ja työhönpaluun tukeminen. 

Restelin henkilöstö- ja vastuullisuusjohtaja Marika Mäkelä antaa esimerkin: “Varhaisen välittämisen mallissa tarkoituksena on havaita riittävän varhain työkykyä uhkaavat ongelmat, kuten sairauspoissaolojen lisääntyminen ja tarttua niihin myönteisellä tavalla. Se on esihenkilön työkalu, jonka avulla autetaan työntekijää selviytymään työssä ja samalla varmistamaan työn sujuvuus.” 

Keväällä 2024 Tradekan sisäinen tarkastus teki tarkastuksen Restelin työkykyjohtamisen prosesseihin. Sisäisen tarkastuksen tehtävänä on omalta osaltaan varmistaa, että Tradeka-konsernin eri organisaatioiden toiminta on laadukasta ja, että tekemisen hyvä laatu välittyy myös asiakkaille, sidosryhmille ja tässä tapauksessa erityisesti työntekijöille. 

Riskit tunnistamalla keskitytään olennaiseen 

“Tradeka-konsernin liiketoiminta toimii pääosin työvoimavaltaisilla aloilla, joten henkilöstöön liittyvät aiheet ovat säännöllisesti mukana sisäisen tarkastuksen vuosisuunnitelmassa,” kertoo sisäisen tarkastuksen päällikkö Henrik Tikkanen. 

Sisäinen tarkastus pyrkii tunnistamaan riskiperusteisesti tarkastusaiheita, joilla tuetaan konsernin yhtiöiden strategian onnistumista. Riskiperusteisuudella tarkoitetaan, että asioita arvioidaan ja päätöksiä tehdään riskien suuruuden ja todennäköisyyden perusteella. Se auttaa keskittymään olennaisiin asioihin ja käyttämään aikaa ja resursseja tehokkaasti. 

Resteliin tehdyn tarkastuksen tavoitteena oli selvittää ja arvioida edellä kuvattuja Restelin työkykyä tukevia toimia, kuten varhaisen välittämisen mallia. Mallin toimivuutta ja käyttöä arvioitiin eri ravintolaketjuissa ja sijainneissa ja sitä tarkasteltiin ennaltaehkäisemässä ennenaikaista eläköitymistä. Tarkastuksessa selvitettiin lisäksi muun muassa sairauspoissaolojen määriä ja jakautumista ketjujen välillä sekä poikkeaviin sairauspoissaoloprosentteihin reagoimista. 

“Tarkastuksissa olennaista on haastatella eri tehtävissä olevia henkilöitä, jotta saadaan riittävä ymmärrys kokonaisuudesta sekä käsitys siitä, kuinka hyvin henkilöt tietävät oman roolinsa prosessissa. Lisäksi aineistoja läpikäymällä arvioidaan sitä, miten hyvin valvonta toimii eli huomataanko mahdolliset poikkeamat ja miten niihin reagoidaan”, Tikkanen kuvaa tarkastuksen tekemistä. 

Tehdyn tarkastuksen tulosten mukaan esihenkilöt ovat saaneet hyvää palautetta erityisesti hyvästä työilmapiiristä.

Tarkastustulokset auttavat kehittymään 

Tarkastustulokset ovat yrityksen johdolle tärkeä työkalu: tulokset ovat puolueeton arvio toiminnan toteutumisesta sekä riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan tilasta. 

“Tarkastuksen lopputulemana voi olla suosituksia toiminnan kehittämiseksi. Toisaalta johdolle on arvokasta saada myös objektiivinen näkemys siitä, mikäli tarkastetut prosessit toimivat jo nykyisellään hyvin”, Tikkanen sanoo. 

Restelin saamat tulokset olivat Mäkelän mukaan pääosin positiivisia. 

“Esimerkiksi pitkät poissaolot ovat vähentyneet merkittävästi ja työterveysneuvottelut on pidetty ajoissa. Esihenkilöiden saama palaute on myös ollut hyvää erityisesti hyvän työilmapiirin osalta. Kehitettävää löytyi kuitenkin esihenkilöiden yhteydenpidossa työterveyteen ja työterveysneuvotteluiden nopeammassa toteuttamisessa. Lisäksi tarkastustulosten perusteella päätettiin, että organisaation turvallisuus- ja poikkeamailmoitusten käsittelyä valvotaan aiempaa tarkemmin ja varmistetaan, että ilmoitukset hoidetaan loppuun sovitun aikataulun mukaisesti.” 

Työkykyjohtamisen prosessin tarkastuksen tulokset olivat Restelissä odotetun kaltaiset ja ne käytiin läpi muun muassa työkykyjohtamisen ohjausryhmän kokouksissa. Kokouksissa myös sovittiin jatkotoimista. 

“Tarkastuksen tulokset kertovat, että Restelillä on tehty paljon työtä työkyvyn ja hyvinvoinnin eteen, ja että nämä toimet ovat tuottaneet tulosta. Tekemistä kuitenkin riittää edelleen”, kertoo Mäkelä. 

Sisäisten valvontatoimien tarkoitus on varmistaa, että käytännön tekeminen vastaa tavoitetilaa. "Työmme on osa konsernin kehittämistä ja jatkuvaa parantamista. Tarkastusten avulla tunnistetaan poikkeamia, tuetaan vastuuhenkilöitä ja tarvittaessa suositellaan korjaavia toimia”, Tikkanen päättää. 

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje