Vuosietu

Tradeka sijoittaa vastuullisesti

Jari Pussinen (vas.) on Tradeka-sijoituksen toimitusjohtaja ja Tatu Nordback sijoitusanalyytikko
Jari Pussinen (vas.) on Tradeka-sijoituksen toimitusjohtaja ja Tatu Nordback sijoitusanalyytikko. Kahden hengen tiimi varmistaa, että Tradeka sijoittaa vastuullisesti.

Tradeka-sijoitus haluaa jakaa tietoa vastuullisesta sijoittamisesta ja kehittää vastuullista työtä edelleen. Sijoitustoiminnalle on myös asetettu tarkat pelisäännöt.

Tradeka-sijoitus on vastannut Tradekan sijoitustoiminnasta vuoden 2012 alusta. Toimitusjohtaja Jari Pussinen vastaa Tradekan sijoitusvarallisuuden hoidosta yhdessä kollegansa, sijoitusanalyytikko Tatu Nordbackin kanssa. He ovat luvanneet avata kesäisenä iltapäivänä Tradekan omistaman Restelin ravintola Mestaritallissa, millaista heidän työnsä on.

– Työmme tavoite on selkeä, eli tuottaa Tradekan sijoitusomaisuudelle tuottoa. Tuotoilla turvataan Tradekan toiminta sekä sitä kautta muun muassa laajat vuosittaiset lahjoitukset ja sijoitukset yhteisen hyvän eduksi, Pussinen kertoo. 

Työmme tavoite on tuottaa Tradekan sijoitusomaisuudelle tuottoa.


Tradeka-sijoituksen sijoitusvarallisuus on tällä hetkellä noin 540 miljoonaa euroa. Sijoitussalkku on hajautettu eri varainhoitajien sijoitustuotteisiin, pääasiassa rahastoihin. Tradeka-sijoitus kertoo sitoutuneensa sijoitustoiminnassaan vastuullisuuteen, joka on keskeinen asia myös kaikessa Tradekan toiminnassa.

Tradeka selvitti nyt toisen kerran varainhoitajiensa toimintaa vastuullisuuden näkökulmasta.
Tradeka selvitti nyt toisen kerran varainhoitajiensa toimintaa vastuullisuuden näkökulmasta. Selvityksen mukaan kaikki varainhoitajat huomioivat vastuullisuuden toiminnassaan.

Sijoittaminen on tapa vaikuttaa

Tradeka-sijoitus noudattaa YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteita (PRI) ja edellyttää samaa myös käyttämiltään varainhoitajilta. Varainhoitajat tarjoavat sijoittajille apua sijoituspäätösten teossa.

– Arvioimme säännöllisesti varainhoitajiemme vastuullisuutta ja pyrimme edistämään parhaiden ESG-toimintatapojen (Environmental, Social and Governance) käyttöä. Vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan ympäristöasioiden, sosiaaliseen vastuuseen liittyvien tekijöiden sekä hallintotapa-asioiden huomiointia, joista myös termi ESG-tulee, Pussinen avaa.

Tradeka-sijoitus noudattaa YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteita ja edellyttää samaa varainhoitajilta. 

Vastuullisuus näkyy Nordbackin mukaan Tradekalla aina, kun ollaan tekemässä uutta sijoituspäätöstä. Tradeka on sijoittanut muun muassa kehitysmaissa mikrolainoja pienyrityksille myöntävään yhtiöön. Parhaillaan on myös mietinnässä sijoitus uusiutuvaa energiaa eli tuuli- ja aurinkovoimaa tarjoavaan yhtiöön.

– Näemme, että sijoituksemme turvin tämänkaltaiset yhtiöt voivat kehittyä ja edistää yhteiskunnan hyvinvointia. Sijoittaminen on yksi tavoistamme vaikuttaa, Pussinen sanoo.

Tradeka on myös mukana Pohjoismaiden vastuullisen sijoittamisen järjestössä Nordic SIF:ssä, jotta se voi osaltaan olla mukana kehittämässä sijoitustoimintaa vastuullisemmaksi.

 

Jari Pussinen
Jari Pussinen näkee, että vastuullinen sijoittaminen on tullut jäädäkseen. Vastuullisuuden ansiosta pienevät riskit, mutta eivät tuotot.

Ei kiitos pikavipeille

Yksi osa vastuullista sijoittamista on miettiä, mihin Tradeka ei sijoita eli mitä poissuljetaan. Nordback luettelee, että Tradeka on sulkenut pois esimerkiksi kiistanalaisen aseteollisuuden, pornoteollisuuden, uhkapelit sekä parhaillaan erittäin aggressiivisesti markkinoivat pikavippifirmat.

– Meille tulee pikavippifirmoista todella paljon tarjouksia rahoittaa niitä, mutta emme näe niiden toimintaa vastuullisena, hän perustelee.

Yksi osa vastuullista sijoittamista on miettiä, mihin Tradeka ei sijoita.

Tradeka seuraa säännöllisesti myös jo tehtyjä sijoituksia. Mikäli sijoituskohteessa ilmenee kansainvälisiä normirikkomuksia, kuten vaikkapa lapsityövoiman käyttöä, tulee yhdessä varainhoitajien kanssa miettiä, miten tilanne korjataan.

Voiko vastuullinen sijoittaminen sitten olla tuottavaa? Nordbackin ja Pussisen mukaan voi. Vastuullisuusasioiden huomioiminen vähentää tutkitusti yritystoiminnan riskejä, mutta ei tuottoja. Vastuullinen sijoittaminen on ehdottomasti tullut jäädäkseen, Pussinen sanoo. 

Vastuullinen sijoittaminen on ehdottomasti tullut jäädäkseen. 

 

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje