Perhe Helsingin rautatieasemalla

Tavoitteena edelläkävijyys

Vastuullisuuteen liittyvät asiat ovat olleet läsnä koko Tradekan yli satavuotisen historian ajan. Vastuullisuustyössään Tradeka pyrkii systemaattiseen ja pitkäjänteiseen toimintaan, jota voidaan mitata ja jonka kehittymistä voidaan seurata ja todentaa. Tradekan tavoitteena on olla vastuullisuuden edelläkävijäyritys.

Tradeka on tehnyt YK:n Global Compact -sitoumuksen ja raportoi edistymisestään vuosittain. Tradekan vuoden 2023 raportti kattaa kokonaan omistetuista tytäryhtiöistä Tradeka-sijoituksen, Restelin, Lehtipisteen, A-Katsastuksen ja ONNIn toiminnot. ONNI laatii toiminnastaan myös oman vastuullisuusraportin.

Vastuullisuus ei ole ristiriidassa taloudellisen kannattavuuden kanssa.

Päinvastoin, vastuullinen liiketoiminta on myös kannattavaa ja liiketoiminnan taloudellinen kannattavuus on vastuullisuuden keskeinen elementti. 

Tradeka toteuttaa strategiaansa kirjattua vastuullisuutta kahta kautta.

  • Ensinnäkin Tradeka edellyttää omistamiltaan yrityksiltä vastuullista liiketoimintaa. Tradekan omistamien yhtiöiden tavoitteena on olla toimialojensa vastuullisimpia yrityksiä. Tradeka tukee yrityksiä tämän tavoitteen saavuttamiseksi: konsernin yrityksille asetetaan konkreettisia tavoitteita sekä niiden taloudelliseen menestykseen että vastuullisuuteen liittyen. Lisäksi vuonna 2021 vahvistettiin palkitsemispolitiikka, johon ensimmäistä kertaa nivottiin mukaan myös vastuullisuustavoitteita. Vastuullisuuteen liittyviin mittareihin ja työn tuloksiin voi tutustua vastuullisuusraportin lopussa olevissa liitteissä.

    ONNIn vastuullisuudesta lisää heidän vastuullisuusraportissaan ja  verkkosivuillaan.
     
  •  Toiseksi Tradeka yhdessä Tradekan ja Kuluttajaosuustoiminnan säätiön kanssa ohjaa voitonjakolupauksensa mukaisesti liiketoimintansa tuloksesta pitkällä aikavälillä vähintään 10 % takaisin yhteiskuntaan muun muassa erilaisin lahjoituksin.
    Voitonjakolupausta toteutetaan Tradekan ja sen omistamien säätiöiden lahjoitus- ja apurahatoiminnan sekä Tradekan omistamien yritysten yhteiskuntavastuuhankkeiden kautta. Voitonjakolupaukseen sisältyy myös Tradekan Luo Uutta- sekä Malta ja toteuta -omistuskategorioiden sijoitustoiminta, jonka kautta Tradeka uudistaa yhteiskuntaa.

Tradekan tekemät sitoumukset

  • Tradeka on tehnyt  YK:n Global Compact -sitoumuksen vuonna 2020

  • Tradeka-sijoitus on sitoutunut YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin (Principles for Responsible Investment, PRI)
Valkoisella pohjalla teksti Meille on myönnetty avainlippu sekä avainlipun kuva

Tradekalla on Avainlippu

Tradeka on kotimainen Suomeen veronsa maksava yritys, jonka omistamat yhtiöt toimivat palvelualalla. Suomalaisen työnliitto onkin myöntänyt Tradekalle ja sen tytäryhtiöille Avainlipun merkkinä Suomessa tuotetusta palvelusta.
Nuori mies puoliksi selin kameraan katsoo olkansa yli. Kuvan reunassa pinkkien rinkuloiden sisässä seuraavat tekstit: Yhteisö, ihmiset, ympäristö ja luonto, hyvä hallinto


Vastuullisuuden painopisteet

Osana omistajaohjaustaan Tradeka on määritellyt itselleen ja omistamilleen yhtiöille vastuullisuuden painopistealueet, jotka ohjaavat vastuullisuuden hahmottamista Tradekassa.  Vastuullisuuden painopisteet on kirjattu yhtiön ja tytäryhtiöiden strategioihin ja ne näkyvät yhtiöiden toiminnassa myös käytännössä. Tradekan vastuullisuusraportissa raportoidaan kunkin painopisteen olennaisimmat tapahtumat edelliseltä vuodelta.

Painopisteet ovat

  • yhteisön hyvinvointiin ja kehitykseen osallistuminen
  • henkilöstön hyvinvoinnin, osallistamisen ja monimuotoisuuden edistäminen
  • ympäristö- ja ilmastovaikutusten vähentäminen
  • hyvä hallintotapa, läpinäkyvyys ja vastuullinen verokansalaisuus.

Näiden lisäksi tytäryhtiöt ovat laatineet itselleen omia vastuullisuusohjelmia, joissa huomioidaan kunkin yhtiön toimialan erityispiirteet.

Tradekan vastuullisuustavoitteet

Global Compact -ohjelman mukaisesti Tradeka on valinnut itselleen YK:n kestävän kehityksen 17 globaalista tavoitteesta ne, joita se erityisesti edistää toiminnassaan. Valitut neljä tavoitetta ovat linjassa vastuullisuusstrategian painopistealueiden kanssa.


Tavoitteena saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia. Tarkoituksena on taata naisille ja tytöille täysvaltaiset ja tehokkaat mahdollisuudet osallistumiseen ja johtajuuteen kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Esimerkiksi vuonna 2021 useissa konsernin yrityksissä panostettiin johtajien ja esihenkilöiden osaamisen kehittämiseen koulutusten kautta. Lisäksi A-Katsastus aloitti Naistech-yhteistyön Tampereen ammattikorkeakoulujen kanssa.


Tavoitteena on varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys eli saavuttaa luonnonvarojen kestävä ja tehokas käyttö, puolittaa ruokajätteen määrä ja vähentää ruokahävikkiä. Lisäksi vähennetään jätteiden syntymistä ja varmistetaan kemikaalien ja jätteiden kestävä käsittely.

Esimerkiksi vuonna 2021 Restel mahdollisti kuluttajien ympäristöystävällisempiä valintoja lisäämällä kasvisvaihtoehtojen tarjontaa ja Paletti kasvatti kierrätysmateriaalien osuutta tuotteissaan ja vähensi muovipakkauksia. Tradeka taas on panostanut osuuskunnan jäsenille tehtävään vastuullisuusviestintään.


Tavoitteena on edistää kestävää talouskasvua ja tuottavaa työllisyyttä. Tarkoituksena on edistää säällisten työpaikkojen luomista sekä parantaa resurssitehokkuutta. Lisäksi suojataan työelämän oikeuksia ja taataan turvallinen työympäristö kaikille.

Esimerkiksi vuonna 2021 Tradeka jatkoi työntekijöiden henkilökohtaista taloutta ja talousosaamista tukevaa Palkka haltuun -hanketta. Lisäksi mm. sairauskassan jäsenmaksua laskettiin ja jatkossa myös lomautetut kassan jäsenet ovat oikeutettuja korvauksiin.


Tavoitteena on toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan. Alatavoitteena on muun muassa parantaa ilmastonmuutokseen liittyvää koulutusta, tietämystä sekä kansalaisten ja instituutioiden valmiuksia.

Esimerkiksi vuonna 2021 kaikki konsernin yhtiöt laskivat omat ilmastovaikutuksensa. ONNI laati omien ympäristövaikutustensa perusteella Ekokompassi-ohjelman ja kotisiivoukselle myönnettiinkin Ekokompassi-sertifikaatti. Vuoden 2021 loppuun mennessä Tradeka-sijoitus on tehnyt sitoumuksia uusiutuvaan energiaan sijoittaviin rahastoihin yhteensä 10 miljoonaa euroa.

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje