Liiketoiminnan vaikutus ympäristöön on huomioitu

Tradeka-konserni huomioi monin tavoin liiketoimintansa vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon. Konsernin kaikkien yhtiöiden strategiassa huomioidaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet ja osana tätä ilmastotyötä konsernin kaikki yhtiöt Tradeka mukaan lukien ovat selvittäneet oman toimintansa hiilijalanjäljen.

Konsernin yhtiöissä on jo aloitettu ilmastovaikutusten vähentämiseen tähtäävien tiekarttojen rakentaminen. Restel vähentää merkittävästi scope 1- ja scope 2 -päästöjä vuoteen 2030 mennessä ja arvoketjun päästöjen osalta keskipitkän aikavälin tavoitteena on sitouttaa ostojen perusteella merkittäviä tavaran- ja palvelutoimittajia ilmastotyöhön. Lehtipisteen tavoitteena on olla oman toiminnan osalta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Myös sijoitusyhtiön osake- ja korkosalkun hiili-intensiteetille on asetettu vähennystavoitteet. Yhtiön tavoitteena on salkku, joka tukee tavoitetta saavuttaa globaalit nollanettopäästöt vuonna 2050. Välitavoitteeksi asetettu noteerattujen osake- ja korkosijoitusten hiili-intensiteetin puolitus vuoden 2020 tasosta vuoteen 2027 mennessä saavutettiin jo vuonna 2023.

Laskennan kattavuus paranee vuosi vuodelta

Osana ilmastotyötä konsernin kaikki konsernin yhtiöt Tradeka mukaan lukien ovat selvittäneet oman toimintansa hiilijalanjäljen.

Ensimmäiset hiilijalanjälkilaskennat vertailuvuoden 2019 osalta käynnistettiin Osuuskunta Tradekassa ja Restelissä syksyllä 2020. Laskenta on toistettu vuosittain ja se on toteutettu kaikissa konsernin yhtiöissä jo useamman kerran.

Hiilijalanjälkilaskenta sisältää hiilidioksidin lisäksi myös muut merkittävät kasvihuonekaasut, kuten metaanin ja typpioksiduulin. Tradeka-konsernin kasvihuonekaasupäästöt on laskettu GHG Protocol -standardin mukaisesti. Ostoenergian osalta päästöt on laskettu kahdella eri tavalla GHG Protocol -raportointiperiaatteiden mukaisesti.

Tradeka-konsernin tytäryhtiöiden vuoden 2023 hiilijalanjälkilaskennan toteutuksesta on vastannut pääosin UseLess Company Oy. Poikkeuksena ONNI, jonka hiilijalanjälkilaskenta on suunniteltu ja toteutettu yhtiön sisällä ja Tradeka-sijoitus Oy, jonka sijoitustoiminnan päästölaskennan toteutti Suomen Sijoitustutkimus Oy.

Koko Tradeka-konsernin oman toiminnan päästöt (scope1 & scope 2) vuonna 2023 olivat 9 370 tCO2e (2022: 7 403 tCO2e) ja sijaintiperusteisesti 9 919 tCO2e (2022: 7 516 tCO2e) ja scope 3- eli arvoketjun päästöt 74 049 tCO2e (2022: 77 706 tCO2e). Konsernin absoluuttinen hiilijalanjälki laski hieman edellisestä vuodesta samaan aikaan, kun laskennan kattavuus parani. Konsernin hiili-intensiteetti eli hiilijalanjälki suhteessa liikevaihtoon kasvoi.

Scope 1 -kategorian päästöt koostuivat yritysten lämmöntuotannosta ja yrityksen omistamien ajoneuvojen suorista päästöistä sekä ravintolatoiminnassa syntyneistä kylmäainevuodoista. Scope 2 -kategorian päästöt koostuivat ostetusta sähkö- ja lämpöenergiasta. Scope 3 -kategorian laskennan rajaukset vaihtelevat tytäryhtiöittäin ja niitä syntyy esimerkiksi ostetuista tuotteista ja palveluista, kuljetuksista ja henkilöstön liikematkoista sekä sijoitustoiminnasta.

Arvoketjun päästöjen osalta hiilijalanjälkilaskenta sisältää epävarmuuksia useiden yhtiöiden osalta. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi hankittujen tuotteiden ja palveluiden valmistajat eivät ole selvittäneet omien palveluidensa ja tuotteidensa hiilijalanjälkiä. Tradeka-konsernin tytäryhtiöt ovat tunnistaneet tämän perusteella tarpeen panostaa arvoketjun toimijoiden tarkasteluun myös hiilijalanjäljen näkökulmasta ja aktiiviseen vuoropuheluun vähäpäästöisempien ratkaisuiden löytämiseksi. 

Esimerkkejä ympäristö- ja ilmastovaikutusten vähentämisestä

Restel on liittynyt Materiaalitehokkuuden sitoumukseen ja SUP Green Deal -sopimukseen. Keskeisiä tavoitteita on kierrätys- asteen parantaminen, ruokahävikin vähentäminen sekä muovin käytön vähentäminen ruokapakkauksissa ja kestävämpien pakkausratkaisujen testaus ja käyttöönotto.

Restel on mahdollistanut kuluttajille ympäristöystävällisempien valintojen tekemisen ja asiakkaita kannustetaan valitsemaan kasvipohjaisia vaihtoehtoja: Kaikissa ketjuissa kasvisvaihtoehtojen määrää on kasvatettu (esim. Plant Based -hampurilaiset 
ja -nugetit, kasvispizzat, nyhtökaura). Tavoitteena on, että puolet tarjonnasta on kasvipohjaista vuonna 2030. Tällä hetkellä tarjonnasta n. 30 % on kasvipohjaista.

Lehtipiste, Korttipiste ja Putinki ovat jäseninä pakkausmateriaalien ja paperituotteiden kierrätyksestä vastaavissa tuottajayhteisöissä. Käynnissä on hanke pakkausmuovin vähentämiseksi. 

Lehtipiste korvasi vuoden 2023 aikana kaupunkijakelussa polttomoottoriautoja sähköautoilla (12 kpl) Helsingissä, Tampereella, Turussa, Joensuussa ja Lappeenrannassa. Pisimmät runkolinjat on muutettu vuoden 2023 aikana uusiutuvalla dieselillä kuljetettaviksi. Lisäksi jakelureittejä on muutettu siten, että jotkut reiteistä voidaan jakaa kokonaan sähköpyörillä.

ONNIn pääkaupunkiseudun kotisiivoukselle ja pääkonttorille on myönnetty Ekokompassi-ympäristösertifikaatti vuonna 2022. 

ONNIn pääkonttori on siirtynyt kokoustarjoiluissaan vegaanisiin tarjottaviin.

A-Katsastus on parantanut energiatehokkuutta kiinteistöissään. Kymmenen aseman 
lämmitysjärjestelmät on jo muutettu toimimaan lämpöpumpputekniikalla entisen öljylämmityksen sijaan. Muutoksen myötä aseman kokonaishiilijalanjäljen arvioidaan pienenevän jopa 17 %. 

Pysy kärryillä - tilaa uutiskirje