Tradeka-yhtiöt

Vaatteet palveluna -toiminta

Aloite julkaistu

Vaatehuoltoon käytetty aika kotitalouksissa on tuskin paljonkaan kutistunut viimeisen sadan vuoden aikana, vaikka pesukoneet on saatu joka talouteen. Pesemisen, kuivaamisen ja silittämisen lisäksi vaatteiden ostaminen, kulloinkin päälle puettavien vaatteiden valinta ja kuluneiden vaatteiden korjaaminen tai hävittäminen vaativat nekin aikaa ja aiheuttavat stressiä, ei vähiten siksi että vaatteiden tuotantoketjut eivät useinkaan ole ekologisesti tai eettisesti kestäviä.

Jokainen armeijan käynyt tietää, kuinka siellä pyykkihuolto toimii. Se nimittäin toimii. Viet kassillisen likaisia vaatteita varusvarastolle ja saat samanlaiset puhtaat tilalle. Voisiko samanlainen järjestelmä toimia siviilipuolellakin, maastopukujen ja sen semmoisten sijaan kierrossa vain olisi farkkuja, t-paitoja ja muita peruspukimia – joihin tietenkin, toisin kuin armeijassa, voisi vapaasti yhdistellä omia asusteitaan? Kuukausimaksulla saisi tietyn määrän tyylikkäitä, eettisiä ja kestäviä vaatteita, jotka saisi kauppareissun yhteydessä käydä vaihtamassa ehjiin ja puhtaisiin tarpeen mukaan. Värin voisi valita joka kerta erikseen, ja jos sattuisi lihomaan tai laihtumaan, voisi seuraavalla kerralla pyytää pykälää isomman tai pienemmän vyötärönympäryksen housut ja paidan. Samalla vaihtuisivat petivaatteet puhtaisiin, ja harvemmin toistuvaan tarpeeseen saisi lainaan vaikka tumman puvun.

Tällainen Vaatteet palveluna -ajatus ei ole uusi, mutta jonkun jossakin sitä pitäisi kokeilla, jotta nähtäisiin, onko sillä tulevaisuutta. Paikan varmasti tulisi olla jokin tiheästi asuttu alue, josta ”korttelipesulalle” riittäisi läheltä paljon ennakkoluulottomia asiakkaita, vaikka Helsingin Kallio. Tradeka osuuskuntana olisi minusta sopiva taho tällaisen kokeilun rakentamaan, koska sillä on tarvittavaa pitkäjänteisyyttä, ja arvojensa pohjalta mahdollisuus tehdä kaikki alusta alkaen eettisesti ja ekologisesti, äärimmäisen voitontavoittelun sijaan. Vaatehuoltoon voitaisiin työllistää osatyökykyisiä reiluin ehdoin. Vaatteet hankittaisiin kenties kotimaasta tai muuten eettisesti toimivilta tahoilta ja niillä voisi olla nimekkäät suunnittelijat. Kulutuskestävyys huomioitaisiin suunnittelun alusta asti, tarkoitus olisi olla vastavoima pikamuodille. Parhaassa tapauksessa tästä saataisiin kuitenkin aikaan omanlaisensa hipsterimäinen muoti-ilmiö itsessään.

Ehdotan siis Tradekan selvittävän tällaisen liiketoiminnan mahdollisuuksia, ja jos niitä on, käynnistävän kokeilun jossakin suuressa suomalaisessa kaupungissa.

Ääniä annettu
4
Puuttuvat äänet
196
Äänestys sulkeutuu

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje