Edustajiston vaalit 2022

Tradekan edustajiston vaalit 1.2.–15.2.2022.

Tradekan ylin päättävä elin on Osuuskunta Tradekan edustajisto. Edustajisto valitaan joka kuudes vuosi järjestettävillä vaaleilla. Seuraavat edustajistovaalit pidetään helmikuussa 2022.

Vaalit järjestetään sähköisen äänestyksen ja postiäänestyksen yhdistelmänä. Äänestysaineisto äänestysohjeineen postitetaan kaikille Osuuskunta Tradekan jäsenille ennen vaalin alkua alkuvuodesta.

Lue Tradekan vaalikuulutus täältä.

Kysyttävää? Jos sinulla on kysymyksiä vaaleista, voit laittaa niitä sähköpostilla osoitteeseen vaalitattradeka.fi.


Ehdokasasettelupalvelu

Ehdokasasettelupalvelu täällä osoitteessa: www.tradeka.editaprima.fi/ehdokasasettelu
Kirjalliset ohjeet vaaleista ja vaalien ehdokasasettelujärjestelmästä täällä.

Vaalijärjestykseen voi tutusta tarkemmin lukemalla Osuuskunnan Tradekan sääntöjä. Edustajistovaalien selosteen löydät muiden rekisteriselosteiden tapaan tältä sivulta.

Mistä vaaleissa on kyse?

Tradekan edustajiston vaaleissa äänestetään osuuskunnan ylimmän päättävän elimen eli edustajiston kokoonpanosta. Edustajistoon valitaan 75 jäsentä ja 75 varajäsentä.

Vaaleissa voivat äänestää kaikki, jotka ovat liittyneet osuuskunnan jäseneksi 31.12.2021 mennessä.  

Edustajisto kokoontuu vuosittain sääntömääräiseen kokoukseen, jonka kutsuu koolle Osuuskunta Tradekan hallitus. Edustajiston keskeisimpiin tehtäviin kuuluu tilinpäätösasioiden ja voitonjaon käsittely, vastuuvapauden myöntäminen hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle sekä hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien valinta.

Edustajiston edellisten kokousten pöytäkirjat ja viime vaalien tulokset löytyvät tältä sivulta.

Ehdokkaille

Ehdokkaaksi voivat asettua osuuskunnan 18 vuotta täyttäneet henkilöjäsenet, jotka ovat liittyneet jäseniksi 31.10.2021 mennessä. Asettuaksesi ehdolle sinun pitää liittyä valitsijayhdistykseen, joka asettaa ehdokkaat. Ole yhteydessä haluamaasi asiamieheen. Voit myös perustaa oman valitsijayhdistyksen. Listaa asiamiehistä päivitetään tälle sivulle joulukuussa.

Haluatko kertoa somessa, että olet ehdolla Tradekan vaaleissa?
Olemme tehneet valmiiksi kansikuvan ja julkaisukuvan, joita käyttämällä voit kertoa sosiaalisen median kanavissa, että olet ehdolla ja kannustaa muita äänestämään. Someprofiilin kansikuvan sekä valmiin julkaisukuvan voit ladata itsellesi alla olevista linkeistä.

Asiamiehille

Valitsijayhdistysten perustamisesta ilmoitetaan Tradekalle lomakkeella, jonka voi ladata alla olevan linkin kautta. Valitsijayhdistyksen perustamisen jälkeen yhdistysten asiamies ilmoittaa yhdistyksen ehdokkaat erillisessä sähköisessä ehdokasasettelujärjestelmässä, joka aukeaa joulukuun alussa. Ehdokkaat tulee ilmoittaa ja ehdokaslista hyväksyä allekirjoituksin 17.12.2021 kello 16 mennessä.

Valitsijayhdistyksen perustamiseen tarvitaan asiamies, vara-asiamies sekä viisi allekirjoittajaa, jotka ovat äänioikeutettuja samassa vaalipiirissä. Allekirjoittaja voi olla vain oman vaalipiirinsä valitsijayhdistyksen jäsen, mutta asiamies voi toimia useassa eri valitsijayhdistyksessä asiamiehenä.

Valitsijayhdistykset voivat myös muodostaa vaaliliiton toisten valitsijayhdistysten kanssa. Valitsijayhdistysten tulee kuulua samaan vaalipiiriin. Vaaliliiton perustamiseksi valitsijayhdistysten täytyy täyttää vaaliliittosopimus.
Tradekan pääkonttori Hämeentiellä

Äänestäminen

Äänestää voivat kaikki, jotka ovat liittyneet osuuskunnan jäseneksi vuoden 2021 loppuun mennessä.

Vaalit järjestetään sähköisen äänestyksen ja postiäänestyksen yhdistelmänä. Sähköinen äänestys tapahtuu verkossa, postitse äänestettäessä äänestyslippu palautetaan aineiston mukana olevassa palautuskuoressa Tradekan vaalilautakunnalle. Tradeka maksaa postimaksun. 

Äänestysaineisto äänestysohjeineen postitetaan kaikille Osuuskunta Tradekan jäsenille ennen vaalin alkua tammikuun viimeisen viikon aikana. Vaaliaineistossa on tarkemmat ohjeet äänestämiseen sekä luettelo oman vaalipiirin ehdokkaista.  

Vaalipiirit

Äänioikeus on vain siinä vaalipiirissä, johon kuuluvassa kunnassa jäsenellä on kotipaikka. Ne, joilla on kotipaikka ulkomailla äänestävät Etelä-Suomen vaalipiirissä.  

Uuteen edustajistoon valitaan 75 edustajaa (+75 varaedustajaa) 5 vaalipiiristä, jotka on yhdistetty eduskuntavaaleissa käytettävistä vaalipiireistä, sillä poikkeuksella, että Helsinki, Uusimaa ja Häme muodostavat yhden vaalipiirin ja Ahvenanmaa on yhdistetty Varsinais-Suomen piiriin.

Kysymyksiä ja vastauksia vaaleista

Oheen on koottu yleisiä kysymyksiä ja vastauksia vaaleihin liittyen. Jos et löydä etsimääsi vastausta tältä sivulta, voit olla yhteydessä sähköpostilla vaalitattradeka.fi.

 • Milloin edustajiston vaalit järjestetään?

  Edustajiston vaalit järjestetään kuuden vuoden välein. Seuraavat vaalit ovat 1.2.–15.2.2022. 

 • Kuka voi äänestää?

  Äänestää voivat kaikki, jotka ovat liittyneet osuuskunnan jäseneksi 31.12.2021 mennessä.  

 • Kuka voi asettua ehdolle?

  Ehdokkaaksi voivat asettua osuuskunnan 18 vuotta täyttäneet henkilöjäsenet, jotka ovat liittyneet jäseniksi 31.10.2021 mennessä. Ehdokkaaksi voi asettua mihin tahansa piiriin.

  Lisätietoa vaalipiireistä kysymyksessä Mihin vaalipiiriin kuulun?.
  Lisätietoa ehdolle asettumisesta kysymyksessä Miten pääsen ehdokkaaksi?.

 • Mistä äänestetään?

  Tradekan ylimmän päättävän elimen eli Osuuskunta Tradekan edustajiston kokoonpanosta. Edustajistoon valitaan 75 jäsentä ja 75 varajäsentä. Kustakin vaalipiiristä valitaan yhtä monta varaedustajaa kuin varsinaisia jäseniä valitaan. 

 • Mistä edustajisto päättää?

  Edustajiston keskeisimpiin tehtäviin kuuluu tilinpäätösasioiden ja voitonjaon käsittely, vastuuvapauden myöntäminen hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle sekä hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien valinta. Edustajisto kokoontuu vuosittain sääntömääräiseen kokoukseen.

 • Miten äänestys tapahtuu?

  Äänestää voi sekä postitse että sähköisesti. Äänestysaineisto äänestysohjeineen postitetaan kaikille Osuuskunta Tradekan jäsenille ennen vaalin alkua tammikuun viimeisen viikon aikana. Vaaliaineistossa on tarkemmat ohjeet äänestämiseen sekä luettelo oman vaalipiirin ehdokkaista.

  Sähköinen äänestys tapahtuu verkossa osoitteessa https://tradeka.editaprima.fi/aanestys ja edellyttää vahvaa tunnistautumista. Sähköinen äänestys aukeaa 1.2.2022 kello 00.00 ja päättyy 15.2.2022 kello 24.00.

  Postitse äänestettäessä äänestyslippu palautetaan aineiston mukana tulevassa palautuskuoressa Tradekan vaalilautakunnalle. Tradeka maksaa postimaksun. Postiäänestys päättyy tiistaina 15.2.2022, johon mennessä palautuskuoren pitää olla jätetty postiin. Vaalissa otetaan huomioon 18.2.2022 mennessä perille tulleet palautuskuoret.  

 • Mihin vaalipiiriin kuulun?

  Osuuskunnan jäsen on äänioikeutettu vain siinä vaalipiirissä, johon kuuluvassa kunnassa jäsenellä on kotipaikka. Ne, joilla on kotipaikka ulkomailla äänestävät Etelä-Suomen vaalipiirissä.  

  Tulevissa vaaleissa on viisi vaalipiiriä, jotka ovat yhdistetty eduskuntavaaleissa käytettävistä vaalipiireistä, sillä poikkeuksella, että Helsinki ja Uusimaa muodostavat yhden vaalipiirin ja Ahvenanmaa on yhdistetty Varsinais-Suomen piiriin.  

 • Olen alkuvuodesta ulkomailla, enkä saa vaalimateriaalia. Miten voin äänestää?

  Jos et ole saanut vaalimateriaaleja (et ole kääntänyt postejasi tai ne eivät ehdi väliaikaiseen/uuteen osoitteeseesi), voit tarkastella oman vaalipiirisi vaalimateriaaleja verkossa. Sähköinen äänestys onnistuu myös ulkomailta ja ilman postitse toimitettavia vaalimateriaaleja.

 • Milloin vaalien tulos tiedetään?

  Äänet lasketaan helmikuun aikana ja tulos tiedetään 2.3.2022.

 • Miten pääsen ehdokkaaksi?

  Asettuaksesi ehdolle sinun pitää saada kutsu valitsijayhdistykseen, joka asettaa ehdokkaat. Sinun tulee siis olla yhteydessä johonkuhun asiamieheen. Lista asiamiehistä julkaistaan tällä verkkosivulla. Myös poliittiset ryhmät voivat tehdä listoja ja asettaa ehdokkaita, ole asian selvittämiseksi yhteydessä oman puolueesi piiritoimistoon. 

  Voit myös itse ryhtyä asiamieheksi ja perustaa oman valitsijayhdistyksen. Valitsijayhdistyksen perustamiseksi tarvitset vara-asiamiehen sekä viisi vaalipiirissä äänioikeutettua osuuskunnan jäsentä valitsijayhdistyksen allekirjoittajiksi. Asiamies voi toimia valitsijayhdistyksessä myös allekirjoittajana.

  Valitsijayhdistykset voivat asettaa enintään puolitoista kertaa niin monta vaalikelpoista Osuuskunnan jäsentä ehdokkaiksi vaaleissa kuin vaalipiiristä valitaan jäseniä edustajistoon. 

  Valitsijayhdistys ilmoittaa ehdokkaat sähköisen ehdokasasettelupalvelun kautta vaalilautakunnalle.

  Lisätietoa asiamiehestä ja valitsijayhdistyksestä kysymyksissä Mikä on asiamies? ja Mikä on valitsijayhdistys?.

 • Mikä on asiamies? Miten pääsen asiamieheksi?

  Asiamieheksi pääset perustamalla valitsijayhdistyksen.

  Valitsijayhdistys perustetaan täyttämällä valitsijayhdistyksen perustamisasiakirja ja lähettämällä se sähköpostilla vaalitattradeka.fi-osoitteeseen. Asiamies myös valitsee valitsijayhdistykselle vara-asiamiehen sekä viisi vaalipiirissä äänioikeutettua osuuskunnan jäsentä valitsijayhdistyksen allekirjoittajiksi. Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjan voit ladata täältä.

  Valitsijayhdistyksen perustamisen jälkeen asiamiehen tehtävänä on kutsua ehdokasasettelujärjestelmän kautta ehdokkaita listalleen. Tämän lisäksi on asiamiehen tehtävä huolehtia, että kultakin ehdokkaalta on saatu hyväksyntä heidän ehdokkuudelleen ennen ehdokasasettelujärjestelmän sulkeutumista. Ennen ehdokasasetteluajan sulkeutumista asiamies, vara-asiamies ja allekirjoittajat allekirjoittavat listan.

  Asiamiehen tehtävistä voit lukea tarkemmin ehdokasasettelupalvelun ohjeista.

  Lisätietoa valitsijayhdistyksestä kysymyksessä Mikä on valitsijayhdistys?.

 • Mikä on valitsijayhdistys?

  Valitsijayhdistys kokoaa ehdokaslistan. Saman vaalipiirin valitsijayhdistykset voivat muodostaa keskenään vaaliliiton. 

  Valitsijayhdistyksen perustamiseksi asiamies täyttää, allekirjoittaa ja lähettää valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjan sähköpostilla vaalitattradeka.fi-osoitteeseen. Asiamies myös valitsee valitsijayhdistykselle vara-asiamiehen sekä viisi vaalipiirissä äänioikeutettua osuuskunnan jäsentä valitsijayhdistyksen allekirjoittajiksi.

  Lisätietoa asiamiehestä kysymyksessä Mikä on asiamies?.
  Lisätietoa vaaliliitosta kysymyksessä Mikä on vaaliliitto?.

 • Mikä on vaaliliitto?

  Vaaliliitto on kahden tai kolmen valitsijayhdistyksen muodostama liitto. Valitsijayhdistysten tulee kuulua samaan vaalipiiriin ja valitsijayhdistys voi olla mukana vain yhdessä vaaliliitossa. Eri vaaliliitot eivät saa tehdä liittoa keskenään.

  Vaaliliiton perustamiseksi valitsijayhdistysten täytyy täyttää vaaliliittosopimus. Vaaliliittosopimus löytää tämän linkin takaa.

 • Mistä saan tietoa henkilötietojeni käsittelystä vaaleissa?

  Kaikki vaaleihin liittyvä tietojenkäsittely on koottu yhteen paikkaan. Edustajistovaalien selosteen löydät muiden rekisteriselosteiden tapaan tältä sivulta.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje