Edustajiston vaalien tulos 

Osuuskunta Tradekan vaalilautakunta vahvisti Tradekan edustajistovaalien tuloksen kokouksessaan 2.3.2022. Kiitos kaikille äänestäjille ja ehdokkaille! 

Kuuden vuoden mittaiselle toimikaudelle uuteen edustajistoon valittiin 75 jäsentä ja 75 varajäsentä viidestä vaalipiiristä. Suurin ryhmittymä edustajistossa 48 paikalla on SDP (64,0 %), Vasemmistoliitto sai 25 paikkaa (33,3 %). Edustajistoon tuli valituksi edustaja myös Kommunistit ja sitoutumattomat- (1,3 %) sekä Suomen Keskustan (1,3 %) listoilta. Edustajistoon valituista varsinaisista jäsenistä yli 40 % on uusia edustajia. 

Edustajiston sukupuolijakauma tasoittui entisestään, nyt valituista naisia on 49 % ja miehiä 51 %, kun aiemman edustajiston jakauma oli 45 % naisia, 55 % miehiä. Edustajiston keski-ikä myös laski hieman, sillä nyt valittujen edustajien keski-ikä on 57 vuotta, kun se edellisten vaalien jälkeen oli noin 60 vuotta. 

Vaalien kokonaistulos
10 eniten ääniä saanutta

Vaalien tulokset piireittäin  
Etelä-Suomi 
Keski-Suomi 
Itä-Suomi 
Länsi-Suomi 
Pohjois-Suomi
 
Tiedote vaalituloksesta
 
Vaalijärjestys
Edustajistovaalien tietosuojaseloste

Äänioikeutettuja vaaleissa olivat kaikki vuoden 2021 loppuun mennessä liittyneet.  Osuuskunta Tradekan vaalipostitus lähti 199 621 jäsenelle. Vaaleissa äänesti 50 934 jäsentä, jolloin aktiivisten jäsenten äänestysprosentiksi muodostui 25,5 %. Vaalit käytiin sähköisen äänestyksen ja postiäänestyksen yhdistelmänä. Sähköisesti ääniä annettiin 11 %. Vilkkaimmin äänestettiin Keski-Suomen vaalipiirissä. 

Vaaliarvonnassa voittaneet on arvottu ja heihin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä. Arvonnassa palkintoina oli matka- ja ravintolalahjakortteja.  

 

Vastauksia usein kysyttyihin vaalikysymyksiin löydät alempaa tältä sivulta!

Äänestyspalvelun ohjeet voit lukea täältä.
Vaalijärjestykseen voi tutustua tarkemmin lukemalla Osuuskunnan Tradekan sääntöjä. 
Tradekan vaalikuulutus täällä.

Edustajistovaalien ehdokkaat

Ehdokaslistat on nyt julkaistu. Voit tutustua kaikkien vaalipiirien ehdokkaisiin klikkaamalla alla olevia linkkejä. Linkki avaa tiedoston uuteen välilehteen.

Etelä-Suomi
Länsi-Suomi
Keski-Suomi
Itä-Suomi
Pohjois-Suomi

Tradekan pääkonttori Hämeentiellä

Äänestäminen

Äänestää voivat kaikki, jotka ovat liittyneet osuuskunnan jäseneksi vuoden 2021 loppuun mennessä.

Vaalit järjestetään sähköisen äänestyksen ja postiäänestyksen yhdistelmänä. Sähköinen äänestys tapahtuu verkossa osoitteessa https://tradeka.editaprima.fi/aanestys. Ohjeet äänestyspalvelun käyttöön ja sähköiseen äänestämiseen löydät täältä.

Postitse äänestettäessä vaaliaineiston mukana toimitettu äänestyslippu palautetaan aineiston mukana olevassa palautuskuoressa. Tradeka maksaa postimaksun. 

Äänestysaineisto äänestysohjeineen postitetaan kaikille Osuuskunta Tradekan jäsenille ennen vaalin alkua tammikuun viimeisen viikon aikana. Vaaliaineistossa on tarkemmat ohjeet äänestämiseen sekä luettelo oman vaalipiirin ehdokkaista.  

Vaalipiirit

Äänioikeus on vain siinä vaalipiirissä, johon kuuluvassa kunnassa jäsenellä on kotipaikka. Ne, joilla on kotipaikka ulkomailla äänestävät Etelä-Suomen vaalipiirissä. Äänestääksesi sinun ei tarvitse tietää omaa vaalipiiriäsi.

Uuteen edustajistoon valitaan 75 edustajaa (+75 varaedustajaa) 5 vaalipiiristä, jotka on yhdistetty eduskuntavaaleissa käytettävistä vaalipiireistä, sillä poikkeuksella, että Helsinki, Uusimaa ja Häme muodostavat yhden vaalipiirin ja Ahvenanmaa on yhdistetty Varsinais-Suomen piiriin.

Kysymyksiä ja vastauksia vaaleista

Oheen on koottu yleisiä kysymyksiä ja vastauksia vaaleihin liittyen. Jos et löydä etsimääsi vastausta tältä sivulta, voit olla yhteydessä sähköpostilla jasenpalveluattradeka.fi (jasenpalvelu[at]tradeka[dot]fi).

 • Milloin vaalien tulos tiedetään?

  Äänet lasketaan helmikuun aikana ja tulos tiedetään 2.3.2022.

 • Miten äänestän?

  Äänestää voi sekä postitse että sähköisesti. Äänestysaineisto äänestysohjeineen postitetaan kaikille Osuuskunta Tradekan jäsenille ennen vaalin alkua tammikuun viimeisen viikon aikana. Vaaliaineistossa on tarkemmat ohjeet äänestämiseen sekä luettelo oman vaalipiirin ehdokkaista; kaikki ehdokkaat on julkaistu myös tällä sivulla.

  Sähköinen äänestys tapahtuu verkossa osoitteessa https://tradeka.editaprima.fi/aanestys ja edellyttää vahvaa tunnistautumista. Sähköinen äänestys aukeaa 1.2.2022 kello 00.01 ja päättyy 15.2.2022 kello 24.00. Ohjeet äänestyspalvelun käyttöön ja sähköiseen äänestämiseen löydät täältä.

  Postitse äänestettäessä äänestyslippu palautetaan aineiston mukana tulevassa palautuskuoressa Tradekan vaalilautakunnalle. Tradeka maksaa postimaksun. Postiäänestys päättyy tiistaina 15.2.2022, johon mennessä palautuskuoren pitää olla jätetty postiin.

  Lisätietoa ehdokkaista kysymyksessä Ketkä ovat ehdolla?

 • Ketkä ovat ehdolla?

  Kotiin postitettavasta vaaliaineistosta löydät oman vaalipiirisi ehdokkaat. Kaikki ehdokkaat on julkaistu myös tällä sivulla.

  Etelä-Suomi
  Länsi-Suomi
  Keski-Suomi
  Itä-Suomi
  Pohjois-Suomi

 • En saanut vaalimateriaalia. Miten voin äänestää?

  Jos et ole saanut vaalimateriaaleja, voit silti äänestää sähköisesti osoitteessa https://tradeka.editaprima.fi/aanestys. Äänestysjärjestelmässä pääset tarkastelemaan oman vaalipiirisi ehdokkaita. Sähköinen äänestys onnistuu myös ulkomailta ja ilman postitse toimitettavia vaalimateriaaleja.

  Jos haluat postitse toimitettavan vaalimateriaalin, ole yhteydessä jäsenpalveluumme jasenpalveluattradeka.fi (jasenpalvelu[at]tradeka[dot]fi).

  Lisätietoa ehdokkaista kysymyksessä Ketkä ovat ehdolla?

 • Kirjautuminen äänestyspalveluun ei onnistu. Mitä teen?

  Jos äänestyspalveluun tunnistautuminen ei onnistu pankkitunnuksillasi, vaan saat virheilmoituksen, voi tähän olla useampia syitä.

  Tarkista, että käytät Chrome- tai Mozilla Firefox -selainta; äänestyspalvelu toimii parhaiten näillä selaimilla.

  Jos järjestelmä ei tunnista kirjautumistasi, voi se johtua siitä, että meillä ei ole kaikkia tarvittavia tietoja jäsenyytesi todentamiseksi. Täydentääksesi tietoja ja tarkistaaksesi asian ole yhteydessä jäsenpalveluun jasenpalveluattradeka.fi (jasenpalvelu[at]tradeka[dot]fi).

  Katso myös lisätietoa kysymyksessä Vaalikirjeessä ollut osoite ei avaa äänestyspalvelua. Mitä teen?

 • Vaalikirjeessä ollut osoite ei avaa äänestyspalvelua. Mitä teen?

  Jos yritit päästä äänestykseen vaalikirjeessä olevan osoitteen www.tradeka.editaprima.fi/aanestys kautta ja sivua ei auennut, johtuu tämä selainasetuksistasi. Pääset kuitenkin äänestämään kätevästi klikkaamalla tätä linkkiä.

  Ongelmia kirjeessä olevan osoitteen kautta kirjautumisessa saattaa olla erityisesti Crome-selaimella.

  Ongelma ratkeaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla: 

 • Milloin edustajiston vaalit järjestetään?

  Edustajiston vaalit järjestetään kuuden vuoden välein. Seuraavat vaalit ovat 1.2.–15.2.2022.

  Lisätietoa äänestämisestä kysymyksessä Miten äänestys tapahtuu?
  Lisätietoa ehdokkaista kysymyksessä Ketkä ovat ehdolla?

 • Mihin vaalipiiriin kuulun?

  Osuuskunnan jäsen on äänioikeutettu vain siinä vaalipiirissä, johon kuuluvassa kunnassa jäsenellä on kotipaikka. Ne, joilla on kotipaikka ulkomailla äänestävät Etelä-Suomen vaalipiirissä.  

  Vaaleissa on viisi vaalipiiriä, jotka ovat yhdistetty eduskuntavaaleissa käytettävistä vaalipiireistä, sillä poikkeuksella, että Helsinki ja Uusimaa muodostavat yhden vaalipiirin ja Ahvenanmaa on yhdistetty Varsinais-Suomen piiriin.

  Äänestääksesi sinun ei tarvitse itse tietää, mihin vaalipiiriin kuulut. Kotiin saamasi vaaliaineistossa on oman vaalipiirisi ehdokkaat ja kirjautuessasi sähköiseen äänestykseen näet oman vaalipiirisi ehdokkaat.

 • Kuka voi äänestää?

  Äänestää voivat kaikki, jotka ovat liittyneet osuuskunnan jäseneksi 31.12.2021 mennessä.  

 • Mistä äänestetään?

  Tradekan ylimmän päättävän elimen eli Osuuskunta Tradekan edustajiston kokoonpanosta. Edustajistoon valitaan 75 jäsentä ja 75 varajäsentä. Kustakin vaalipiiristä valitaan yhtä monta varaedustajaa kuin varsinaisia jäseniä valitaan. 

 • Mistä edustajisto päättää?

  Edustajiston keskeisimpiin tehtäviin kuuluu tilinpäätösasioiden ja voitonjaon käsittely, vastuuvapauden myöntäminen hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle sekä hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien valinta. Edustajisto kokoontuu vuosittain sääntömääräiseen kokoukseen.

 • Kuka voi asettua ehdolle?

  Ehdokkaaksi voivat asettua osuuskunnan 18 vuotta täyttäneet henkilöjäsenet, jotka ovat liittyneet jäseniksi 31.10.2021 mennessä. Ehdokkaaksi voi asettua mihin tahansa piiriin.

  Lisätietoa vaalipiireistä kysymyksessä Mihin vaalipiiriin kuulun?.
  Lisätietoa ehdolle asettumisesta kysymyksessä Miten pääsen ehdokkaaksi?.

 • Mistä saan tietoa henkilötietojeni käsittelystä vaaleissa?

  Kaikki vaaleihin liittyvä tietojenkäsittely on koottu yhteen paikkaan. Edustajistovaalien selosteen löydät muiden rekisteriselosteiden tapaan tältä sivulta.

 • Mikä on asiamies? Miten pääsen asiamieheksi?

  Asiamieheksi pääset perustamalla valitsijayhdistyksen.

  Valitsijayhdistys perustetaan täyttämällä valitsijayhdistyksen perustamisasiakirja ja lähettämällä se sähköpostilla vaalitattradeka.fi (vaalit[at]tradeka[dot]fi)-osoitteeseen. Asiamies myös valitsee valitsijayhdistykselle vara-asiamiehen sekä viisi vaalipiirissä äänioikeutettua osuuskunnan jäsentä valitsijayhdistyksen allekirjoittajiksi. Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjan voit ladata täältä.

  Valitsijayhdistyksen perustamisen jälkeen asiamiehen tehtävänä on kutsua ehdokasasettelujärjestelmän kautta ehdokkaita listalleen. Tämän lisäksi on asiamiehen tehtävä huolehtia, että kultakin ehdokkaalta on saatu hyväksyntä heidän ehdokkuudelleen ennen ehdokasasettelujärjestelmän sulkeutumista. Ennen ehdokasasetteluajan sulkeutumista asiamies, vara-asiamies ja allekirjoittajat allekirjoittavat listan.

  Asiamiehen tehtävistä voit lukea tarkemmin ehdokasasettelupalvelun ohjeista.

  Lisätietoa valitsijayhdistyksestä kysymyksessä Mikä on valitsijayhdistys?.

 • Miten pääsen ehdokkaaksi?

  Asettuaksesi ehdolle sinun pitää saada kutsu valitsijayhdistykseen, joka asettaa ehdokkaat. Sinun tulee siis olla yhteydessä johonkuhun asiamieheen. Lista asiamiehistä on luettavissa tämän linkin takaa. (HUOM! listaa päivitetään 17.12. saakka.) Myös poliittiset ryhmät voivat tehdä listoja ja asettaa ehdokkaita, joten voit asian selvittämiseksi olla yhteydessä oman puolueesi piiritoimistoon. 

  Voit myös itse ryhtyä asiamieheksi ja perustaa oman valitsijayhdistyksen. Valitsijayhdistyksen perustamiseksi tarvitset vara-asiamiehen sekä viisi vaalipiirissä äänioikeutettua osuuskunnan jäsentä valitsijayhdistyksen allekirjoittajiksi. Asiamies voi toimia valitsijayhdistyksessä myös allekirjoittajana.

  Valitsijayhdistykset voivat asettaa enintään puolitoista kertaa niin monta vaalikelpoista Osuuskunnan jäsentä ehdokkaiksi vaaleissa kuin vaalipiiristä valitaan jäseniä edustajistoon. 

  Valitsijayhdistys ilmoittaa ehdokkaat sähköisen ehdokasasettelupalvelun kautta vaalilautakunnalle.

  Lisätietoa asiamiehestä ja valitsijayhdistyksestä kysymyksissä Mikä on asiamies? ja Mikä on valitsijayhdistys?.

 • Mikä on valitsijayhdistys?

  Valitsijayhdistys kokoaa ehdokaslistan. Saman vaalipiirin valitsijayhdistykset voivat muodostaa keskenään vaaliliiton. 

  Valitsijayhdistyksen perustamiseksi asiamies täyttää, allekirjoittaa ja lähettää valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjan sähköpostilla vaalitattradeka.fi (vaalit[at]tradeka[dot]fi)-osoitteeseen. Asiamies myös valitsee valitsijayhdistykselle vara-asiamiehen sekä viisi vaalipiirissä äänioikeutettua osuuskunnan jäsentä valitsijayhdistyksen allekirjoittajiksi.

  Lisätietoa asiamiehestä kysymyksessä Mikä on asiamies?.
  Lisätietoa vaaliliitosta kysymyksessä Mikä on vaaliliitto?.

 • Mikä on vaaliliitto?

  Vaaliliitto on kahden tai kolmen valitsijayhdistyksen muodostama liitto. Valitsijayhdistysten tulee kuulua samaan vaalipiiriin ja valitsijayhdistys voi olla mukana vain yhdessä vaaliliitossa. Eri vaaliliitot eivät saa tehdä liittoa keskenään.

  Vaaliliiton perustamiseksi valitsijayhdistysten täytyy täyttää vaaliliittosopimus. Vaaliliittosopimus löytää tämän linkin takaa.

Tradeka vaalit 2022 Facebookin kansikuva ehdokkaille

Ehdokas, kerro somessa, että olet ehdolla!

Haluatko kertoa somessa, että olet ehdolla Tradekan vaaleissa?

Olemme tehneet valmiiksi kansikuvan ja julkaisukuvan, joita käyttämällä voit kertoa sosiaalisen median kanavissa, että olet ehdolla ja kannustaa muita äänestämään. Someprofiilin kansikuvan sekä valmiin julkaisukuvan voit ladata itsellesi alla olevista linkeistä tai Tradekan mediapankista.

Mistä vaaleissa on kyse?

Tradekan edustajiston vaaleissa äänestetään osuuskunnan ylimmän päättävän elimen eli edustajiston kokoonpanosta. Edustajistoon valitaan 75 jäsentä ja 75 varajäsentä.

Vaaleissa voivat äänestää kaikki, jotka ovat liittyneet osuuskunnan jäseneksi 31.12.2021 mennessä.  

Edustajisto kokoontuu vuosittain sääntömääräiseen kokoukseen, jonka kutsuu koolle Osuuskunta Tradekan hallitus. Edustajiston keskeisimpiin tehtäviin kuuluu tilinpäätösasioiden ja voitonjaon käsittely, vastuuvapauden myöntäminen hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle sekä hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien valinta.

Edustajiston edellisten kokousten pöytäkirjat ja viime vaalien tulokset löytyvät tältä sivulta.

Pariskunta kadulla

Ehdokkaille

Ehdokkaaksi voivat asettua osuuskunnan 18 vuotta täyttäneet henkilöjäsenet, jotka ovat liittyneet jäseniksi 31.10.2021 mennessä. Asettuaksesi ehdolle sinun pitää liittyä valitsijayhdistykseen, joka asettaa ehdokkaat. Ole yhteydessä haluamaasi asiamieheen. Voit myös perustaa oman valitsijayhdistyksen.

Lista asiamiehistä on luettavissa alla olevan linkin takana. Listaa päivitetään ehdokasasettelun päättymiseen saakka eli 17.12. asti.

Asiamiehille

Valitsijayhdistysten perustamisesta ilmoitetaan Tradekalle lomakkeella, jonka voi ladata alla olevan linkin kautta. Valitsijayhdistyksen perustamisen jälkeen yhdistysten asiamies ilmoittaa yhdistyksen ehdokkaat erillisessä sähköisessä ehdokasasettelujärjestelmässä, joka aukeaa joulukuun alussa. Ehdokkaat tulee ilmoittaa ja ehdokaslista hyväksyä allekirjoituksin 17.12.2021 kello 16 mennessä.

Valitsijayhdistyksen perustamiseen tarvitaan asiamies, vara-asiamies sekä viisi allekirjoittajaa, jotka ovat äänioikeutettuja samassa vaalipiirissä. Allekirjoittaja voi olla vain oman vaalipiirinsä valitsijayhdistyksen jäsen, mutta asiamies voi toimia useassa eri valitsijayhdistyksessä asiamiehenä.

Valitsijayhdistykset voivat myös muodostaa vaaliliiton toisten valitsijayhdistysten kanssa. Valitsijayhdistysten tulee kuulua samaan vaalipiiriin. Vaaliliiton perustamiseksi valitsijayhdistysten täytyy täyttää vaaliliittosopimus.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje