Blogi

Suoraa puhetta poikien kielellä

Poikien puhelin henkilökuntaa
Poikien Puhelimen tekijätiimi huolehtii, että nuoren kyselyyn vastaa aina aikuinen, ammatillisesti poikien maailmaan perehtynyt mies.

Väestöliiton Poikien Puhelin vastaa poikia askarruttaviin kysymyksiin verkossa ja puhelimitse. Hulvattomat YouTube-videot auttavat silloinkin, kun tietoa ei löydy muualta.

Voisi luulla, että internetin aikana kaikkiin nuoria askarruttaviin kysymyksiin olisi helposti saatavilla tietoa. Näin ei kuitenkaan näytä olevan. Väestöliiton ylläpitämä alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille tarkoitettu Poikien Puhelin täyttyy vuosittain kymmenistä tuhansista soitoista. Palvelun YouTube-videot keräävät puolestaan satoja tuhansia katselukertoja vuosittain. Mikä poikia sitten mietityttää?

Nuorille pitää kertoa asioista tavalla, joka menee perille ja käyttäen sellaista kanavaa, jota he seuraavat. Näin ennaltaehkäistään monia ongelmia yhteiskunnassa.

Samanlaiset asiat vuodesta toiseen, kuten seksi ja seksuaalisuus, seurustelu, harrasteet, varttuminen aikuiseksi sekä tietenkin omien sukupuolielimien koko, listaa Poikien Puhelimen esimies Miguel Reyes.

Poikien Puhelin
Poikien Puhelimen esimies Miguel Reyes ja palvelukehittäjä Samuli Hietala vastaavat kysymyksiin pehmoleluilla Poikien Puhelimen Youtube-kanavan videoilla.

Kysymyksiin vastaa aikuinen 

Poikien puhelimen tiimiin kuuluvat Reyesin lisäksi nuorten asiantuntijat Antti Lahtinen ja Anders Hulden, sekä palvelukehittäjä Samuli Hietala. Poikien Puhelimen toimintaperiaate on, että puheluihin vastaa aikuinen, ammatillisesti poikien maailmaan perehtynyt mies. Tekijätiimi kertoo, että työ vaatii paitsi pitkää pinnaa myös huumorintajua.

– Kaava menee usein samalla tavalla. Ensin meille soittaa poikien älämölö-porukka, joka yrittää kaikin keinoin provosoida meitä. Tulee pierupuheluita ja homottelua. Kun pysymme rauhallisina, tulee uusi soitto, joka sekin saattaa mennä vielä pelleilyksi. Mutta yleensä kolmannella soitolla joku pojista viimein rohkaistuu ja saattaa kysyä asiaa, joka on painanut mieltä pitkäänkin, Hietala avaa.

Tiimi vastaanottaa myös paljon kriisipuheluita. Monelle pojalle on tärkeää päästä puhumaan rauhallisen aikuisen kanssa.

 

Poikien puhelin videon tekemistä
Poikien Puhelimen tuoreimman videon kuvauksesta vastaavat nuorten asiantuntijat Anders Hulden ja Antti Lahtinen.

Nalle Puh kertoo mikä on kondomi

Poikien Puhelimeen on vuosien saatossa kertynyt tuhansittain pojilta kertyneitä kysymyksiä. Viime vuonna palvelu tekikin merkittävän uudistuksen ja lanseerasi poikien maailmaan vahvasti kuuluvan YouTube-kanavan lyhyille videoklipeille.

Vaikka videoiden on tarkoitus valistaa, ne eivät missään nimessä ole ryppyotsaisia valistusvideoita. Sellaisiin kysymyksiin kuin mikä on kondomi, vastaa vaikkapa Nalle Puh -pehmolelu tai jokin toimintasankarinukke.

– Teemme kaiken materiaalin itse, emmekä sensuroi kysymyksiä. Usein videon kommenttikenttä täyttyy nopeasti ja pyrimme myös siellä jatkamaan keskustelua. Haaveissa olisi, että voisimme jatkossa osallistaa poikia videoiden teossa enemmänkin, Hulden sanoo.

Nuorille pitää kertoa asioista tavalla, joka menee perille ja käyttäen sellaista kanavaa, jota he seuraavat. Näin ennaltaehkäistään monia ongelmia yhteiskunnassa.

Tradeka on luvannut tukea Poikien Puhelimen YouTube-kanavan sisällöntuotantoa vuodelle 2017. Vastuullisuusjohtaja Satu Niemelä näkee, että on vaara, että pojat jäävät altavastaajiksi yhteiskunnassa.

– Nuorille, pitää kertoa asioista tavalla, joka menee perille ja käyttäen sellaista kanavaa, jota he seuraavat. Näin ennaltaehkäistään monia ongelmia yhteiskunnassa. Poikien Puhelin ja sen YouTube -kanava tekee tässä äärimmäisen tärkeää työtä.

Liity jäseneksi - avaa etuovesi yhteiseen hyvään

Vain 33,64 € jäsenmaksulla saat heti käyttöösi rahanarvoiset edut sadoissa ravintoloissa ja muissa etupaikoissa. Jäsenmaksu maksetaan kerran liittymisen yhteydessä. Liity jäseneksi Oma Tradekassa.

Liity