Palkka haltuun -hanke

Tradeka aloitti vuonna 2019 yhdessä Takuusäätiön kanssa Palkka haltuun -hankkeen. Hankkeen myötä Tradeka-konsernin työntekijöillä on mahdollisuus yhdistää velat työnantajan tai Takuusäätiön takaamalla lainalla.

Hankkeen piirissä on Tradeka-konsernin kaikki työntekijät eli Tradekan, Restelin, Lehtipisteen, A-Katsastuksen ja ONNIn henkilöstö. Työnantaja ei ole millään lailla mukana itse neuvonnan tai avun tarjoamisessa, vaan se hoituu täysin Takuusäätiön kautta.

Tavoitteena on, että nyt kehitettävä ja pilotoitava malli leviäisi jatkossa laajalti myös muille työnantajille. Tälle sivulle on koottu hankkeeseen liittyviä materiaaleja, joista saat apua ja vinkkejä oman taloustasapainon löytämiseksi.

LUE LISÄÄ

Mies kävelee kadulla

Apua velkaongelmiin

Velkaongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä kun talous on kunnossa, voi muutenkin paremmin. Apua raha-asioihin kannattaa hakea ajoissa ja yhteyttä voi ottaa pienissäkin asioissa. Tältä sivulta löydät tietoa sekä erilaisia palveluita, ohjelmia ja valmennuksia, jotka tarjoavat apua ja tukea oman taloutesi hallintaan.

Tradekan työntekijät voivat olla suoraan yhteydessä Takuusäätiön talousasiantuntijoihin. Marjut ja Marika ovat apuna niin pienissä kuin suurissakin raha-asioihin liittyvissä pulmissa. Palvelu on luottamuksellista ja maksutonta.

Talousasiantuntijoihin saat yhteyden lähettämällä sähköpostia osoitteeseen palkkahaltuunattakuusaatio.fi tai laittamalla tekstiviestin tai WhatsApp-viestin Marjut Puputille numeroon 050 478 4212 tai Marika Haikolalle numeroon 050 478 4372.

Johtaja, tiiminvetäjä, esihenkilö!

Kaipaatko vinkkejä, miten työyhteisössä voitaisiin auttaa talousongelmiin joutunutta kollegaa? Takuusäätiö on koonnut aiheesta oppaan, joka antaa neuvoja tilanteesta puhumiseen ja listaa tahoja, joista työkaveri saa konkreettista apua oman talouden tasapainon löytämiseksi.

OPPAASEEN

Myös muille kuin Tradekan työntekijöille on tarjolla apua.

Takuusäätiöstä saa ensiapua nimettömästi puhelimitse Velkalinjassa (puh. 0800 9 8009) tai verkkosivuilla olevan chatin kautta.

Sinitakkinen nainen istuu penkillä ja katsoo puhelinta


UUTTA: Eroon veloista -verkkokurssi

Tuntuuko kynnys yhteydenottoon liian suurelta? Takuusäätiö tarjoaa tähän ratkaisuna Eroon veloista -verkkokurssia, jonka voit suorittaa itsenäisesti omien aikataulujesi mukaan.

KURSSILLE TÄSTÄ

Usein kysyttyä

Takuusäätiön Marika ja Marjut vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin Palkka haltuun -hankkeesta ja talousneuvonnasta.

 • Miksi kannattaisi ottaa yhteyttä talousneuvontaan?

  Nykyään raha on näkymätöntä, kun maksetaan ja ostetaan korteilla ja netissä. Erilaisia kuukausittaisia maksuja kertyy ihan huomaamatta palveluihin, osamaksuihin ja velkoihin. Monesti niihin tarjotaan pieniä kuukausieriä, joka ei yleensä koskaan ole kokonaisuuden kannalta hyvä. Rahaan ja varsinkin velkoihin liittyvät asiat tai ongelmat eivät yleensä myöskään katoa itsestään, joten mitä aikaisemmin sitä lähtee selvittämään, sen helpompaa se on.

  Jos oma rahatilanne mietityttää tai velkojen kanssa on hankaluuksia, niin silloin ehdottomasti kannattaa olla yhteydessä Takuusäätiöön. Käymme läpi erilaisia vaihtoehtoja ja mitä ne kullekin tarkoittavat. Päätöksiä puoleen tai toiseen ei tarvitse tehdä saman tien, vaan asioita kannattaakin miettiä rauhassa.

  Moni kertoo, että ei ole aiemmin puhunut tai kertonut tilanteestaan kenellekään. Monesti siis jo pelkkä puhuminen voi helpottaa stressiä. 

 • Mitä teiltä yleisimmin kysytään?

  Moni kysyy järjestelylainasta: miten sitä voi hakea ja voiko sen saada. Lisäksi kysytään neuvoja omaan velkatilanteeseen, kun on monia lainoja eri paikkoihin. 

 • Otin aikaisemmin yhteyttä ja asia jäi kesken. Kehtaanko enää laittaa viestiä?

  Kannattaa ehdottomasti ottaa uudestaan yhteyttä. Monesti asiat jäävät hautumaan ja myöhemmin voi olla valmis ottamaan uusia askelia eteenpäin. Takuusäätiössä monet asiakkaat saattavat palata asiaansa vuosienkin päästä, ja se on pelkästään hyvä asia.

  Järjestelylainan arvioinnissa annamme usein neuvoja, joiden kautta pääsisi lainan ehtojen piiriin. Usein ne liittyvät menojen karsimiseen, eikä se ole aina helppoa. Vaikka asiat eivät olisikaan toteutuneet, saa ja kannattaa aina olla yhteydessä uudestaan.

 • Onko joku saanut täältä apua?

   Viime vuonna saimme noin sata yhteydenottoa Tradeka-konsernin työntekijöiltä.  Yhteydenottajat ovat saaneet neuvoja, vinkkejä ja tietoa velkoihin tai niiden järjestelyyn liittyen.

  Takuusäätiön tai Tradekan takaamassa järjestelylainassa on aika tiukat ehdot eikä laina ole ollut kaikille vielä mahdollinen. Velkojen järjestelylainamme poikkeaa paljon markkinoiden lainantarjoajien ns. yhdistelylainoista, jotka ovat helppoja saada, mutta niiden avulla ei välttämättä onnistuta ratkaisemaan velkatilannetta. 

 • Mitä jos oma tilanne hävettää?

  Rahahuolet koetaan usein noloksi asiaksi. Takuusäätiössä kohtaamme jatkuvasti asiakkaita, jotka eivät ole aiemmin kertoneet velkatilanteesta kenellekään ja moni kokee sen tosi raskaaksi. Jokaisella on oma tarinansa, ja meidän tehtävämme on pyrkiä auttamaan siitä nykyisestä, ehkä hankalastakin tilanteesta eteenpäin. Toivommekin kovasti, että rahasta ja rahahuolista puhuminen olisi arkipäiväisempää ja niistä puhuttaisiin enemmän.

  Omaa raha- tai velkatilannetta ei tarvitse hävetä. Seuraava palaute on eräältä asiakkaaltamme:
  “Ensin pelkäsin, että tulisi jotain moraalisaarnaa tilanteestani, mutta mitään sellaista ei ollut. Päinvastoin minuun suhtauduttiin ymmärtäväisesti, empaattisesti ja ystävällisesti. Ja aidon kiinnostuneesti asiaani.”

 • Saako työnantaja tietää, jos on ollut yhteydessä teihin?

  Meillä on tiukka salassapitovelvollisuus ja keskustelut ovat aina luottamuksellisia. Työnantajalle ei missään vaiheessa mene tietoa yksittäisistä ihmisistä. Raportoimme vain yhteyttä ottaneiden määriä.

 • Entä jos ei halua sanoa omaa nimeään?

  Meille voi laittaa tekstiviestin tai Whatsapp-viestin tai sähköpostia, eikä siinä tarvitse kertoa omaa nimeään. Monet aloittavatkin viestittelyn ”anonyymillä” viestillä, esim. ”haluaisin saada vähän neuvoja omaan tilanteeseeni”. Tämän tyyppiset viestit toimivat hyvin yksittäisissä kysymyksissä.

  Järjestelylainamahdollisuutta ei valitettavasti ole mahdollista arvioida yksittäisen viestin perusteella.  

 • Voinko saada järjestelylainan?

  Jokaisen tilanne on omanlaisensa ja lainamahdollisuus arvioidaan aina yksilöllisesti. Lainaa voi saada tiettyjen ehtojen täyttyessä. Tärkeimmät niistä liittyvät velkojen määrään ja riittävään maksukykyyn. Tilanne pitää myös olla sellainen, että järjestelyn kanssa pärjää, eikä joudu ongelmiin. Tarkoituksena on aina, että nämä ratkaisut ovat kestäviä, eivätkä vain hetken helpotuksia.

 • Miksi järjestelylainasta tulee luottohäiriömerkintä?

  Takuusäätiön tai Tradekan takaama laina ei ole tavallinen laina. Kyseessä on velkojen järjestely, jonka avulla maksetaan useat kalliskorkoiset velat yhdellä edullisemmalla lainalla. Tarkoituksena on, että kun järjestelylainan maksuohjelma loppuu, velat on maksettu.

  Lainan ehtona oleva luottohäiriömerkintä varmistaa, että järjestelylainaa maksava ei saisi uutta velkaa kesken lainan maksuohjelmaa. Jos uutta velkaa pääsee syntymään, se yleensä tarkoittaa, että järjestelylainaa ei hetken päästä enää pystykään maksamaan.

"Häpeän vuoksi en hakenut apua"

Velkakierteeseen voi joutua monesta syystä. Mennyttä ei kuitenkaan kannata hävetä, vaan apua kannattaa aina hakea – mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Lue alta Jonnan ja Liisan tarinat.

"Olin ilta- ja viikonlopputöissä koulun ohessa. Rahat oli aina loppu, joten otin pikalainaa. Kävin ulkona kavereiden kanssa ja ostelin vaatteita. Muutin omaan asuntoon seuraavana vuonna, ja silloin tajusin, miten huonosti raha-asiani ovat. Velkaa oli 15 000 euroa. Äidin avulla sain pankkilainan, jolla velat maksettiin. 

Otin kuitenkin uusia pikalainoja, ja seuraavaksi velkaa oli pankkilainan kanssa melkein 30 000 euroa. Luottotiedot menivät ja sen myötä en enää saanutkaan uusia lainoja. Jälkikäteen ajateltuna se oli tosi hyvä juttu, vaikka silloin se kauhistutti. Miten pärjäisin kaikkien velkojan kanssa? Jatkoin sinnikkäästi pankkilainan maksamista, vaikka muut velat olivat menneet ulosottoon ja palkastani meni iso siivu niiden lyhentämiseen. Olin päättänyt selviytyä, maksaa velat ja saada luottotiedot takaisin. Hetkessä se ei tapahtuisi, sen ymmärsin."

Jonna 24 v.

Jonnan kaikki velat yhdistettiin yhdeksi lainaksi. 25 000 euron järjestelylainan kuukausierä on 500 euroa. Palkka riittää vuokraan, elämisen menoihin ja lainan maksuun, kun käyttää rahaa maltilla ja suunnitellen. Neljän ja puolen vuoden kuluttua laina on maksettu.
 

”Jäin yksinhuoltajaksi eron jälkeen. Olimme puolisoni kanssa yhdessä asuessa nostaneet velkoja ja eläneet huomaamattamme yli varojen. Minulla oli eron jälkeen velkaa sen verran paljon, etten palkallani enää niitä pystynytkään maksamaan. Häpeän vuoksi en hakenut apua, vaan aloin maksamaan velkoja uusilla veloilla. Näin jälkikäteen ajateltuna se oli virhe. Kaikkeni yritin, mutta en saanut tilannetta pidettyä hallussani. Lopulta velat kaatuivat ulosottoon.

Olen nyt maksanut ulosottoon jo 40 000 euroa seitsemän vuoden ajan.

Suurin syy tilanteeseeni on ollut olematon rahakasvatus ja oma tyhmyys parikymppisenä. En osannut mitoittaa tulojani ja menojani oikein ja ajauduin velkakierteeseen. Ymmärrän nykyään rahaa paremmin ja tajuan nuorena tekemäni mokat.

Olen niin onnellinen, kun kuulin, että minun on mahdollista päästä ulosotosta eroon ja maksaa loput velat pois järjestelylainan avulla. Voin vihdoin tehdä suunnitelmia tulevaisuuteen."

Liisa 44 v.

Testaa oman taloutesi tilanne!

Vastaamalla muutamaan helppoon kysymykseen saat tietää taloutesi tilanteen. Kysymykset koskevat viime aikaisia kokemuksiasi rahan käytöstä, sen riittävyydestä ja säästämisestä. Vastattuasi saat tietää, onko taloutesi hyvällä mallilla vai onko syytä huolestua.

Testituloksen perusteella saat myös käytännön neuvoja, miten voit lähteä parantamaan omaa taloustilannettasi.

TEE TESTI

Nuori nainen katsoo pois kamerasta punaisessa valossa

Mikä on ulosotto?

Ulosotto tarkoittaa maksamattoman velan tai laskun oikeudellista perintää. Ulosotto ei kuulosta mukavalta asialta, mutta maailman loppu se ei ole. Ulosotosta on myös mahdollista päästä pois.

Ulosottoperintä ei ala yllättäen; sitä ennen laskusta on tullut vähintään maksumuistutus ja kaksi maksuvaatimusta. Aikaa velan tai laskun eräpäivästä siihen, että se päätyy ulosottoon, kuluu noin kaksi kuukautta.

Kun ulosotto alkaa, työnantaja tilittää osan palkasta suoraan ulosottoon. Ulosmitattava summa on noin kolmasosa nettopalkasta. Omistusasunto, -mökki tai esimerkiksi -vene voidaan ulosmitata, mutta etuuksista, kuten lapsilisästä tai asumistuesta ei ulosmitata.

Hyvää ulosotossa on se, että velkakierre katkeaa ja ulosotot keskittyvät yhteen paikkaan. Ulosotossa ollessa voi kuitenkin olla vaikeaa maksaa samalla esimerkiksi asuntolainaa. Myös luottotietojen menetys on toki erittäin ikävä asia, joka voi hankaloittaa elämää.

Tunnista riskit maksuhäiriömerkinnän saamiseen

Miten suojaat itsesi maksuhäiriömerkinnältä?

 • Tiedä tulosi ja menosi. 
 • Maksa laskut ajallaan.
 • Ota lainaa vain, jos sitä todella tarvitset.
 • Vertaa aina lainaehtoja ja kokonaiskustannuksia. Yleisohjeena voi sanoa: mitä helpommin ja nopeammin lainan saa, sen kalliimpi se yleensä on. 
 • Jos teet ostoksia luotolla, maksa luotto mieluummin nopeasti pois. Mitä useampia osamaksuja ja lainoja on, sen suuremmaksi riski joutua maksuvaikeuksiin kasvaa.  
 • Jos et hetkellisesti pysty maksamaan yksittäistä laskua eräpäivään mennessä, ota mahdollisimman pian yhteyttä laskuttajaan tai velkojaan ja sovi uusi maksupäivä tai laskun maksamisesta erissä. Jos sinulla on lainaa, ota yhteyttä lainanantajaan ja neuvottele mahdollisuudesta saada lyhennysvapaata. Tärkeintä on, että toimit heti.

 

 

Mistä maksuhäiriömerkintä tulee ja mitä haittaa siitä on?

Maksuhäiriömerkintä syntyy laskun tai velan maksamatta jättämisestä. Maksuhäiriömerkintää edeltää useita maksumuistutuksia ja -kehotuksia. Merkinnän poistuminen voi kestää vuosia. Maksuhäiriömerkintä saattaa vaikeuttaa monia tavallisia asioita ja usein sitä pyritään välttämään kaikin keinoin.

Vuonna 2020 merkintä on rekisteröity jo 392 000 henkilölle. Suuri osa maksuhäiriömerkinnän saaneista on tavallisia työssäkäyviä ihmisiä.

Nuorille talous tutuksi nuorten kielellä

Tradeka on tukenut Väestöliiton Poikien Puhelimen taloustaitoihin keskittyvien YouTube-videoiden tuottamista. Nuorille suunnatuissa lyhyissä ja hauskoissakin videoissa selitetään omaan taloudenpitoon liittyviä termejä ja tilanteita. Oman videonsa ovat saaneet muun muassa ulosotto, velka, perintä, verot ja sijoittaminen.

Kaikki talousaiheiset videot pääset katsomaan Poikien puhelimen Youtube-kanavalta. Lisätietoja Tradekan tukemasta hankkeesta voit lukea tästä blogiartikkelista.


Uusi verkkovalmennus eläkeikää lähestyville!

Takuusäätiö on julkaissut uuden verkkovalmennuksen, joka on suunnattu yli 55-vuotiaille, eläkeikää lähestyville. Valmennuksesta saa vinkkejä budjetointiin, velkojen selvittämiseen ja taloudelliseen varautumiseen.

Valmennuksen voi tehdä omassa tahdissa ja aikaa sen parissa menee muutama tunti.

ILMOITTAUDU VALMENNUKSEEN

Mikä on järjestelylaina?

Useiden kulutusluottojen, osamaksujen tai pikalainojen yhdistäminen yhdeksi järjestelylainaksi selkeyttää velkatilannetta ja taloudenpitoa. Myös ulosotossa olevat velat voidaan järjestellä esimerkiksi Tradekan tai Takuusäätiön takamaalla järjestelylainalla.

Yhden lainan hoitaminen on ehdottomasti edullisempaa ja helpompaa. Järjestelylainaa voi hakea suoraan omasta pankista, mutta pankki vaatii yleensä vakuuden.

Järjestelylainan etuja:
- Selkeän maksuohjelma.
- Eroon ulosotosta ja pikalainakierteestä.
- Ei lisää velkaa.
- Tieto siitä, milloin velat on maksettu pois.

Lue lisää järjestelylainoista

Vai tarvitsetko vain pienen kertaluontoisen lainan?

Takuusäätiö tarjoaa myös turvallista ja piilokulutonta pienlainaa, jota voi hakea kertaluontoiseen menoon, kuten kodinkoneeseen, huonekaluihin, takuuvuokraan, auton korjaukseen tai silmälaseihin. Laina voi olla 200–2 000 euroa ja laina-aika enintään kaksi vuotta.

Pienlainan kokonaiskorko on 1.1.2019 alkaen 4,25 prosenttia eikä lainasta peritä muita kuluja. Korko perustuu nostohetkellä voimassa olevaan valtiovarainministeriön vahvistamaan peruskorkoon, johon lisätään 4,5 prosenttiyksikköä. Esimerkki (1.1.2019): maksat 1 000 euron lainasta kaikkiaan 1 036 euroa, jos lyhennät sen pois 18 kuukaudessa 58 euron maksuerissä.

VIDEO PIENLAINASTA

Pieni poika isän sylissä, äiti katsoo vieressä

Kiinnostu rahasta!

Raha-asioiden hoitaminen on taito, jota voi oppia ja kehittää. Kaikkein tärkeintä on aloittaminen. Alkuun pääset esimerkiksi tutustumalla Takuusäätiön oppaaseen tai poimimalla tältä sivulta itsellesi parhaimmalta tuntuvat työkalut ja vinkit.

Tutustu oppaaseen!

Verkkovalmennuksesta apua arjen raha-asioihin

Hallitse rahojasi -verkkovalmennus sinulle nuori, joka haluat

•    vahvistaa osaamistasi arjen raha-asioissa,
•    kehittyä itsenäiseksi ja järkeväksi rahankäyttäjäksi,
•    välttyä rahahuolilta,
•    suunnata katseen tulevaisuuteen.

 

Maksuton valmennus toimii verkossa  valmennuksessa voit työskennellä omaan tahtiin missä ja milloin sinulle parhaiten sopii. Monipuoliset materiaalit sisältävät vinkkejä ja työkaluja arjen rahojen hallintaan.

Pääset rekisteröitymään valmennukseen täällä.

Ilmoittaudu valmennukseen!

"Purin pahaa oloa käyttämällä rahaa nettiostoksiin"

Jo kymmenet Tradeka-konsernin työntekijät ovat saaneet apua raha-asioihinsa Takuusäätiön kautta. Lue alta Onnin ja Saran tarinat.

"Ajauduin pari vuotta sitten tilanteeseen, jossa ylikulutin jatkuvasti. Harrastin rahapelejä ja käytin juhlimiseen ja hulppeaan elämäntyyliin rahaa, jota minulle ei ollut. Rahoitin kaiken tämän pikavipeillä, ja olin nopeasti velkakierteessä. Tilanne oli lopulta kestämätön sekä rahallisesti, että henkisesti.

Lopetin pelaamisen ja tuhlaamisen, ja olen pysynyt päätöksessäni ystävien ja perheen tuella. Päivittäinen elämäni on kuitenkin haastavaa, sillä lainojen kuukausierät ovat suuret. Haluaisin yhdistää lainat järkevällä tavalla. Se toisi minulle turvaa ja mahdollisuuden keskittyä elämääni paremmin. Ja ennen kaikkea se auttaisi pääsemään jatkuvasta ahdistuksesta, jota velat aiheuttavat."

Onni 25 v.

Onni sai 18 000 euron järjestelylainan veloilleen. Kuukausierä on 400 euroa, ja takaisinmaksuaika on kolme vuotta. Tämän jälkeen hän on velaton. 

"Velkaantuminen alkoi opiskeluaikoinani muutama vuosi sitten. Olin tottunut pieniin tuloihin, vaikka kävin kyllä koulun ohessa myös töissä. Elämäntilanteeni muuttui, kun sairastuin. Samalla alkoi vaikeudet rahankäytön kanssa. Koulussa käyminen tuntui vaikealta paniikkihäiriön takia ja työvuoroja en oikein pystynyt ottamaan.

Olin tosi paljon kotona, jolloin purin pahaa oloa käyttämällä rahaa nettiostoksiin. Oli välillä niin hankalaa olla, että rahankäytöstä oli vaikea pitää huolta. Pikkuhiljaa olo tuli paremmaksi ja innostuin koulusta uudelleen. Sain koulun käytyä loppuun ja nyt teen töitä ravintola-alalla. Sain kivan työpaikan ja nautin elämästä. Velkojen maksaminen tuntuu jopa hyvältä, näin saan "puhdistettua" menneitä vuosia. Paljon ylimääräistä ei palkasta jää, mutta menoni ovat nykyään pienet. Olen oppinut käyttämään rahaa vain sen verran kun siihen on varaa."

Sara 24 v.

Saran 12 000 euron velat järjesteltiin Takuusäätiön takaamalla järjestelylainalla.
 

Aikuinen ja lapsi kadulla selin kuvaajaan

Penno on luotettava apu raha-asioiden hallintaan

Haluatko tietää, mihin rahasi menevät? Penno on verkossa toimiva ilmainen palvelu, jolla voit hallita talouttasi. Syöttämällä siihen tulosi ja menosi näet helposti, mistä rahat tulevat ja minne ne menevät. Voit myös asettaa säästämistavoitteen ja seurata, miten onnistut tavoitteessasi.

Pennon käyttö on helppoa ja maksutonta.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje