Vastuullinen sijoittaminen Tradekassa – konkreettiset toimet ja mittarit

Vastuullinen sijoittaminen ei ole Tradeka-sijoitukselle vain riskienhallintaa, vaan myös mahdollisuus tukea kestävää kehitystä ja edistää positiivisia muutoksia maailmassa. 

“Vastuullinen sijoittaminen on kiinteä osa kaikkia sijoituspäätöksiämme”, kertoo Tradeka-sijoituksen salkunhoitaja Pertti Kilpeläinen. 

Tradeka on allekirjoittanut YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet (Principles for Responsible Investment eli PRI) ja sitoutunut noudattamaan ympäristöön, yhteiskuntaan ja yhtiöiden hallintotapaan liittyvien tekijöiden huomioonottamista sijoittamisessa. Tätä tehdään yhteistyössä varainhoitajien kanssa. Vastuullisen sijoittamisen kehittymisestä raportoidaan vuosittain. 

“Vastuullisen sijoittamisen periaatteiden soveltaminen vaihtelee omaisuusluokkien eli erilaisten sijoituskohteiden välillä. Tehokkaaseen ja kattavimpaan vastuullisuusseurantaan päästään likvideissä omaisuusluokissa. Pitkäaikaisissa sijoituksissa kuten pääomarahastoissa varainhoitajien työ on viime vuosina edistynyt ilahduttavasti”, sanoo Kilpeläinen. 

Tradeka-sijoitus on Osuuskunta Tradeka -konsernin oma sijoitusyhtiö ja sen sijoitusvarallisuus on vuoden 2024 kolmannen neljänneksen lopussa noin 594 miljoonaa euroa. Tradeka-sijoituksen varallisuudesta kolme viidesosaa on sijoitettu osake- ja korkomarkkinoille maailmanlaajuisesti. Loput kaksi viidesosaa sijoituksista on pitkäaikaisia sijoituksia lähinnä kiinteistö-, pääoma-, infra- ja lainarahastoihin. Sijoitusvarallisuudella rahoitetaan Tradeka-Yhtiöt Oy:n toimintaa ja uusia sijoituksia. 

Sijoitusten vaikuttavuutta seurataan tarkasti 

Kilpeläinen mukaan vastuullisuuden saralla kuluvana vuonna nopeasti rahaksi muutettavissa eli likvidissä salkussa on keskitytty hiiliriskin pienentämisen lisäksi vaikuttavuusteemaan. “Olemme kiinnittäneet erityishuomiota aktiiviseen omistajuuteen ja vaikuttamiseen esimerkiksi osallistumalla suorien osakesijoitusten yhtiökokouksiin.” 

Korkosalkunhoitaja Matias Liukko kertoo, että Tradeka seuraa säännöllisesti sijoitusten vaikuttavuutta ja sitä, miten sijoitukset edistävät ympäristön, yhteiskunnan ja hallintotavan kannalta kestäviä tavoitteita. 

“Pidämme yritysten ja pankkien kanssa yllä aktiivista dialogia vastuullisuudesta ja pyrimme vaikuttamaan joukkovelkakirjojen ehtoihin. Rahastoissa olemme viime aikoina etsineet vaikuttavuussijoittamiseen keskittyviä rahastoja ja vihreän siirtymän rahastoja.” 

Tulevan vuoden teemoista Kilpeläinen mainitsee luonnon monimuotoisuuden huomioimisen: “Otamme taas yhden uuden askeleen eteenpäin, kun selvitämme vuonna 2025 yhteistyökumppaneidemme kanssa tapoja raportoida sijoituskohteidemme tekemisistä koskien luontovaikutusten ja biodiversiteetin huomioimista.” 

Vihreiden joukkovelkakirjojen kautta kestävää muutosta 

Osana Tradekan vastuullista sijoitusstrategiaa korkosijoituksissa on viime vuosina lisätty vihreitä ja vastuullisuustavoitteisiin sidottuja joukkovelkakirjoja. Joukkovelkakirjat ovat esimerkiksi yrityksen tai valtion liikkeelle laskemia lainoja, joita myydään sijoittajille. Vihreissä joukkovelkakirjoissa liikkeeseenlaskijan on kerrottava läpinäkyvästi varojen käytöstä ja niillä on rahoitettava jotakin vihreää investointia, kuten uusiutuvaa energiaa tai kestävää maankäyttöä. 

“Tradekan omistamien vihreiden joukkovelkakirjojen varat on jaettu hankkeisiin, jotka tukevat Suomen ympäristöä ja yhteiskuntaa. Vastuullisuuteen sidotut joukkovelkakirjat taas kannustavat yrityksiä pienentämään hiilidioksidipäästöjään”, Liukko sanoo. 

Kuluvana vuonna 2024 Tradeka on sijoittanut 2,1 miljoonaa euroa uusiin vihreisiin ja vastuullisuustavoitteisiin sidottuihin joukkovelkakirjoihin, ja edellisvuonna näitä sijoituksia tehtiin 5,2 miljoonalla eurolla. Lokakuun lopussa Tradeka-sijoituksen kaikista suorista korkosijoituksista 80 % oli vihreitä tai vastuullisuustavoitteisiin sidottuja lainoja.

Puolitetut päästöt – kohti vähähiilistä sijoitussalkkua 

Yksi keskeinen osa Tradekan vastuullista sijoitustoimintaa on hiiliriskin hallinta.  Kuten Tradeka-konsernin liiketoimintayhtiöissä, myös sijoitusyhtiössä on laskettu ilmastovaikutuksia ja seurattu sijoitussalkun hiiliriskiä. Hiiliriskillä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi päästöille asetetut rajat voivat heikentää yritysten tuloksentekokykyä ja arvoa, jos liiketoiminta on voimakkaasti päästöjä tuottavaa. Tradeka-sijoituksen osake- ja korkosalkun hiili-intensiteetille on asetettu vähennystavoitteet; yhtiö rakentaa sijoitussalkkua, joka on yhteneväinen sen tavoitteen kanssa, että globaalit nettopäästöt ovat nolla vuonna 2050. 

Hiiliriskin laskennan mittarina käytetään keskimääräistä hiili-intensiteettiä eli CO2-päästöt suhteutetaan yrityksen dollarimääräiseen liikevaihtoon. Salkun keskimääräinen hiili-intensiteetti saadaan painottamalla yritysten luvut sijoituksen markkina-arvolla. 

“Välitavoitteeksi asetettu noteerattujen osake- ja korkosijoitusten hiili-intensiteetin puolitus vuoden 2020 lähtötasosta vuoteen 2027 mennessä saavutettiin jo vuonna 2023”, iloitsee Kilpeläinen ja listaa asioita, jotka ovat vaikuttaneet hiiliriskitavoitteiden saavuttamiseen: kehittyvien markkinoiden allokaation pienentäminen, aktiivinen tuotevalinta, indeksirahastojen vertailuindeksien täsmennykset ja sijoituskohteina olevien yritysten omat toimet.

Tradeka-sijoituksen vastuullisuusraportti 2023 luettavissa täällä
Tuorein PRI-raportti katsottavissa täällä

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje